Screenshot
BRAZILAC JE PROIGRAO

'NESTAO' IZ MAKSIMIRA PA SRUŠIO JEDNU OD NAJJAČIH MOMČADI SVIJETA U Dinamu su ga zapisali kao zanimljivog, ali skupog i tada rizičnog

GABRIEL Momak koji je lani u ovo doba bio u Maksimiru proigrao u Francuskoj
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. travanj 2019. 19:00

Odzvonila je nogometnim svijetom Lilleova ‘petica’ (5:1) PSG-u, a jedan pogodak zabio je Gabriel. Ni prvi ni zadnji Brazilac koji se zove tim imenom, konkretno, ovaj je Gabriel Magalhães. Tek mu je 21 godina, ali karijera zanimljiva, pogotovo ako se zna da je momak lani u ovo doba bio u Dinamu.

Točnije, u drugoj momčadi. Onda je samo ‘nestao’ iz Maksimira, tko bi ga se i sjetio da nije zabio jednoj od najboljih momčadi svijeta. I, kako to obično bude, sjetili su ga se mnogi i krenule su priče kako je Dinamo ‘propustio’ dovesti sjajnog igrača koji mu je već bio u krilu. Štoviše, Gabriel je lani uzeo i naslov prvaka, jer je upisao i jedan nastup za prvu momčad, u domaćem porazu od Rijeke (0:1). Za Dinamo II u Drugoj HNL odigrao je 10 utakmica, zabio i dva pogotka. Što se, zapravo, dogodilo s Gabrielom i Maksimirom?

Stigao je u veljači 2018. na posudbu iz Lillea, nakon što je imao samo nekoliko minuta u Ligue 1, odigrao je te sezone tri utakmice u dvama francuskim kupovima. U Dinamo je, zapravo, došao u drugu momčad, da igra i vrati kontinuitet igara, a Modri će ga, ako se pokaže, testirati i u prvoj momčadi. Dobio je tu jednu priliku, čak i nije bio loš, štoviše, Dinamo je izgubio, a on je bio među boljim igračima. Međutim, u tom konfuznom proljeću nije dočekao drugu šansu, a kad su se Modri i počeli raspitivati o mogućem otkupu, Lille je izvjesio cijenu od četiri milijuna eura! Kad, k tome, znamo i da je ima određenih zdravstvenih problema, koji možda nisu presudni, ali su za tu cijenu ipak bili veliki rizik i da je prvo pojačanje Nenada Bjelice bio Emir Dilaver, onda je jasno zašto Dinamo nije otkupio Gabriela.

Uostalom, po povratku u Lille Gabriel opet nije igrao. Jesenas samo jednu minutu u ligaškom dvoboju s Marseilleom te 90 minuta u Liga kupu, u porazu od Strasbourga. Tek ovog proljeća igra malo više, ova s PSG-om bila mu je sedma prvenstvena utakmica. Ali, počeo je na klupi, ušao je u 45. minuti umjesto ozlijeđenog Soumaoroa. I doživio najveći trenutak svoje dosadašnje karijere. Tko zna, možda to bude prekretnica u njegovoj karijeri, ali dosad nije to bilo nešto respektabilno zbog čega bi Dinamo trebao žaliti.

Gabriela su u Maksimiru zapisali kao zanimljivog, ali skupog i u tom trenutku rizičnog, uostalom, da su kupili njega za četiri milijuna eura, teško da bi danas u modroj svlačionici bio Theophile-Catherine, koji se pokazao ponajboljim pojačanjem zadnjih godina. Opet, možda se Gabriel u budućnosti opet nađe na nekom Dinamovu popisu, premda, ako je ranije Lilleu vrijedio četiri milijuna, nakon ovog možda će za njega tražiti sedam, osam? Ali, zašto onda tako malo igra?

Gabriel za Lille

12 odigranih utakmica

773 dobivene minute

1 postignuti pogodak

Gabriel za Dinamo

1 odigrana utakmica

90 dobivenih minuta

0 postignutih pogodaka

Gabriel za Dinamo II

10 odigranih utakmica

900 dobivenih minuta

2 postignuta pogotka

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 11:06