Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Belarus vs Netherlands - Borisov Arena, Barysaw, Belarus - October 7, 2017 Netherlands Arjen Robben, Ryan Babel, Vincent Janssen and Memphis Depay walk off after the match REUTERS/Vasily Fedosenko - RC19436C8490
REUTERS/Vasily Fedosenko

BIVŠI VATRENI ZA SN

NIKAD U POVIJESTI SE NISU NAŠLI U OVAKVOJ KRIZI, ALI GDJE JE ZAPELO? 'Imaju kvalitetu za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali atmosfera je problem'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.10.2017. u 21:30

 • U Nizozemskom nogometu vlada velika kriza, možda najveća u povijesti te države. Nakon što se nisu plasirali na Euro u Francuskoj, Tulipani će propustiti i Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Pirova pobjeda protiv Švedske od 2:0 nije mogla biti melem na ranu.

  Neuspjeh u kvalifikacima za Euro teško ih je pogodio, ali ovaj najnoviji totalno ih je dotukao. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bili su odlični, razbili su tadašnjeg svjetskog prvaka Španjolsku, domaćina Brazil, završili su treći... Onda je stigao strahoviti pad. O toj temi porazgovarali smo s Danijelom Pranjićem, bivšim hrvatskim reprezentativcem, današnjim igračem ciparskog Anorthosisa, dobrim poznavateljem nizozemskog nogometa. Pranjić je četiri godine igrao u Heerenveeenu.

  Damir Krajac / CROPIX
  CROPIX
   

  - Nije lako odgovoriti što se to događa s nizozemskom reprezentacijom. Neki će možda kazati da je nizozemska škola zastarjela, da njihov totalni nogomet više ne prolazi. Da takav nogomet koji je sjajan za gledanje, više jednostavno ne prolazi. Međutim, s druge strane, mlađi dobni uzrasti postižu dosta dobre rezultate - smatra on.

  Mnogo pitanja

  - Nije lako pronaći adekvante odgovore. Recimo, zemlje u susjedstvu, Belgija, Njemačka i Francuska, mogu sastaviti po dvije jake reprezentacije, a Nizozemska ne može niti jednu... Možda imaju problem trenera? Možda se stara garda iscrpila, a mlađa još nije na toj razini? Mnogo je pitanja, ali je zaista neobično ustvrditi da takva velesila kao što je Nizozemska propušta dva velika natjecanja zaredom - kaže na Pranjić.

  Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Netherlands vs Sweden - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - October 10, 2017 Netherlands’ Arjen Robben applauds fans after the match REUTERS/Toussaint Kluiters
  REUTERS/Toussaint Kluiters
   

  Gledao je utakmicu Nizozemska - Švedska.

  - Gledam to i pitam se kako je moguće da ih neće biti u Rusiji. Recimo, po meni su oni mnogo bolja reprezentacija od Švedske. Baš po svemu, to se zorno moglo vidjeti na tom ogledu. Recimo, igrala se ‘viktorija’ na jedan gol. To se ne može dogoditi ako jedna momčad nije puno bolja od druge. A u dodatne kvalifikacije odlazi - Švedska. Ljudi nisu praktički prešli centar, a imaju šanse za Rusiju, dok Nizozemci ostaju kod kuće. Onako površno bi se moglo zaključiti da se tako poklopilo, da se dogodi da u jednim kvalifikacijama kiksaš. Ali, kad se to dogodi dva puta zaredom, onda je problem očigledno dublji.

  Bivši hrvatski reprezentativac drži da Nizozemci nisu pronašli ‘kemiju’ u momčadi.

   

  Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - France vs Netherlands - Saint-Denis, France - August 31, 2017 Netherlands Robin van Persie reacts REUTERS/Christian Hartmann - RC12E9DC8400
  REUTERS/Christian Hartmann

  - To je moje mišljenje, jer Nizozemska ima dobru reprezentaciju. Pa, pogledajte ta imena, to su sve odlični nogometaši. Onda se jedino može zaključiti da ne postoji adekvatno zajedništvo, da nema atmosfere. Naravno, to ja špekuliram, jer nisam ‘unutra’, ne znam što se tamo točno događa unutar njihove nacionalne vrste. U današnjem nogometu je sve vrlo bitno, svaka sitnica. Ipak, pouzdano znam da se bez prave atmosfere teško postižu pravi rezultati. Ponekad odlučuje i sreća. Ipak, Nizozemska je u svojoj skupini najmanje trebala biti druga, o tome se uopće ne bi trebalo raspravljati.

  Kazat će da bi se moglo ustvrditi da Nizozemci imaju i talenta i iskustva.

  Novi veliki udarac

  - Eto, gledao sam Arjena Robbena protiv Švedske. Sad čitam da se oprostio od reprezentacije. Držim da će to biti još jedan veliki udarac za Oranje. On još uvijek igra na vrhunskoj razini. Ne samo to, Robben je meni izgledao kao čovjek koji je u toj utakmici ponudio najviše motiva, najviše želje. Od samog početka se vidjelo da taj čovjek, koji je praktički sve osvojio, ima najviše volje za uspjehom, da ‘gazi’, da vuče... Robben je do zadnje sekunde živio za svoju reprezentaciju. Možda da su svi bili kao Robben na ostalim utakmicama, možda bi priča završila drukčije. Jer, kad se mirno analizira, onda ćete teško pronaći nešto loše kad je u pitanju kvaliteta te reprezentacije. Znači, u pitanju je nešto drugo, zaključujem da im nedostaje zajedništva, metaforički kazano, ne dišu istim plućima, a onda je to problem koji nije lako riješiti. To ih je vjerojatno dovelo do propasti u kvalifikacijama.

  Tagovi