Lars Baron Bongarts/Getty Images
U IŠČEKIVANJU PRAVE PONUDE

NIKO KOVAČ VRAĆA SE NA 'ZAPOVJEDNOM MOSTU' NAJVEĆEG BAYERNOVOG RIVALA!? Ekspresni povratak bivšeg izbornika u njegov klub propao je iz jednog razloga

NIKO KOVAČ Bivši hrvatski izbornik i trener Bayerna želi se sljedeće sezone vratiti na klupu, ali to neće biti u klubu čiji je dres nosio tijekom igračke karijere
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. travanj 2020. 12:14

Herthu je kao novi trener preuzeo Bruno Labbadia, nekadašnji napadač sa zapaženom karijerom, od čega je tri sezone proveo i u Bayernu, no uprava ovog bundesligaša htjela je Niku Kovača. Bivši hrvatski izbornik i donedavni trener Bavaraca nije prihvatio klupu kluba u čijem je dresu, kao rođeni Berlinčanin, odigrao prve utakmice u Bundesligi.

Otkaz u Bayernu nije razlog zbog kojeg bi Niko Kovač izgubio volju za tim poslom, nije bio nezainteresiran za Herthu, međutim, pokušao ih je uvjeriti da aranžman naprave od sljedeće sezone, da bi tada bio spreman za nove izazove. Međutim, Hertha je inzistirala da odmah stane na čelo momčadi, na što Kovač nije pristao. Želi se dobro odmoriti jer osjeća se iscrpljeno od svega što mu se događalo u Bayernu i kada uhvati novu energiju baciti se na idući zadatak.

“Ove sezone neću preuzeti niti jedan klub“, poručio je Kovač sportskom direktoru Herthe Michaelu Preetzu.

Opasna situacija

Nisu ga bili voljni čekati, u posljednje tri utakmice osvojili su samo dva boda, nalaze se na 13. mjestu prvenstvene tablice, nisu daleko od zone ispadanja, a najave su da bi se Bundesliga mogla nastaviti. Odlučili su da trebaju stručnjaka koji će se istoga časa primiti vođenja momčadi.

Hertha je s financijske strane odlično radno mjesto jer klub ima ozbiljan novac. Rukovođenje, međutim, nije bilo na jednakoj razini. U sezonu je kao trener krenuo Ante Čović, kum Nike Kovača, kojeg su vrlo brzo maknuli, već 27. studenoga, i trenerom imenovali Jürgena Klinsmanna, koji je nešto prije u klub stigao u funkciji savjetnika. Niti proslavljeni napadač i brončani izbornik Elfa iz 2006. godine nije dugo bio na tom radnom mjestu, samo do 11. veljače ove godine. Privremeno je potom ekipu preuzeo Alexander Nouri, da bi sada Labbadia potpisao ugovor na 2,5 godine.

Niko Kovač jednom je uletio kao vatrogasac, bio mu je ti prvi posao nakon što je smijenjen s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije, spasio je Eintracht od ispadanja 2016. godine u utakmicama doigravanja. Dvije sezone kasnije s klubom iz Frankfurtu domogao se trofeja pobjednika DFB kupa, s dva gola Ante Rebića upravo u Berlinu protiv Bayerna, s potpisanim ugovorom s Bavarcima. No, danas Kovač ima drukčiju poziciju, nakon najvećeg kluba, s kojim je 2019. uzeo dvostruku krunu, može trenirati praktično koga hoće u Bundesligi i nema potrebe ulaziti u projekte koje ne vidi dobro pripremljenima ili za koje nije toga časa spreman. Poučen onime što se dogodilo Čoviću zacijelo je i dodatno oprezan.

No, Kovač vjerojatno neće biti dugo bez posla. S vremena na vrijeme vezuje ga se za klubove iz drugih zemalja, poput Engleske, čak i Italije, međutim, Njemačka je njegova idealna destinacija. Ako bi se i dalje klimala pozicija Lucienu Favreu u Borussiji Dortmund nije isključeno da se pojavi “na zapovjednom mostu” najvećeg Bayernova rivala.

- Niko Kovač će ponovno trenirati veliki klub. Za to ima stručne i liderske sposobnosti - kazao je 71-godišnji Ottmar Hitzfeld, čovjek koji je 1997. godine s Borussijom iz Dortmunda bio prvak Europe, a onda to napravio i s Bayernom četiri sezone kasnije.

Malo povjerenja

- Kovač je bio vođa kao igrač, ličnost, preuzimao je odgovornost na terenu. Žao mi je što je dobio tako malo povjerenja vodećih ljudi Bayerna i nije imao šansu da ostane na duže razdoblje, ali predaleko sam da bih dublje ulazio u tu temu - konstatirao je Hitzfeld.

Kovača sada zanimaju samo ambiciozni projekti, gdje može postizati velike, a idealno bi bilo i vrhunske rezultate. Malo je vjerojatna opcija da bi otišao u neku nogometno slabo razvijenu zemlju, ma kakav novac da mu tamo ponude. Uostalom, njegov način rada najbolji je za njemački mentalitet.

TRENERSKA STATISTIKA NIKE KOVAČA

65 utakmica na klupi Bayerna (45 pobjeda, 12 remija, 8 poraza)

91 utakmica na klupi Eintrachta (41 pobjeda, 17 remija, 33 poraza)

19 utakmica na klupi Hrvatske (10 pobjeda, 5 remija, 4 poraza)

Na Bayernovoj klupi izdržao je 490 dana

Kovač je Bayern vodio u 65 utakmica, ima 45 pobjeda, 12 remija i osam poraza. Na klupi je bio 490 dana. Osvojio je naslov prvaka Njemačke i pobjednika Kupa, a već od ranije ima i Kup s Eintrachtom. U riznici drži i jedan trofej u Superkupu.

No, i dalje je njegov najduži angažman u Eintrachtu, tamo je boravio kao trener 844 dana, u 91 utakmici ima 41 pobjedu, 17 neodlučenih rezultata i 33 izgubljena susreta. Prije toga u seniorskom nogometu trenirao je jedino hrvatsku reprezentaciju. Mladu u šest utakmica i A u 19 susreta, računajući i plasmana na SP, te nastup u Brazilu, gdje Vatreni nisu prišli skupinu. (da)

Spreman na korak ili dva unatrag

Niko Kovač, kojeg su u Bayernu smijenili u studenome prošle godine, najavio je povratak trenerskom poslu iako je svjestan da će bilo koji klub vjerojatno biti manji od Bayerna.

- Sve se mora poklopiti da bih prezeo posao, ali ako bude sve u redu, spreman sam otići i korak ili dva unatrag. Sve što dođe nakon Bayerna nije tako veliko - kazao je. No, ubrzo nakon toga došlo je do prekida sezone zbog koronavirusa i nogometna budućnost postala je poprilično neizvjesna.

Linker
20. travanj 2024 13:38