Cropix / Vladimir Dugandzic
TRAGOM ČOLININOG TRANSFERA

NIKO KRANJČAR BIO JE NAJVEĆI PREBJEG IZ ZAGREBA U SPLIT 'Nitko kao Niko': Ovo su najpoznatiji bivši dinamovci koji su završili u Hajduku...

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. srpanj 2019. 14:03

David Čolina koji je potpisao za Hajduk jedan je od mnogo igrača koji su prije splitskoga bili dio zagrebačkoga kluba, najvećeg rivala. Bilo je i obrnutih slučajeva, no dolazak Čoline, pa tako i Ivana Dolčeka koji je u mlađim kategorijama bio član Dinama, nude priliku za podsjetnik tko je sve od igrača bio stanovnik Maksimira, pa potom i Poljuda otkako je Hrvatske nogometne lige.

Deverić veliki ulov

Broj jedan svakako je Niko Kranjčar, nekadašnji ljubimac zagrebačke publike koji je u Splitu posao idol navijača, omiljen lik i sjajan nogometaš koji je gotovo dvije sezone proveo u Hajduku, a kada je dolazio izravno iz Dinama, priređen mu je spektakularan doček ispred stadiona. Iz Jugolige, kao jednoga od najvećih takvih primjera sjećamo se Stjepana Deverića…

Upravo s Kranjčarom u momčadi datira i posljednja titula prvaka Hajduka iz 2005. godine. Iz Dinama je praktički bio potjeran, a sreću je pronašao u Hajduku koji je platio bogatu odštetu i doveo ga su svoje redove.

Uvijek je isticao svoje zagrebačko podrijetlo i privrženost Dinamu, ali i veliki respekt prema Hajduku koji ga je primio kao svoga.

- Pamtim sve to itekako, Hajduk mi je pružio ruku kad mi je bilo najteže u karijeri, moje najteže razdoblje. Pozvali su me i primili toplinom, doček zauvijek pamtim. Nešto nestvarno. I to je poseban razlog što rado sad dolazim u Split i veselim se pojaviti pred splitskom publikom. Da, znam da i danas na stadionu u Poljudu bude navijača Hajduka koji nose moju “desetku”, na to sam posebno ponosan. Tih 20 mjeseci bilo je fantastično vrijeme prožeto sjajnim emocijama - kazao je Niko Kranjčar prošle zime u intervjuu prije dolaska na turnir “Četiri kafića - Memorijal Dino Petrinović” gdje ga je publika još jednom dočekala ovacijama i pratila svaki njegov potez.

“Nitko kao Niko”, pisalo se, a vjerojatno se nešto slično neće ponoviti. No, još je igrača koji su dotaknuli Dinamo u mladosti ili tijekom seniorskih dana, pa su kasnije ostavili traga u Hajduku.

Premda nužno nisu bili originalno dinamovci, već iz nekih drugih sredina te nisu stizali direktno iz Dinama.

Devedesetih su to bili Saša Peršon i Tomislav Rukavina, kasnije još spomenuti Kranjčar, ali i Marijan Buljat, Dario Jertec, Filip Ozobić, a u nešto novije vrijeme Mario Maloča i Tomislav Kiš koji su bili omiljeni. Prvi je bio dugogodišnji kapetan, a drugi golgeter kojega je publika voljela.

U još recentnije vrijeme treba spomenuti Frana Tudora koji je podrijetlom Hvaranin, pa je tu još bio i Marko Pejić.

U vrijeme dok je na čelu Akademije bio Krešimir Gojun, stigli su Dario Špikić koji je dotaknuo prvu momčad, a u mlađim kategorijama, odnosno drugoj momčadi igrali su ili još igraju Luka Pasariček koji je otišao, te Jurica Pršir, Filip Kosić, Petar Čančar i Patrik Gujić...

NEKI EX-DINAMOVCI U HAJDUKU U HNL-u

Saša Peršon

Tomislav Rukavina

Marijan Buljat

Dario Jertec

Niko Kranjčar

Filip Ozobić

Mario Maloča

Tomislav Kiš

Fran Tudor

Marko Pejić

Dario Špikić

Ivan Dolček

David Čolina

Linker
18. travanj 2024 06:43