Niko Kranjčar
 Mark Runnacles/Getty Images
POGLED IZ ŠKOTSKE

NIKO KRANJČAR NA ŠTAKAMA DOTUKAO ŠKOTE 'Svi su tužni, meni se čini da je ovo kraj...!'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. studeni 2016. 23:08

Odradio je 15 utakmica, dvije od početka do kraja i u ukupno 765 minuta u škotskom prvenstvu i Liga kupu zabio tri pogotka i tri asistencije. Je li to i konačni učinak Nike Kranjčara u dresu Glasgow Rangersa? Hoće li nakon oporavka od teške ozljede za njega više uopće biti mjesta u velikanu iz Glasgowa, s kojim mu ugovor istječe krajem svibnja 2018. godine?

- Teško je u ovom trenutku išta konkretno reći po tom pitanju, no meni se čini da je priča između Rangersa i Kranjčara došla svome kraju. Hrvatski veznjak ipak će sljedećeg ljeta napuniti već 33 godine - kaže nam dobro upućeni škotski novinar Craig Swan iz Daily Recorda.

Tri i pol mjeseca prošlo je od početka sezone, a Rangersi su već ostali bez dvojice najzvučnijih ovoljetnih pojačanja u povratničkoj sezoni u elitnom rangu. Kranjčar se ozlijedio, a 34-godišnji Joey Barton posljednju je utakmicu odigrao još 10. rujna nakon čega je suspendiran zbog sukoba sa suigračem Andyem Hallidayem na treningu.

Svi su tužni

- Navijačima je drago što ga nema, ali u slučaju Kranjčara situacija je potpuno drukčija. Svi su tužni zbog njegove ozljede, pogotovo jer je u posljednje vrijeme igrao na visokoj razini - zaključuje Swan.

Menadžer Rangersa Mark Warburton je još prošlog tjedna, kad nije bilo poznato koliko će Kranjčar točno izbivati, naglasio:

- Niko je frustriran, kao i ja, kao i svi u klubu jer znamo koliko je naporno radio. Bio je ultimativni profesionalac.

Ima i onih koji misle da Kranjčar ima budućnost u Rangersu. Nizozemac Michael Mols 1999. godine je u Rangersu krenuo kao iz snova, zabio 9 golova u prvih 9 utakmica, i onda potrgao križne ligamente koljena u sudaru s Bayernovim vratarom Oliverom Kahnom.

- Bit će mu teško, a to je i težak udarac za Rangerse, jer je ostao bez svoje dvije zvijezde, dok novca nema u izobilju. Nadam se da će se Niko što prije oporaviti i pomoći svojim suigračima na travnjaku - poručio je Mols.

------------------------------------------------------------

Dr. Boris Nemec o ozljedi: Standardna pauza je šest mjeseci, ali...

Niko Kranjčar stradao je prije desetak dana na treningu Glasgow Rangersa, puknuo mu je prednji križni ligament koljena. Čeka ga dug oporavak. Profesor Boris Nemec, koji je specijalist svjetske klase za takve ozljede, kazao nam je kako je upravo jučer u svojoj klinici u Matuljima napravio tri križna ligamenta, te je objasnio:

- Prednji križni ligament je samo jedan. To je teška ozljeda koljena, svakako se mora napraviti operacija. Ukoliko se to ne učiniti i pokuša se samo s jačanjem muskulature, to je vrlo opasno za koljeno jer nije stabilno. Kod rotacijskih kretnji može se pomaknuti, oštetiti meniskus i hrskavicu, što dovodi u budućnosti do artroze koljena. Zato ga svakako treba operirati, napraviti novi križni ligament i s time ga stablizirati. Uvriježeno je da bi počeo igrati nakon šest mjeseci, ali najnovija istraživanja su pokazala da je bolje pričekati još mjesec-dva. Ako se ranije krene postoji veća mogućnost da taj ligament ponovno pukne.

Iz čega radite ligament?

- Najčešće od tetiva mišića semitendinosusa i gracilisa. Prema svim istraživanjima u 3-5 posto kod pacijenata starijih od 20 godina ponovno dođe do rupture ligamenta, zato se preporuča da kasnije počne. Kod mlađih od 18 godina čak 10-15 posto pukne ponovno. Velik je to postotak.

Niko ima 32 godine, slijedi mu do osam mjeseci stanke...

- U većem postotku igrači se nakon rehabilitacije vrate na istu razinu. Za specijaliste koji rade više od 100 operacija godišnje, to je rutinski zahvat - zaključio je Nemec.

Linker
29. ožujak 2024 15:45