REUTERS
KVALIFIKACIJE ZA EURO

NIKOLA JURČEVIĆ 'KOPIRA' PROSINEČKOG ZA OKRŠAJ PROTIV VATRENIH 'Početak je sezone i to je razlog zašto možemo tražiti šansu'

AZERBAJDŽAN Reprezentacija koju vodi hrvatski trener Vatrene u rujnu u kvalifikacijama za Euro neće dočekati na Olimpijskom stadionu, već na manjoj Bakcell Areni, na kojoj je Hrvatska već kiksala 2015. godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 11:33

Azerbajdžan ponavlja stari recept. Hrvatska 9. rujna neće gostovati na Olimpijskom stadionu u Bakuu, kako je već bilo prijavljeno UEFA-i, nego na Bakcell Areni. Na istoj lokaciji Vatreni su igrali 3. rujna 2015. godine, završilo je velikim rezultatom za Azere koji je digao rejting Robertu Prosinečkom kao izborniku. Bod nakon 0:0 slavili su i cijenili poput pobjede.

Tada nije bilo nikakve tajne, niti skrivanja, Prosinečki, još relativno novi jer stigao je usred ciklusa, tražio je da se igra na manjem stadionu kako bi se stvorila što domaćinskija atmosfera i napravio pritisak na suparnika, a i teren je na njemu bio loš. To je u pravilu povoljnija vijest za slabijeg. Azerbajdžan je u tom ciklusu i ranije susrete igrao na Bakcell Areni, međutim, Hrvatsku i Italiju trebali su primiti na Olimpijskom stadionu. Azzurre kasnije doista i jesu, izgubili su 3:1.

Olimpijski ima kapacitet 68.700 mjesta, Bakcell Arena 11.000. Je li to pokušaj izbornika Nikole Jurčevića da kopira iskustva iz prošlosti i ponovno zaskoči Vatrene?

- Prvi razlog zašto je promijenjen stadion je obnova terena na Olimpijskom, koja se mora napraviti za Euro sljedeće godine kad će se na njemu igrati četiri susreta - kazao nam je službenu verziju Jurčević, koji je i ovih ljetnih dana na obali Kaspijskog jezera, a ne Jadranskog mora.

Kako su i Mađari i Slovaci bili na Bakcell Areni, što Azerima nije pomoglo jer inkasirali su osam golova u dvije utakmice, ne treba iz toga raditi famu. No, ipak se očekivalo da svjetske doprvake neće ugostiti u “Kutiji šibica“, pogotovo što do Eura ima još pregršt vremena.

- Backell Arena je za nas optimalan stadion. Ima kapacitet baš koliko se očekuje da bi moglo biti gledatelja. To je pravi nogometni objekt, bolje rješenje za tu vrstu utakmice. Olimpijski stadion je prevelik, premda niti na Bakcell Areni nismo imali puno sreće. No, teren je sada odličan, za razliku od prije tri godine, atmosfera je jako dobra i ta je odluka u redu.

Znači li to da nema dovoljno interesa za Hrvatsku da bi se napunio Olimpijski stadion?

- Hrvatska je uvijek veliki mamac za publiku, ali kako mi nismo napravili dobar rezultat na startu kvalifikacija, vjerojatno je i to utjecalo da se susret premjesti na manji stadion.

Bilo je praznih mjesta na tribinama u svibnju na finalu Europske lige, na što što su bitan upliv imale cijene ulaznica. Kaže da se nije konzultirao s Prosinečkim i Gordanom Ciprićem…

- Nisam, ali bit će ljepše igrati pred punim tribinama.

No, imate li imperativ da osvojite koji bod? Na nuli ste. Prvo igrate vani s Walesom, pa doma s Vatrenima.

- Ne bih pričao o imperativu. Naravno da smo gajili očekivanja da bismo možda mogli učiniti pokoje iznenađenje u domaćim utakmicama. Imali smo čak i prilika, u nekim fazama igre bili smo dosta dobri, međutim, ponovno smo primili četiri gola iz prekida, to su nam najveće boljke. Suparnici su bili izuzetno motivirani i nažalost nismo uspjeli. No, nastavlja se borba i postoji apsolutna motiviranost da se napravi neki dobar rezultat.

Na Hrvatsku su u skupini svi najjače “nabrušeni“. To vrijedi i za vas.

- Kako u svaku utakmicu ulazimo kao svojevrsni autsajderi, s obzirom na poziciju na FIFA-noj ljestvici, motivacija je visoka. Bit će i protiv Hrvatske, možda i još izraženja, s obzirom da je puno jače ime. Pokušat ćemo dati sve od sebe. Hrvatska je favorit, ali mi se ne predajemo.

Vidjeli smo već u Maksimiru da vam kao treneru koristi činjenica što savršeno poznajete Vatrene.

- Pa dobro, početak je sezone, rujan, i to je razlog zašto možemo tražiti svoju šansu. Utakmica u Zagrebu je pokazala da smo sposobni u najmanju ruku biti neugodan protivnik, pokušat ćemo to kod kuće još više napraviti, pa ćemo vidjeti na kraju. Normalno da nećemo davati prevelika obećanja, ali trudit ćemo se. Nada uvijek postoji. Skupina je za nas jako teška, i Hrvatska se uvjerila koliko su Mađari neugodni, a za Slovake mogu kazati da su kvalitetni.

Dalićeva momčad prvo igra u Trnavi 6. rujna sa Slovacima. Na što mora posebno obratiti pozornost?

- Slovačka igra vrlo moderno. Dok se Mađarska orijentirala na Dzsudzsaka, koji ima izvanrednu lijevu nogu i Szalaija, opasnog iz prekida, te igraju na fizikalije, Slovačka ima visko podignute bekove, odličnu veznu liniju, iako su malo ranjivi na kontre. Igrački su me jako pozitivno iznenadili. Hamšik je izuzetno moviran, Kucka je odličan, premda su stariji vidi se da imaju klasu. Motorični su, teže igri. Istina, moguće je da će se protiv reprezentacije Hrvatske drukčije postaviti. Mi smo imali iz protunapada nekoliko situacija koje smo mogli bolje iskoristiti.

Trenutačno je hit veznjak Stanislav Lobotka iz Celte.

- Odličan je to igrač. To je motor ekipe, niskog težišta, vrlo siguran na lopti, nije niti čudno da je toliko tražen na europskom tržištu.

Nakon Trnave put u Baku nikako ne bi valjalo shvatiti rutinski, jer bodovi su kapitalni. Na toj Bakcell Areni plus kasnije u Oslu, srušen je i smijenjen Niko Kovač. Korisno iskustvo.

Linker
25. travanj 2024 08:38