Hanza Media
OSUĐENIK U BIJEGU

'NISAM KUKAVICA, ALI NISAM NI MAZOHIST!' Zdravko Mamić priznao da se ne misli vraćati u Hrvatsku, izdan nalog za uhićenje, pa i međunarodne tjeralice

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 06. lipanj 2018. 16:26

Osječki Županijski sud u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, temeljem koje Mamić može biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski uhidbeni nalog, kazao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Nakon što hrvatske pravosudne vlasti raspišu međunarodnu tjeralicu od vlasti BiH će ovisiti hoće li ga izručiti budući da Mamić ima dvojno državljanstvo.

No, kako Mamić posjeduje BiH državljanstvo tamošnje vlasti ne moraju udovoljiti zahtjevu iz Hrvatske za njegovim izručenjem.

Što se tiče samog Mamića, on je bez dlake na jeziku rekao kako se ne misli vraćati u Hrvatsku.

- Ostajem u BiH, svojoj drugoj domovini. Nisam kukavica i to zna cijeli svijet, ali nisam ni mazohist. Borbu koju najavljujem, vodit ću sa slobode. Ostajem ovdje u Hercegovini, ne mislim nijednog trenutaka vratiti se u RH prije izricanja pravomoćne presude - rekao je Mamić i najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Nije isključio niti mogućnost da će zatražiti da se protiv njega postupak vodi u BiH.

- Moram se konzultirati i vidjeti koje su moje mogućnosti kao državljanina BiH - rekao je Mamić.

U svakom slučaju, dobar dio imovine Zdravka Mamića i njegovih 'partnera' u blokadi je već neko vrijeme, a sudac je odmah po izricanju presude naložio pljenidbu računa i nekretnina, koje su, po mišljenju suda, protupravno stekli. Sve to moraju predati u posjed državi 15 dana po pravomoćnosti presude.

Tako se Zdravku Mamiću oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac kojeg je Mamić nezakonito stekao. Zajedno sa 7 milijuna kuna s drugog računa, oduzimaju im se i stan i garaža na Cvjetnom trgu vrijedni 6,6 milijuna kuna.

Također, država mu je sjela na još jedan stan i garažu na Cvjetnom vrijedni 2,7 milijuna, stan i zgradu na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge (3,3 milijuna kuna) te još neke nekretnine poput dviju šuma, građevinskih zemljišta, livade, brodice Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kn, Audi od 374.000 kuna.

Zoranu Mamiću oduzima se 25,8 milijuna kuna, dodatno 2,6 milijuna kuna te 6.200 eura i Land Rover Ane Mamić od 210.000 kuna.

Porezniku Pernaru se oduzima 2,09 milijuna kuna, tu se u to ubraja kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna koju njegova bivša supruga Tajana mora predati državi, kao i automobil VW EOS.

MILAN PERNAR

Kazneno djelo: zloporaba položaja i ovlasti, pribavljanje koristi drugome i prouzročenje štete drugome, zloporaba položaja i ovlasti, primanje mita

Kazna

1 godina

2 godine i 6 mjeseci

1 godina

Jedinstvena kazna

4 godine i 2 mjeseca

Imovina koja mu se treba oduzeti: 2,09 milijuna kuna (kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna, automobil VW EOS)

ZDRAVKO MAMIĆ

Kazneno djelo: povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome, povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju.

Kazna

3 godine

4 godine

Jedinstvena kazna

6 godine i 6 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 52 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 7,95 milijuna kuna s blokiranih računa na ime Zdravka, Ive, Lucije i Marine Mamić, stanovi i garaže na Cvjetnom trgu vrijedni 9,5 milijuna kuna, stan i garaža na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat vrijedni 3,3 milijuna kuna, automobil Bentley, brodica SACS, automobil Audi, šume, građevinska zemljišta, livade...)

ZORAN MAMIĆ

Kazneno djelo: poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, davanje mita, pomaganje u povredi dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanju protupravne imovinske koristi i prouzročenju znatne štete drugome 2 godine

Kazna

8 mjeseci

2 godine

1 godina

2 godine

Jedinstvena kazna

4 godine i 11 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 25,8 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 2,6 milijuna kuna, 6200 eura, Land Rover na ime Ane Mamić od 210.000 kuna)

DAMIR VRBANOVIĆ

Kazneno djelo: povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome

Kazna

3 godine

HNS bez komentara o presudi Mamiću

Hrvatski nogometni savez neće komentirati nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku kojom su nepravomoćnom presudom na zatvorske kazne osuđeni naši sadašnji i bivši djelatnici Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović.

U kratkom priopćenju iz HNS-a tvrde da će "Savez ovaj pravosudni slučaj službeno komentirati po pravomoćnosti presude".

Županijski sud u Osijeku je u srijedu Zdravka Mamića osudio na šest i pol godina zatvora, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, a Damira Vrbanovića na tri godine zatvora. USKOK je braću Mamić, Vrbanovića i Milana Pernara iz Porezne uprave teretio za izvlačenje oko 117 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Damir Vrbanović je glavni tajnik HNS-a.

Linker
19. travanj 2024 04:16