Zdravko Mamić
 Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
PRIČA O SUĐENJU

NJEMAČKA TELEVIZIJA OBJAVILA VELIKI PRILOG O ZDRAVKU MAMIĆU 'Radi se o moći i pohlepi, o prljavoj strani milijardama teških poslova u nogometu'

Piše: Željko PetrušićObjavljeno: 12. prosinac 2017. 11:00

Zdravko Mamić i izbori u Hrvatskom nogometnom savezu tema su koja ne zaokuplja samo hrvatske medije. Zavidan prostor dala im je jučer i njemačka televizija WDR (Westdeutscher Rundfunk) u vrlo gledanoj tjednoj sportskoj emisiji Sport Inside.

Pod naslovom “Slučaj Mamić – Sumnjivo poslovanje” prikazan je desetominutni prilog u kojemu autor Benjamin Best, novinar Sportschau-a na ARD-u i WDR-u, predočava njemačkoj publici kako “proces za pranje novca protiv bivšeg istaknutog funkcionera hrvatskog nogometa Zdravka Mamića pruža uvid u kriminalnu mrežu u zemlji sudioniku Svjetskog prvenstva, Hrvatskoj.”

Prilog počinje riječima: “Ovo je priča o obitelji Mamić. Radi se o moći i pohlepi, o prljavoj strani milijardama teških poslova u profesionalnom nogometu. Radi se o vezama prema najvišim političkim krugovima sve do hrvatske predsjednice, te o tome kako nogometni idoli upadaju u pogubne situacije ovisnosti.”

Autor navodi kako poznatim hrvatskim nogometašima koji igraju u najvećim europskim klubovima, upravlja uski krug sportskih dužnosnika – Davor Šuker, legendarni nogometaš te bivši predsjednik Dinama Zdravko Mamić.

“Mamić slovi za najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa. Samo zahvaljujući njegovoj podršci Šuker je 2012. godine postao predsjednik HNS-a, bez ikakvog iskustva na sličnim dužnostima. Dugo je Zdravko Mamić slovio u Hrvatskoj kao nedodirljiv”, ističe autor te dodaje da su svi dugo gledali u stranu kada se radilo o njegovim poslovima kao savjetnika igrača i predsjednika Dinama, iako su se stalno pojavljivale sumnje da se uz Dinamo ilegalno obogatio.

“Zdravko Mamić od travnja stoji pred sudom. Optužen je za stvaranje kriminalnog udruženja, utaju poreza, zloupotrebe i pranje novca. Prema optužnici, novac od transfera igrača koji je trebao pripasti Dinamu završavao je na računima obitelji Mamić. U pitanju je više od 15 milijuna eura. Mamić, koji je u kolovozu propucan pod nerazjašnjenim okolnostima, odbacuje sve optužbe. Drži da je proces urota protiv njega i redovito psuje po sudu”, rezimira se u prilogu te se prikuazuje jedan od Mamićevih ispada u sudnici u Osijeku kada je vikao “Hoćete krvi moje, hoćete džigerice, sramite se svi.”

Ukratko se iznosi viđenje istražitelja da je Mamić zajedno sa svojim bratom, sinom i još četvoricom suoptuženika od 2004. osobno zarađivao pri transferima igrača, dinamovih talenata od Luke Modrića, preko Marija Mandžukića i Eduarda da Silve pa do Dejana Lovrena.

“Postupak omogućava uvid u besramnu poslovnu praksu Zdravka Mamića”, navodi autor te ističe slučaj Luke Modrića koji je, prema optužbama, temeljem antidatiranog aneksa ugovora dobio polovicu transfernog obeštećenja od Dinama od čega je potom većinu sredstava predao u gotovini Mamiću.

“Modrić, koji je u međuvremenu postao jedan od najboljih igrača na svijetu, najprije je potvrdio da je taj aneks antidatiran. Međutim, na sudu se sada odjednom više ničega ne sijeća... Iznenadni gubitak pamćenja?! Tužiteljstvo je protiv njega otvorilo istragu zbog davanja lažnog iskaza. S druge strane Mamić ga je nakon svjedočenja označio kao iskrenog i pristojnog dečka.”

Njemačke reportere “sumnjivi poslovni klana Mamić” odveli su u Švicarsku, u grad Alpnach poznat po “lukrativnim poreznim modelima”, gdje su se slili milijuni iz Hrvatske. Razgovarali su s Esther Omlin, tužiteljicom kantona Obwalden, koje je po zamolnici hrvatskih istražitelja, provjeravalo sumnjive tijekove novca povezane s tvrtkom Rasport Menagement AG iza koje stoji Mario Mamić.

Tužiteljica Omlin navodi kako su se preko te tvrtke odvijali “fingirani transferi igrača” te da je u daljnje tijekove novca involvirano najmanje deset švicarskih banaka.

- Dimenzija koju smo sada vidjeli u slučaju Mamić, moram priznati, jako me iznenadila. Radi se prvenstveno o tijeku novca iz Dinama prema Rasportu, koji je ta sredstva potom transferirao preko raznih banaka dalje po svijetu. Sredstva su odlazila u razne tvrtke po svijetu koje pripadaju klanu Mamić. Uvijek se radilo po istom principu, modus operandi transfera novca je uvijek bio isti. Za mene, radilo se o jednom sistemu – navela je švicarska tužiteljica.

-Uvijek je profitirala obitelj Mamić? - upitao ju je njemački novinar.

-Da, samo oni – odgovorila je.

U prilogu je opisan i tijek novca koji je, nakon što je uplaćen iz Dinama na račun Rasporta, transferiran u razne porezne oaze diljem svijeta – na Karibe, Gibraltar, Dubai, Hong Kong. Spominje se i slučaj Alena Halilovića te daljnji napori švicarskih istražitelja da do kraja odmotaju zamršeno klupko međusobnih ugovora raznih osoba i off shore tvrtki temeljem kojih su podijeljena sredstva pristigla iz Dinama.

Pretkraj priloga autor se vraća na suđenje Mamiću te napominje da se kraj postupka očekuje sljedeće godine. “Promatrači sumnjaju da će pasti teške kazne. Jer, Zdravko Mamić nije umrežen i utjecajan samo u hrvatskom sportu. Njegovi dobri kontakti sežu sve do parlamenta, do najviše razine hrvatskog društva, do političkog vrha države.”

Izjavu je dao Marko Sladoljev iz MOST-a.

- Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović priznala je da ju je Mamić financijski podržavao. Sad govori da nogomet ne pripada jednoj obitelji nego svim navijačima. Čini mi se da želi smiriti narod. To su političke igrice. Mamić je prijatelj s jednim od najpoznatijih sudaca u našoj zemlji. Stoga mi se nameće pitanje koliki je njegov utjecaj na naše pravosuđe, na policiju, na cijeli postupak – kazao je Sladoljev.

“Koliki je Mamićev utjecaj na hrvatski nogomet pokazuje se i ovaj tjedan. 22. prosinca Davor Šuker bi ponovno trebao biti izabran za predsjednika HNS-a. I zbog kaznenog postupka, već duže postoji oporba, pa i oporbeni kandidat Dario Šimić”, navodi autor kojemu je Šimić dao izjavu u kojoj je istaknuo da želi prvenstveno vratiti ljudima povjerenje u nogomet te da sport, a ne biznis, opet stoji na prvom mjestu.

“Šimić kod navijača ima preko 90 posto podrške, ali sada nije dobio dovoljno glasova županijskih saveza da bi se mogao i formalno kandidirati. Zato Šuker ostaje jedini kandidat. Zdravko Mamić snažno je za njega lobirao.”

Linker
20. travanj 2024 15:13