Damir Krajac / CROPIX
VRIJEME JE ZA REMONT

107. ROĐENDAN MAKSIMIRSKOG STADIONA, A UPRAVO TAKO I IZGLEDA - KAO STARAC Znate li tko je zapravo odigrao prvu utakmicu na otvorenju 1912. godine?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2019. 21:52

Stadion u Maksimiru danas slavi svoj 107. rođendan. Upravo i izgleda kao starac u tim godinama, oronuo je, dugi životni vijek ga je iscrpio i već dugo nije oku ugodan. Ljepota je, naravno, prolazna, ali problem leži u činjenici da je usput i neudoban, nenatkriven, nefunkcionalan... Dakle, kad se god povede priča o maksimirskom stadionu, sve počinje s “ne”. Svako malo u javnosti se pojavljuju novi planovi o konačnom uređenju zagrebačkog stadiona. Ima i onih koji bi ga srušili, sravnili sa zemljom, pa onda sagradili novi. U posljednje vrijeme pričalo se o gradnji stadiona u Blatu, na kojem bi igrali Dinamo i drugi ZG klubovi. U tom kontekstu nitko nije govorio što bi se tada zbivalo s maksimirskim stadionom, bi li preživio ili ne. Kad smo prije nekog vremena radili anketu o izmještanju Dinama na neku drugu lokaciju, navijači su bili izričito protiv, svi bi da se ostane u Maksimiru, ali da se stadion napokon dovede u red kako bi navijači u komforu mogli uživati u nogometu.

Zagreb, 061117.
Stadion Maksimir.
Maksimirski travnjak pripremljen i sprema za utakmicu Hrvatska - Grcka.
Na fotografiji: travnjak u Maksimiru.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Nadbiskup dao zemljište

Maksimir je službeno otvoren 5. svibnja 1912. Ideja o gradnji igrališta u Maksimiru pojavila se 1911. godine, a godinu kasnije projekt je i realiziran. Idejni je pokretač bio tadašnji nadbiskup dr. Antun Bauer koji je izašao ususret akademskoj zajednici okupljenoj u HAŠK-u. Bauer je HAŠK-u predao u zakup zemljište u Maksimiru, gdje je već 1912. niknuo nogometni teren. U sklopu ovog kompleksa bilo je i pet teniskih igrališta smještenih na zapadnoj strani. Štoviše, na jednom je od njih odigran i prvi Davis kup meč predratne jugoslavenske reprezentacije. Bilo je to 1927. protiv Indije. Nadbiskup Bauer bio je sklon HAŠK-u, kao i njegovu rivalu Građanskom. Bauer je u to vrijeme dobio i titulu počasnoga predsjednika kluba. Zagrebački su akademičari, prvo kao HAŠK, a potom kao Akademičar, pa Mladost, nogometne utakmice igrali u Maksimiru. Njihova je nogometna sekcija ugašena 1956. godine. Dinamo je i 1945. nastavio nastupati na starom igralištu u Koturaškoj ulici i tek se 1948. preselio u Maksimir. Svoj prvi naslov prvaka u poslijeratnoj Jugoslaviji Purgeri su osvojili igrajući na terenu u Koturaškoj.

Zagreb, 061117.
Stadion Maksimir.
Maksimirski travnjak pripremljen i sprema za utakmicu Hrvatska - Grcka.
Na fotografiji: travnjak u Maksimiru.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Dogradnja u više faza

Dinamo je pokrenuo zahvate na samom igralištu, pa je tako još 1953. godine podignuta zapadna tribina prema projektu arhitekta Vladimira Turine. Postavljena je i atletska staza. Sjeverna je podignuta 1955. godine, istočna 1961., a južna je dovršena 1969. Veća je rekonstrukcija zaživjela uoči Univerzijade 1987. godine promjenom krova na zapadnoj tribini. Najveći su građevinski zahvati bili 1998. godine rušenjem starog Sjevera, na čijem je mjestu niknuo novi blok. Dograđena je i gornja zapadna tribina. Radovi su naglo obustavljeni krajem 1999.

- Da je Franjo Tuđman živio samo dva mjeseca dulje, imali bismo završen maksimirski stadion. Trebalo nam je samo još trideset radnih dana da se u funkciju stave poslovni prostori ispod sjeverne tribine. Već smo imali potpisane ugovore sa zakupcima, a onda su uslijedile promjene projekta i ne znam što se zbivalo, jer sam tada već bio izvan kluba. Ali do tada smo uložili oko 100 milijuna maraka i trebalo je investirati još oko 20 milijuna da stadion bude potpuno završen - rekao je u jednom intervjuu tadašnji direktor kluba Mirko Novosel.

Zagreb, 110317.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevite Zagreb i FMP Beograd, posljednje kolo regionalne ABA lige.
Na fotografiji: Mirko Novosel.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Dinamo je u ljeto 2011. uložio u gradsku imovinu, pa je do 2013. obnovio dio stadiona. Postavljene su nove sjedalice, automatsko navodnjavanje, svijetloplava umjetna trava preko nekadašnje atletske staze, izgrađen klupski hotel “67“ u čast slavnoj generaciji, uređeni tunel i svlačionice s vrhunskim uvjetima, kapelica svetog Josipa, pomoćna igrališta s umjetnom travom...

Nakon što je travnjak uništen 2009. godine, nakon dva uzastopna koncerta grupe U2, Dinamo je promijenio podlogu, a pritom ugradio i grijanje terena. Postavljen je hibridni teren koji čini 70 posto prirodne i 30 posto umjetne trave.

Zagreb, 221114.
Stadion Maksimir.
MAXtv 1.HNL, 16.kolo, seniori. Utakmica izmedju momcadi GNK Dinamo i NK Hajduk otkazana je nakon sto igraci Hajduka nisu izasli na teren.
Na fotografiji: maksimirski travnjak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

HAŠK i Građanski skupa

Prva utakmica u Maksimiru odigrana je po otvorenju, 5. svibnja 1912. Iako mnogi navode da su prvu utakmicu odigrali HAŠK i mađarski BAK iz Budimpešte, to je tek djelomično točno. Uvertira u ovaj dvoboj bila je utakmica prve i druge momčadi Građanskog, koja je odigrana u ranijim poslijepodnevnim satima. BAK je pobijedio 2:0, dok je Građanski I bio bolji od Građanskog II sa 7:0.

Linker
13. travanj 2024 09:49