Alen Halilović
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
EKSKLUZIVNI INTERVJU

ALEN HALILOVIĆ SAMO ZA SN: 'Preporodio sam se, vratilo mi se samopouzdanje! Počašćen sam trakom u mladoj reprezentaciji kojoj sam se potpuno podredio'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. rujan 2017. 10:22

U Malagi je Las Palmas osvojio prvu pobjedu sezone. Što je značajniji doseg uzme li se u obzir da je to prva gostujuća pobjeda nakon godinu dana. Nakon što su prvom kolu poraženi u Valenciji, a u idućem kolu kod kuće su poraženi od Atletico Madrida čak 1:5, Žuti s Kanarskih otoka nisu živjeli ugodne dane.

Alen Halilović to nam je na početku razgovara slikovito pokušao dočarati i šalom.

- Vruće je na Kanarima, sparina otežava zrak, a osobno, i lošije spavam kad je toplo. Kako su i rezultati na startu pojačali neugode, jasno vam je da smo jedva dočekali ovu važnu pobjedu u Malagi. S ta tri boda sada se i lakše diše, iako je temperatura zraka i dalje visoka.

Sigurno mogu bolje

Djeluje zreliji i ozbiljniji sada 21-godišnji Halilović. Početak sezone bio mu je sadržajan. Bio je ponajbolji pojedinac pripremnog perioda i strijelac šest golova, onda je na startu u Valenciji zaradio crveni karton već u 33. minuti zbog preoštrog starta. Kompenzirao je pauzu odličnom partijom za U-21 protiv Moldavije, gdje je bio lider igre i asistent dva gola za pobjedu od 3:0. Naposljetku, u Malagi je namjestio prvi gol i usmjerio utakmicu prema pobjedi.


Malaga 0-1 UD Las Palmas 11/09/2017 Jonathan... by FootballHG

- Moram priznati da se osjećam odlično. Osjećam napredak, imam opet veliko samopouzdanje, koje je začeto na dobro odrađenim pripremama. Došao sam na njih, praktički, već spreman jer sam cijelo ljeto trenirao s osobnim trenerom, radio sam na preventivi, na maksimalno kvalitetnoj prehrani te uz fizioterapeuta. Osjetio sam odmah u pripremnim susretima da sam ušao u višu brzinu, a ono što mi je osobito drago, vidim da su u klubu prepoznali taj moj iskorak i jako to cijene. Upravo je taj pristup, pripreme, učinak u testovima razlog povjerenja kluba, trenera i javnosti. Puno mi to znači.

Unatoč tome kažete da, iako ste protiv Malage bili solidni, možete i bolje?

- Sigurno mogu bolje, iako, u redu, s Malagom sam asistirao za gol, imao zicer za povišenje vodstva, dakle konkretiziram svoju igru. Dajem sve od sebe i postavljam si veće ciljeve, iako sam svjestan da moram ići postupno i bez pritiska.

Kako surađujete s novim trenerom Manolom Marquezom?

- Promijenilo se dosta igrača ovog ljeta i treneru treba vremena da sve to posloži. Došlo je dobrih igrača, a najiskusniji je među njima Alberto Aquilani, nekoć igrač Rome, Liverpoola, Juventusa, Milana, reprezentativac Italije. On mi je i cimer u ovoj sezoni i odlično se slažem s njim, kao i s Remijem, Lemosom i svima, odlična smo klapa. Što se tiče trenera, imamo dobru i profesionalnu suradnju. U dvije me utakmice koristio na poziciji ofenzivnog veznog i lijevom krilu, u 4-3-3 pa u 4-2-3-1. Mogu igrati na više pozicija naprijed, a to, očito, i trener misli. Dosad je ispalo OK. Inače, meni je najdraže igrati na desnoj strani, više kao vezni.

Koliko vam znači da je vaš rad prepoznat, primjerice kada vas je kapetan Jonathan Viera pohvalio ovog tjedna u medijima i istakao da ste poseban talent?

- Pa naravno da puno znači jer osjetiš podršku iskusnijih igrača, dobiješ potvrdu da si na dobrom putu.

Bilo je skepse oko novog Las Palmasa, trenera koji nije baš iskusan u seniorskom nogometu na ovim razinama...

- Trener je dosad pokazao da zna svoj posao unatoč tome što je debitant u prvoj ligi. Učinio je odlične stvari s drugom momčadi Las Palmasa, koja je pod njegovim vodstvom ušla u viši rang, i u klubu imaju veliko povjerenje u njega. Naša je momčad poznata kao ona koja gaji tehnički dotjeran nogomet, nadigrava se i stremi posjedu lopte, a nije od onih koji se zatvaraju i onda pribjegavaju kontri. Igramo ofenzivnije, zato nešto pati obrana, ali se od stila Las Palmasa ne odustaje. Marquez od mene ne traži ništa posebno osim logičnih obveza, ali primjetno je da popravljam defenzivni dio igre. Igram u oba smjera i sada težim kontinuitetu.

Kliknuo s Gračanom

La Liga je opet uzbudljiva na vrhu, ali i na dnu, odnosno glede ostanka.

- Prošle su sezone dva kluba, Gijon i Osasuna, bodovno brzo zaostali pa je bilo lakše do mirne luke. Sada je konkurencija izjednačenija, bit će izazov ostvariti prioritetnu ambiciju, odnosno što prije osigurati status u ligi. Na vrhu je to opet bitka Reala i Barcelone, vidjet ćemo koliko se Atletico realno može umiješati za naslov. No ovog trenutka, po meni, najbolje igra Real Sociedad, užitak ih je gledati. Siguran sam da u nedjelju Real Madridu neće biti nimalo lako do pozitivnog ishoda u San Sebastianu.

Rekli bismo napokon, i reprezentativna priča ide normalnijim tijekovima. S mladom ste selekcijom i kapetanski angažirani?

- Jako sam sretan što je ta priča u U-21 selekciji krenula kako treba. Imam ogromnu želju da ostvarimo plasman na Euro, što se već dugo nije dogodilo. Podredio sam se tom cilju i reprezentativnim potrebama.

Kakav je odnos s izbornikom Nenadom Gračanom?

- Znamo se već duže, imam velik respekt prema njemu i osjećam da mi ga uzvraća. Razgovarali smo otvoreno o svemu, kazao je što očekuje od mene i kako će se postavljati. Osim kao trener, dojmio me se kao osoba. On je naime jedan od onih koji drže svoju riječ. Dao mi je traku, što je za mene velika čast, biti predvodnikom ove generacije. OK, jesam najdužeg staža, bio sam kapetan i u U-14, U-16, ali opet, puno znači kada iznova osjetiš da te trener doživljava liderom, desnom rukom na terenu. Jednostavno smo kliknuli.

Prirodna pozicija

Dao vam je i željenu desnu poziciju.

- Mislim da je to moja prirodna pozicija, na kojoj najviše mogu dati. U prvoj sam utakmici imao dvije asistencije, mogao sam i sam gol zabiti, ali važno je da ulazim u šanse. Ključno je samo da me zdravlje služi i da držim kontinuitet, to je preduvjet da bih iskoračio u kvaliteti igre. U ovako će dobroj momčadi to biti jednostavnije.

Uvijek se oko početaka selekcije vrti “dobra priča”...

- OK, ali ovo je stvarno dobra momčad. Znam sve dečke već duže i siguran sam da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo ciljeve. Imamo odličnu atmosferu, razigrani smo i kao škvadra, pozitivni. Nadam se da ćemo to potvrditi već za dvadesetak dana kada igramo dvije važne utakmice, protiv Češke i Bjelorusije u Varaždinu - zaključio je Halilović.

Linker
22. travanj 2024 23:04