Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media
IMA TU NEŠTO

ARDILES ZA SN: BIVŠI TRENER DINAMA OBJASNIO DVIJE SENZACIJE O KOJIMA JE SVIJET PRIČAO DANIMA 'Oni imaju srce, a kad imate srce nikad nije gotovo'

Legendarni Argentinac, nekad igrač igrač Spursa, a dvadesetak godina kasnije i trener Dinama, otkriva kako je otočki nogomet pokorio Europu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. svibanj 2019. 13:18

Nakon što je Tottenham ušao u finale Lige prvaka gdje ga čeka Liverpool u Madridu, na jednoj engleskoj TV postaji pogledali smo film o Osvaldu Ardilesu, nogometnoj legendi koja je danas ambasador Spursa. Priča je počela onoga dana kad su Ossie i njegov prijatelj, još jedan veliki argentinski igrač, Ricardo Villa 1978. godine potpisali za Tottenham. Bilo je to nedugo nakon što je Argentina s njima dvojicom u sastavu osvojila Svjetsko prvenstvo.

Keith Burkinshaw, tadašnji trener Tottenhama, dan nakon što su Gauči postali svjetski prvaci odletio je u Buenos Aires te prvo dogovorio potpis s Ardilesom koji mu je tada kazao da je i njegov prijatelj slobodan. Uskoro su obojica stigla u paketu za 750.000 funti. Ardiles i Villa su 2008. godine ušli u Tottenhamov Hall of Fame.

Njih dvojica bili su prvi južnoamerički nogometaši u Engleskoj.

- Osvaldo Ardiles bio je prva velika zvijezda koja je došla u Englesku. Kad je stigao, u nogometnom smislu bio je kao neko biće s inteligentnijeg planeta - prisjetio se u filmu Burkinshaw.

Vrhunski doživljaj

U filmu se dalje razvila priča o Faklandskom ratu, o trenucima koje je Ardiles označio kao najtežim u životu. Njegov bratić kao pilot poginuo je kad je želio bombardirati engleski ratni brod, presrela u ga dva engleska lovca. Ardiles i Villa sjedili na klupi u finalu engleskog Kupa 1982. godine zbog sigurnosnih prijetnji jer je izbio Falklandski rat pa argentinski igrači nisu bili dobrodošli na terenu.

Zagreb, 300617.
Restoran Apetitlih.
Bivsi argentinski nogometas i trener zagrebackog Dinama Osvaldo Ardiles u posjetu Zagrebu.
Na fotografiji: Osvaldo Ardiles.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Evo vam Faklandski otoci, ostavite nam Ardilesa - takav su plakat na stadionu izvjesili Tottenahamovi navijači.

Argentinac je glumio i u kultnom filmu “Bijeg u pobjedu” Johna Hustona uz bok Sylvestera Stallonea, Michaela Cainea i legendarnog nogometaša Pelea u kojem engleski zarobljenici igraju protiv momčadi Njemačke. Taj je film inspiriran stvarnim događajima, utakmicom Dynama iz Kijeva protiv njemačkih vojnika u okupiranoj Ukrajini. Kijevska je momčad pobijedila, ali zato što su porazili naciste većina je igrača ubijena. Ardiles je 1999. godine bio i trener Dinama koji se tada zvao Croatia, a prije dvije godine stigao je opet u Zagreb, u posjet svojim prijateljima Tomislavu Golemcu i Mladenu Petreskom, koji su se brinuli za njega dok je bio trener u Maksimiru.

Tada smo s Ossijem razgovarali dugo vremena o danima provedenim u zagrebačkom klubu. Inače, s Ardilesom smo se bolje upoznali na Dinamovim ljetnim pripremama 1999. godine u Balstahlu i Oberstaufenu, a kad smo ga nazvali, brzo se javio...

Pitali smo ga je li mu prolazak Tottenhama u finale Lige prvaka jedan od najsretnijih nogometnih dana u životu?

- U ovom trenutku jako je lijepo biti navijač Tottenhama! Bio je užitak to biti pogotovo u Amsterdamu, za sve je to bio vrhunski doživljaj. Nikad nismo razmišljali da nećemo ili da ne možemo proći, a utakmica između Liverpoola i Barcelone dan prije mnogo je pomogla da i mi uđemo u utakmicu s mišlju da ništa nije gotovo - kazao nam je Ossie.

Osvaldo Ardiles
Hanza Media / Hanza Media

Pochettino zna

Ipak, je li vjerovao da nakon što je Ajax vodio ukupnim rezultatom 3:0 može doći baš do takvog preokreta?

- Vjerovao sam, jer dobro znam ovu momčad. Nisam nikada gubio nadu, nitko u Tottenhamu nije gubio nadu.

Što je po vama presudilo utakmicu, što je bio ključ pobjede Tottenhama?

- Uz vrhunsku predstavu svih igrača, posebno Lucasa Moure, kojeg oduvijek cijenim kao igrača koji igra po cijelom terenu, Mauricio Pochettino pokazao je da je vrhunski trener koji zna prepoznati situaciju, svojom reakcijom i uvođenjem Llorentea. Iako se u prvoj utakmici nije dobilo previše s njim u igri, pokrenuo je Tottenham i time preokrenuo stanje na terenu i rezultat.

S njime o Spursima možete pričati u nedogled... Legenda kluba kaže.

- Postoje klubovi s tradicijom, međutim Tottenham upravo gradi svoju. To je klub budućnosti s cjelokupnim okruženjem u klubu i oko njega, s vrhunskim igračima, trenerom, a posebno s novim stadionom!

Nema favorita u finalu

Tko će po njegovu mišljenju pobijediti u velikom finalu u Madridu? Mogu li Spursi dotaknuti europsko nogometno nebo?

- U finalu favorit ne postoji, sve opcije su otvorene. Mislim da će to biti izjednačena utakmica, ali očekujem pravi spektakl. Sjajan nogomet. Očekujem da će povratak Harryja Kanea, neupitno našeg najboljeg igrača, biti impuls više za našu momčad! Bez njega smo došli do finala, a s njim ćemo biti još jači, tako da je zaista sve moguće. Uglavnom, biti će to fantastično finale.

Osvaldo Ardiles
Davor Pongracic / Hanza Media / Hanza Media

Englezi ove sezone totalno dominiraju u europskim natjecanjima. Tottenham i Liverpool su u finalu Lige prvaka, Arsenal i Chelsea u finalu Europske lige. Tako nešto se do sada nikada nije dogodilo. Koja je tajna takvog uspjeha engleskog nogometa? Kako je pokorena Europa?

- Premiership nije trebao ova dva finala da bude smatran najboljom nogometnom ligom na svijetu! To je samo dokaz svim onima koji nisu tako mislili. Liga je toliko izjednačena, ni u jednu utakmicu ne ulaziš s unaprijed upisana tri boda. Ima drugih liga i drugih klubova, primjerice, Španjolska s Barcelonom i Realom iz Madrida, Njemačka s Bayernom ili Borussijom iz Dortmunda, ali Premiership je najizjednačeniji i nudi najbolji nogomet. Ovosezonska priča definitivno nije slučajna, dogodila se s razlogom.

Na kraju je nogometna legenda zaključila...

- Moram vam nešto posebno naglasiti. A to je možda bit cijele ove priče koja govori o nogometu. Niti Liverpool niti Tottenham nisu pobijedili i prošli u finale zbog kvalitete, zbog taktike, sve je to, među velikim klubovima manje-više jednako, makar naravno treba odati počast Mauriciju Pochettinu i Jürgenu Kloppu. Ali finale je ipak izboreno jednom drugom taktikom, ona se zove - taktika srca! Takva filozofija uvijek donosi pobjedu, kad imate srce nikad nije gotovo. Nikad ne smijete odustati, igra se do kraja. Upravo zbog toga su oba engleska kluba uspjela napraviti veliki preokret! Jer možete vi sprovesti najbolju taktiku, pogoditi kao što je Pochettino pogodio s Llorenteom, ali ako nemate pobjedničko srce, ako niste uvijek u duelu za milimetar brži od protivnika, onda nećete pobijediti. Zato će veliko finale biti velika borba dva hrabra srca u kojem će svi uživati!

Linker
27. travanj 2024 05:37