Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
SAMO ZA SN

BILA MU JE PREDVIĐENA VELIKA KARIJERA, NO KRIVI KORACI ODVELI SU GA NA KRIVI PUT Mlađi brat vatrenog asa otkriva: 'Brat me nazvao i dao sjajan savjet'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. listopad 2016. 17:11

Možemo se koji dan i odmaknuti od momčadi Ivajla Peteva pa se uputiti u mladi pogon, kod trenera Marija Cvitanovića, koji “na duši” ima dvije momčadi - Dinamo 2 koji igra u Drugoj ligi i mladu momčad koja igra Ligu prvaka.

- Spremam utakmice s Hrvatskim dragovoljcem i Sevillom, a još ne znam koga ću sve imati na raspolaganju, raspored je jako zgusnut - kaže Cvitanović.

Tako je to kad se sastavi miksaju, neki dečki igraju i za prvu momčad, neki su ozlijeđeni, neki igraju i više nego što trebaju. Ali tako je kako je...

- Kad govorimo o Ligi prvaka za mlade, onda je svaka sljedeća utakmica ključna, nema prostora za bilo kakve kalkulacije. Eto, ozlijeđen je Dani Olmo, ima problema s gležnjem još od one maksimirske utakmice sa Sevillom. Ipak, mislim da će biti spreman za uzvrat s Andalužanima. Ozlijedio se Đurasek protiv Solina, on po svemu sudeći neće biti spreman, Moro također ima problema, osjetio je preponu, neću ga koristiti protiv HD-a kako bi bio spreman za Sevillu. Božić mi je, da tako kažem, “poluozlijeđen”, ali zabija golove, moram ga paziti.

Tako smo malo-pomalo stigli i do priče o Davoru Lovrenu. Ako se sjećate, u 1. kolu Lige prvaka mladih zaradio je crveni karton, nakon toga je po završetku utakmice raspravljao sa sucem, pa je kažnjen s pet utakmica neigranja. Za Modre će moći zaigrati tek ako se plasiraju u osminu finala. Bila je to glupost mladog igrača neviđenih razmjera. Inače, Lovren je jedan od najvećih mladih talenata u Dinamu, brat poznatog hrvatskog reprezentativca i igrača Liverpoola, a svojevremeno je proglašavan većim talentom od Josipa Brekala.

- Moram ga pohvaliti. U posljednjoj utakmici Druge lige protiv Solina igrao je jako dobro, možda svoju najozbiljniju, najdiscipliniraniju, najodgovorniju utakmicu u karijeri. Međutim, vidim da mu je jako teško što ne može igrati za mlade u Ligi prvaka. Trenira dobro, trudi se, nakon onoga što se dogodilo u Lyonu zaista je maksimalno posvećen radu i treningu, djeluje ozbiljno i koncentrirano, ali vidim po njemu da bi htio biti dio naše mlade momčadi, biti u rosteru za Ligu prvaka. Međutim, tako i treba biti, da mu nije žao, onda baš i ne bi bio normalan - kaže Cvitanović.

No, kako se kaže, svako zlo za neko dobro. Ta je kazna očito pozitivno djelovala na Davora, svi koji ga poznaju, oni iz kluba i bliski klubu kažu da se nakon nje na neki način promijenio. Kao da je preko noći odrastao, shvaća svoju pogrešku, zna da je više ne smije ponoviti, ne ponaša se više kao zaigrani talent i dječarac, već kao potpuni profesionalac, svjestan da se uspješna karijera može graditi samo ako su svi segmenti nogometnog razvoja, u koji spada i ponašanje ili karakter, adekvatno posloženi.

A što na sve kaže Davor Lovren? Nakon one utakmice u Lyonu koja ga je koštala Lige prvaka, logično, nije bio spreman za razgovor. Ali s vremenskim odmakom stvari su se slegle.

- Jako, jako mi je žao što propuštam ove utakmice u Ligi prvaka. Ne mogu niti opisati koliko mi je krivo zbog toga što se dogodilo u Lyonu. Ali očito sam morao proći tu školu. Znate kako kažu, na greškama se uči. Ja sam naučio. Na dosta težak način, ali sam naučio. Znam sigurno da mi se takvo što više nikada neće ponoviti! - kaže Lovren.

Veli da je zadovoljan svojim igrama za drugu momčad...

- Je, zadovoljan sam, posebno igrom protiv Solina. Radim, treniram, osjećam da mogu napraviti ono što trener od mene traži, osjećam se dobro. Ono što se dogodilo u Lyonu neću zaboraviti, platio sam svoju nepromišljenost, ali idemo dalje. Svaka se škola plaća.

Kažemo mu da je prije nekoliko godina bio proglašen jednim od najvećih talenata Dinama, bio je na pripremama prve momčadi, ide li karijera po planu ili misli da je moglo biti i ponešto bolje?

- Ako izuzmemo taj događaj u Lyonu i ovu kaznu neigranja, mogu kazati da smatram da mi karijera ide po planu. Naravno, nemojte slučajno pomisliti da sam se time u potpunosti zadovoljio. Mogu još dosta napredovati, niste vidjeli ni približno sve od mene. Itekako radim na svom napretku, potpuno sam posvećen nogometu, želim u nogometnom životu napraviti nešto veliko.

Poput brata Dejana?

- Naravno. Kad smo već kod Dejana, nazvao me nakon Lyona, dao mi je bratski savjet: “Pamet u glavu, Davore”. Shvatio sam... On mi je velika potpora, daje prave savjete. Sigurno ga neću razočarati. Niti njega, niti sebe, niti klub.

Pitamo ga očekuje li možda uskoro poziv u prvu momčad Ivajla Peteva?

- Da, očekujem!

Toliko od Davora Lovrena, mladića koji je naučio na svojim greškama. Tako to zna biti u životu, greška te gurne na pravi put.

Linker
20. travanj 2024 00:47