Reuters / John Sibley
NAHVALIO GA NA SVA USTA

BILIĆ ODUŠEVLJEN SRPSKIM TRENEROM 'Mi u Hrvatskoj imamo dobre, ali...ne postoji nitko tko je tako dominantan...'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 02. lipanj 2016. 11:21

Trener nogometaša West Hama Slaven Bilić otkrio je u razgovoru za NBA UK kako je strastveni obožavatelj košarke.

Intervju je dao uoči ljetne turneje njegovih 'čekićara' po SAD-u kada će između ostaloga posjetiti Seattle i Washington.

"U jednom trenutku 1990ih nije bilo puno stranih igrača u NBA-u, ali tada je bilo puno igrača iz Splita, više nego iz cijelog svijeta. Bila su petorica ili šestorica mislim. Toni Kukoč, Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i Žan Tabak. Momčad iz mog rodnog grada Splita bila je trostruki prvak Europe 1989., 1990. i 1991. godine. Imali smo veliku košarkašku kluturu i tradiciju u bivšoj Jugoslaviji, bilo je nevjerojatno. Čak i sada Hrvatska je ok, Srbija i Slovenija su dobri i poslali smo nekolicinu igrača u NBA", rekao je Bilić.

"Vrlo smo visoki ljudi u Hrvatskoj i dobri smo u momčadskim sportovima. Imamo trojicu igrača u NBA-u sada, Bojana Bogdanovića u Netsima, Marija Hezonju u Orlando Magicu i Damjana Rudeža u Indiana Pacersima. Puno se priča o Dariju Šariću koji kotira visoko na draftu, ali je još u Europi, u Turskoj. Imamo dobru tradiciju".

Bivši hrvatski izbornik iskazao je veliko poštovanje prema pokojnom Draženu Petroviću.

"1992. godine bili smo u finalu Olimpijskih igara i poveli smo protiv Dream Teama 25:23 u jednom trenutku. Ipak, oni su bili bolji. Dražen je bio veliki košarkaš i stalno se želio dokazivati. Bio je nevjerojatan i posvećen sportu 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. U finalu Kupa pobjednika kupova s Realom 1989. zabio je 62 koša. U trenutku smrti bio je na pragu da postane NBA All Star zvijezda..."

Riječi hvale Bilić je imao i za Željka Obradovića, sjajnog srpskog trenera.

"Mi u Hrvatskoj imamo dobre trenere, ali onaj koji me najviše impresionira je Željko Obradović koji je u Fenerbahçeu i koji je bio tamo kad sam ja bio u Beşiktaşu. Ono što on radi je nevjerojatno, osvojio je osam euroligaških naslova i gomile domaćih trofeja i kupova. Mislim da ne postoji nitko u sportu tko je tako dominantan. Guardiola, Ancelotti, Mourinho i Ferguson nisu ni blizu Obradoviću. Svugdje gdje ode on pobjeđuje".

Linker
19. travanj 2024 04:57