Cropix
SJEĆANJE NA VELEMAJSTORA

BILO JE SKANDALOZNO DA JEDAN TRANSFER TOLIKO VRIJEDI U TADAŠNJOJ JUGI, A O NJEMU SE NAKON OVAKVIH GOLOVA PRIČA I DANAS 'Lakše je ispasti papak...'

TAKVI DANAS VIŠE NE POSTOJE! BILO JE SKANDALOZNO DA JEDAN TRANSFER TOLIKO VRIJEDI U TADAŠNJOJ JUGI, A O NJEMU SE NAKON OVAKVIH GOLOVA PRIČA I DANAS 'Lakše je ispasti papak...'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. siječanj 2020. 15:04

Vratar Valencije Domenech iz samo njemu znanih razloga stajao je izvan svog peterca. Kao da je nešto dobacivao sucu. Toni Kroos je to vidio, pa pomislio: “Idem pokušati, što ne?” I onda je Nijemac pokušao i zabio pogodak iz kornera u polufinalu španjolskog Superkupa. Real je na koncu pobijedio, a taj pogodak sigurno će dugo ostati kao zaustavljena slika.

Kad se radi o pogocima iz kornera, onda vam uvijek prvo padne na pamet Baka Slišković. On ih je u karijeri zabio - šest! Baka je bio jedan od najvećih majstora postizanja pogodaka iz svih situacija, a eto, bilo bi zaista zanimljivo rovariti po nogometnoj povijesti i doći do podatka tko je u karijeri zabio toliko pogodaka iz kornera kao Slišković. Ma kakav Kroos, Nijemac je samo lukavo vidio da vratar stoji daleko od gol-linije. Baka je gađao, pa makar vratar i stajao na liniji.

Screenshot: Reddit

Sjećanje je još svježe

Baka je bio boem, onaj pravi, takvi danas više ne postoje. Igrao je na mjestu veznog igrača, a na Olimpijskim igrama 1984. godine protiv Italije u pobjedi Jugoslavije 5:2 dao je dva pogotka i namjestio još dva u trenucima kad je sam mogao zabiti, ali je rekao: “Nek’ se i drugi malo raspucaju.”

Kad je iz Veleža dolazio u Hajduk 1981. godine, o njemu se govorilo i u Saboru, bilo je skandalozno da jedan transfer toliko vrijedi u tadašnjem socijalističkom okružju, naglas se govorila njegova plaća, odšteta Veležu, stan i zemljište u Brelima.

U Hajduku je igrao izvrsno i u europskim kupovima, ali, nažalost zbog stalnog osipanja momčadi nije s Hajdukom osvojio nijedan naslov, tek Kup 1984. godine. E baš na prvoj finalnoj utakmici Kupa na Poljudu, u Hajdukovoj pobjedi od 2:1, Slišković je iz kornera zabio tadašnjem vrataru Crvene zvezde, Tomislavu Ivkoviću.

- Joj, sjećam se tog pogotka, iako je bilo davno. Međutim, ja nisam stajao izvan svog peterca kao vratar Valencije. Bakina lopta je Elsneru prešla preko glave na prvoj vratnici. Ja sam stajao na sredini vrata, možda metar ispred linije. Vidio sam da lopta ide prema Elsneru, mislio sam da će je on pokupiti glavom, ali nije... Tako sam se ja skupa s loptom zakoprcao u mreži. On je valjda mislio da ću ja iza njega pokupiti loptu - priča nam danas Tomislav Ivković.

Sjećanje još svježe

Veli da je Baka bio bog za fantastične pogotke iz prekida, ali i svih mogućih pozicija.

- Baka je to ciljano radio. Kad je uzimao loptu i kretao prema korneru, uvijek si morao znati da mu sigurno glavom vrluda misao da ti ga mente izravno iz kornera. Ta ideja bila mu je u DNK. Ja tada nisam znao da će baš pokušati zabiti iz kornera. Mislim da mu je nakon toga češće padala takva ideja na pamet, ha- ha-ha.. A sjećate se samo kakav je pogodak zabio Torinu iz slobodnjaka?

Svoje sjećanje je završio sa smiješkom...

- Da mi je netko drugi zabio takav pogodak iz kornera, jako bih se naljutio. Istina, u prvom trenutku sam htio ubiti Elsnera, pa sebe, ali kad sam znao da je zabio Baka, onda se nisam previše ljutio, pola sam si oprostio. Ispao sam papak, ali lakše je ispasti papak kad znaš da te papkom učinio takav majstor... Inače to je bio jedini pogodak u cijeloj mojoj karijeri koji sam primio iz kornera.

Linker
17. travanj 2024 21:13