Former Barcelona president Sandro Rosell (L) and current president Josep Maria Bartomeu arrive to testify at Spain's High Court in Madrid, Spain, February 1, 2016. REUTES/Andrea Comas
REUTES/Andrea Comas

OPERACIJU 'RIMET' POKRENUO JE FBI

BIVŠEM PREDSJEDNIKU BARCELONE PRIJETI DUGOGODIŠNJA ZATVORSKA KAZNA Bliži se rasplet priče o zločinačkoj organizaciji preko koje su se oprali milijuni

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 25.07.2018. u 19:15

 • Španjolsko državno tužiteljstvo zatražilo je 11-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella koji je optužen za pranje novca i formiranje zločinačke organizacije preko koje je oprano” više od 35 milijuna dolara.

  Rosell je priveden u svibnju 2017. godine i od tada se nalazi u pritvoru čekajući početak suđenja.

  Bivšeg čelnika katalonskog velikana se sumnjiči da je u suradnji s bivšim predsjednikom Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricardom Teixeirom u Južnoj Americi "oprao" više od 35 milijuna dolara. Rosella se optužuje da je mimo zakona prodavao marketinška prava Barcelone, a prihodi  su "provedeni" su kroz poslovne knjige u porezinim oazama, iako su trebali biti prijavljeni u Španjolskoj.

  Prema optužbi Rosell i njegovi suradnici su nezakonito uzeli 15 milijuna eura provizije od prodaje tv prava. Taj su iznos navodno oprali i izvukli preko fiktivnih tvrtki osnovanih u Andori. Cijelu operaciju Rimet pokrenuo je FBI kada su 2015. krenula privođenja u FIFA-i zbog mita i korupcije.

  Rosell je bio predsjednik Barcelone od 2010. do 2014. godine, a pod njegovim vodstvom Barca je osvojila devet trofeja pri čemu Ligu prvaka (2011) i dva španjolska prvenstva. Klub je napustio kada je protiv njega pokrenuta istraga.

  Iz drugih medija