Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX
AFRIČKI KUP NACIJA

BIVŠI DINAMOV TRENER POSTAVIO TEMELJE NOVOM PRVAKU AFRIKE, MILJENIK BBB-A VESELIO SE KAO MALO DIJETE 'Možda je to za nekoga iznenađenje, za mene nije'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2019. 17:32

Alžir je postao prvak Afrike! U finalu Afričkog kupa Pustinjske lisice pobijedile su Senegal, reprezentaciju koju krasi nadimak Lavovi Tarange. Ogroman je to uspjeh za Alžirce, koji su do naslova stigli nakon 29 godina, posljednji put i jedini put dosad su bili prvaci 1990. godine.

Temelje ovoj reprezentaciji, koja je ušla u alžirsku nogometnu povijest, postavio je bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić. I to baš kad je napustio Maksimir, 2011. godine. Svoj vrhunac s reprezentacijom Alžira Vaha je doživio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Već sam plasman na SP u toj zemlji je je okarakteriziran kao veliki uspjeh, a kada je Alžir po prvi put u povijesti prošao skupinu na SP-u i odveo kasnijeg pobjednika Njemačku u neizvjesnost u osmini finala (Elf je slavio sa 2:1 nakon produžetaka), Halilhodžić je stekao kultni status.

Odmah nakon ispadanja od Njemačke proširila se priča kako Halilhodžić neće nastaviti voditi reprezentaciju i krenula je akcija kako bi ostao na klupi. Kako je tamošnji Savez zakasnio s produženjem ugovora, u priču su se uključili igrači, navijači, pa čak i predsjednik Alžira, pokrenute su peticije za njegov ostanak, međutim, Halilhodžić je ipak imao druge planove.

FILE PHOTO: Soccer Football - International Friendly - Brazil vs Japan - Stade Pierre-Mauroy, Lille, France - November 10, 2017   Japan coach Vahid Halilhodzic    REUTERS/Yves Herman/File Photo
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Velika kvaliteta

Navijači su samo nekoliko sati nakon potvrde vijesti da Halilhodžić ipak odlazi pokrenuli i peticiju u cilju zadržavanja bosansko-hercegovačkog stručnjaka na klupi Pustinjskih lisica. Peticiju je u nekoliko sati potpisalo oko 80 tisuća Alžiraca. Međutim, nije pomoglo, Vaha je otišao...

- Hvala igračima, članovima stožera, svima iz Saveza koji su mi pomogli u ostvarivanju našeg cilja. Uvijek ću imati prekrasne uspomene na alžirski narod koji me fantastično primio i podržao od prvog dana. Ipak, nikada neću moći zaboraviti niti dio medija koji su napadali mene i moju obitelj. Nakon tri godine života u Alžiru, obiteljske obveze i novi sportski motivi značajno su utjecali na moju odluku. Odlazim ponosan na sve što smo napravili - kazao je tada Halilhodžić i mahnuo na pozdrav.

Jučer smo porazgovarali s Halilhodžićem baš kada je putovao za Pariz, trener Nantesa imao je slobodan dan, pa je odlučio malo skoknuti do francuske metropole. Kad smo mu kazali da i on ima zasluge za ovu alžirsku titulu, jer je prije osam godina na neki način postavio kamen temeljac uspjeha, kazao je:

- Teško je to kazati, ali ovo je svakako veliki uspjeh za Alžir. Sigurno ste vidjeli kako su proslavili taj naslov, koliko su privrženi svojoj reprezentaciji. Alžir trenutačno zaista ima kvalitetnu vrstu, ima tu igrača koji nisu bili u vrijeme mog manadata, kao Bennacer ili centarfor Bounedjah, pa Bensebaini... Činjenica da igrači poput Slimanija ili Brahimija nisu u finalu bili u početnoj postavi pokazuje koliko je Alžir kvalitetan - kazao nam je Halilhodžić.

Football Soccer - Japan v UAE - World Cup 2018 Qualifier - Saitama Stadium 2002, Saitama, Japan - 1/9/16. Japan's head coach Vahid Halilhodzic reacts during match. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
REUTERS/Kim Kyung-Hoon / REUTERS
Vahid Halilhodžić

Pali, pa se digli

- Posebno kad se radi o napadačkom dijelu. Feghouli i Mahrez su bili izvrsni. Iskoristio bih priliku i čestitao Alžiru na ovom izvanrednom uspjehu. Pa skoro 30 godina nisu uspjeli osvojiti naslov.

Veli da su nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, kada su se proslavili s njim na klupi, imali nekih padova.

- Nakon što sam ja napustio izborničku klupu, došlo je do pada. Što je zapravo normalno. Kad se napravi jedan tako veliki uspjeh kakav smo mi napravili na Svjetskom prvenstvu, onda se obično malo uspavaš. Ali ovaj izbornik Djamel Belmadi poznaje mentalitet igrača, stvorio je fenomenalnu grupu, veliko zajedništvo. Alžir nema samo najboljih jedanaest, kompletan roster je jak, kvalitetan. Možda je njihov naslov prvaka za neke iznenađenje, za mene nije. Alžir ima individualnu kvalitetu, a Belmadi je sve uspio pretvoriti u sjajnu momčad dobrom konverzacijom i radom, tako da je ova titula s njegovim potpisom, za nju ima veliku zaslugu, kao i njegov stručni stožer - zaključio je Halilhodžić.

Jučer smo na temu alžirskog osvajanja naslova popričali s još jednim bivšim dinamovcem, El Arbijem Hilalom Soudanijem, ofenzivcem Olympiacosa. Upravo je njega Halilhodžić svojevremeno promovirao u reprezentaciju Alžira. Soudani ovog puta nije mogao biti dio pobjedničke reprezentacije zbog ozljede, ali je uživao gledajući utakmicu. Sa Soudanijem smo razgovarali i prije finala, prognozirao je pobjedu svoje reprezentacije i - pogodio je!

- Jako sam sretan, ovo je veliki uspjeh za alžirski nogomet, fenomenalna priča. Kada je sudac odsvirao kraj utakmice veselio sam se kao malo dijete. Fantastično je to. Iako nisam bio s momcima koji su uzeli naslov prvaka, igrao sam s njima ispred TV-ekrana. Slavlje u Alžiru je bilo grandiozno, baš onako kakvo sam vam najavio - kazao je Soudani.

Zagreb, 141217.
HT, Vukovarska 23.
Po izboru T-portala El Arabi Hilal Soudani (GNK Dinamo) proglasen igracem godine.
Na fotografiji:   El Arabi Hilal Soudani.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Soudani

Dugo smo čekali

Kada je finalna utakmica u pitanju, kazao je:

- Finale nije bilo na najvišoj, vrhunskoj razini, ali koga briga za to kad smo na kraju pobijedili. Nakon 29 godina smo prvaci Afrike, dugo smo čekali. Svaka čast igračima koji su odigrali briljantno na cijelom turniru, svaka čast izborniku i svima u stožeru. Svi smo ponosni, cijeli alžirski narod slavi, velika, velika je to stvar za naš nogomet. Nakon utakmice odmah sam čestitao svima u reprezentaciji, bila je to velika večer - zaključio je Soudani priču o uspjehu Alžira.

Linker
18. travanj 2024 07:35