Valerio Pennicino Getty Images
NI NE POMIŠLJA NA KRAJ

BIVŠI DINAMOVAC U 35. GODINI PROŽIVLJAVA PREPOROD! DRŽI PRVO MJESTO, PRESTAO JE JESTI MESO.. 'Sve te gluposti sam izbacio, letim po terenu kao metak!'

GORDON SCHILDENFELD Negdašnji stoper Šibenika i Dinama uspješno igrana Cipru, a premda će uskoro napuniti 35 godina, ni ne pomišlja na kraj karijere
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. veljača 2020. 14:15

Bivši hrvatski reprezentativac Gordon Schildenfeld će 18. ožujka napuniti 35 godina. Igra u životnoj formi. Trener ciparskog Anorthosisa Temuri Kecbaja da mu je kapetansku traku, vođa je momčadi koja trenutačno vodi u tamošnjem prvenstvu. U srijedu je Anorthosis odigrao neodlučeno protiv APOEL-a u zaostaloj utakmici prvenstva, te je tako sačuvao dva boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu Omoniju, a trećeplasirani APOEL zaostaje pet bodova.

- Prvi smo na ljestvici i - dobri smo. Međutim, ovdje se igra play-off, nakon završetka ovog dijela prvenstva liga je dijeli na Ligu za prvaka i Ligu ‘za bedaka’. Bodovi se prenose, pa tako imaš onoliko bodova prednosti koliko su ih stekao u tom prvom dijelu. Sve nam ide super, eto u srijedu smo na tom teškom gostovanju kod APOEL-a odigrali neodlučeno, a njih smo prije toga i pobijedili. Inače, drugoplasirana Omonija ima pred sobom još dva derbija, a mi još jedan koji igramo doma. Do početka play-offa možemo se čak još više bodovno odvojiti - kaže nam popularni Šifo u uvodu.

Torino, Italija, 071216.
Stadion Juventusa.
Utakmica 6. kola skupine H, UEFA Lige prvaka, 
FC Juventus - GNK Dinamo.
Na fotografiji: tuga igraca Dinama na kraju utakmice, Ivan Fiolic, Gordon Schildenfeld.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sve je idealno

Iza stopera koji je počeo u Šibeniku je velika karijera. Igrao je za Dinamo, Bešiktaš, Duisburg, Sturm, Eintracht, moskovski Dinamo, PAOK, Panathinaikos... U Anorthosisu je od lipnja 2017. godine. Za Vatrene je odigrao 29 utakmica i postigao jedan pogodak.

- Pojačali smo se u prijelaznom roku, doveli smo dva dobra igrača, tako da je sve praktički idealno. Samo da nas zaobiđu ozljede. Play-off dolazi na kraju, kad su svi umorni, a to je za nas najvažniji dio sezone.

Naravno da nas je zanimalo kako igra tako dobro u tim, ipak na neki način veteranskim godinama? U kojem bunaru je našao svoj eliksir mladosti?

- A da, za mjesec i nešto dana napunit ću 35 godina... Osjećam se sjajno. Ova utakmica protiv APOEL-a bila mi je četrdeseta utakmica u sezoni, odigrao sam baš sve utakmice. Plus sve prijateljske. Evo, u posljednja tri tjedna sam odigrao devet utakmica, stalno u ritmu srijeda-subota.

Onda se nasmijao, pa kazao...

- Znate kako se osjećam? Pa još mi nije prošlo kroz glavu što ću raditi nakon karijere! Tijelo me sluša, nemam ozljeda, nisam umoran.. Što ću vam kazati? Svi kukaju da su umorni, a ja se osjećam bajno.

Preostao jesti meso

Naravno, taj osjećaj nije pao s neba, Šifo itekako radi na sebi.

- Baš puno radim na sebi. Radim prije i nakon treninga, a treniram i kad sam slobodan. Prije sam radio dosta godina s privatnim trenerom Marinom Dadićem, pa sam uz njega naučio što mi paše, a što ne. Eto kako to izgleda... Mi imamo trening u 11 sati, a ja u 9.30 dođem trenirati u teretanu. ‘Udarim’ tako prije treninga sat i pol u teretani. A tek onda odem na trening.

Ima još nešto važno kad je u pitanju tako duga i uspješna karijera.

- Itekako pazim na prehranu. Postao sam vegetarijanac. Izbacio sam meso iz prehrane. Jedino kad idem s momčadi u hotel na dan utakmice na meniju imamo piletinu, tjesteninu, rižu, ribu... Onda uzmem ribu s rižom i povrćem, to je to. Skroz sam osim mesa iz prehrane izbacio i tjesteninu, ma sve te gluposti. Zato se sad između ostalog kad dođem na travnjak osjećam kao - metak!

Pitamo ga misli li i dalje ostati na Cipru ili ima nekih drugh ideja kad se radi o nastavku karijere?

- Imao sam prošlog ljeta nekih opcija za odlazak iz Anorthosisa. Ali odlučio sam ostati. Tu mi je dobro, supruga je također za ostanak, ovdje je sjajna klima, drukčiji način života. Eto, sad je kod nas praktički ljeto, idem u kratkim rukavima, danas je recimo temperatura 20 stupnjeva. Baš je divota ovdje, život je lijep. Miran. Nemam puno putovanja. Najdalje putovanje je sat i pol autobusom. Kao da svaku utakmicu igram u svom dvorištu. Nemam baš nikakvog stresa. Liga je dobra, ima pet-šest odličnih momčadi, igraju Europsku ligu, APOEL je zadnjih pet godina igrao Ligu prvaka. Ima kvalitete i novca, svega. Ne, zaista u glavi nema opciju odlaska s Cipra.

Šibenik u Prvoj HNL

Ali zar nije u vašem klubu bila svojevremeno teška situacija?

- Jest, na ljeto je bila teška situacija. Imao sam tada opcija odlaska u Tursku i Grčku, ali htio sam ostati. Bila je to sjajna odluka. Kupio nas je jedan milijarder! Sad je stanje u klubu fenomenalno, sve se popravilo.

Za kraj je dodao...

- Čujem se često s svojim prijateljem Josom Bulatom. Nadam se da će Šibenik ući u Prvu HNL. To bi mi bilo jako drago ako Bog da. Da, i neka više nađu nekog vlasnika. Šibenik je zaslužio prvoligaša - zaključio je Schildenfeld.

S Kecbajom nisam nikada razgovarao o Newcastleu

Trener mu je Gruzijac Temuri Kecbaja. Inače, Kecbaja je 1997. bio krvnik zagrebačkog Dinama. Tada je igrao za Newcastle te je u Maksimiru u produžecima zabio pogodak za 2:2 koji je odveo Svrake u Ligu prvaka.

- Ha, nikad nisam s njim razgovarao o toj utakmici. Dobar je čovjek i trener. Strog je, drži se svog principa rada. Svima odgovara, rezultati su dobri, mene je postavio za kapetana momčadi.

Prati Šifo i događaje u hrvatskom nogometu.

- Baš sam gledao utakmicu Kupa Rijeka - Dinamo. Kako li je samo puhalo? Nisam još vidio da vratar ispucava loptu s svog peterca, a onda se vrati u korner!? Ne mogu shvatiti da se igralo po tom vremenu. Ali dobro, tako je kako je... Nego, vidim da se Hajduk pojačao. Zanima me kako će to biti, koliko će dugo trajati...

SCHILDENFELDOVI KLUBOVI

Šibenik

Dinamo Zagreb

Bešiktaš

Duisburg

Sturm

Eintracht

Dinamo Moskva

PAOK

Panathinaikos

Anorthosis

Linker
23. travanj 2024 10:10