Lorenco Šimić
 Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
NA RADU U ITALIJI

BIVŠI HAJDUKOVAC OTKRIO KOGA MU JE U KARIJERI BILO NAJTEŽE ČUVATI Higuain je baš komad čovjeka! Ali, jedan me igrač posebno oduševio! Taj radi čuda...

LORENCO ŠIMIĆ Nekadašnji stoper Hajduka trenutačno je na posudbi u talijanskom SPAL-u
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 09. siječanj 2019. 23:19

Lorenco Šimić (22), nekadašnji stoper Hajduka, ugovorom je vezan sa Sampdorijom do ljeta 2021, a u klub iz Genove otišao je u zimu 2017. kada su Bijeli za njega dobili 1,3 milijuna eura.

Šimić, mladi reprezentativac u vrsti Nenada Gračana, trenutno je na posudbi u Serie A u SPAL-u s pravom otkupa, u klubu u koji je stigao prošle sezone nakon što je također na posudbi igrao za Empoli u Serie B. Ove polusezone imao je peh, pa je stoga odigrao tek pet utakmica, ali se nada da će proljeće biti njegovo.

Prije puta u Italiju, nakon odmora u Dalmaciji, razgovarali smo o njegovu statusu, talijanskoj ligi, Hajduku i mladoj reprezentaciji, koju ovoga ljeta čeka Europsko prvenstvo... Spominjala se u posljednje vrijeme ideja po kojoj je Hajduk imao interesa vratiti njega i Andriju Balića, ali to u ovom trenutku nije realna opcija jer on ima valjan ugovor s klubom koji ga naljeto može otkupiti od Sampdorije.

Zagreb, 280816. 
Stadion Kranjceviceva.
MAXtv Prva liga, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Dobro do ozljede

Za početak, kako je u Italiji?

- Kada sam potpisao za SPAL, sve je bilo super, počeo sam igrati. Bio sam u momčadi protiv Sassuola, trebao sam potom igrati s Interom i Romom, ali sam se nažalost ozlijedio, izvrnuo sam nogu i nije me bilo dva i pol mjeseca. Kada sam se malo ranije vratio nakon ozljede, bio sam tri puta na klupi, još uvijek nedovoljno oporavljen, jer je trener tako tražio. Potom, kada sam se u potpunosti oporavio, odigrao sam samo pola sata protiv Cagliarija - kazao nam je u uvodu Šimić.

Iz Sampdorije ste u SPAL otišli da biste imali minutažu i igrali.

- Ponavljam da je najveći problem bila ta ozljeda koja mi se dogodila. Kažem, sve je bilo dobro do ozljede, ali su nakon što sam se oporavio nastali problemi s minutažom.

Što vam govore u klubu, sigurno vas nisu doveli da biste sjedili na klupi, nego u vama vide potencijal?

- U klubu su zadovoljni, to su mi jasno rekli. Ne ulazim u duboke rasprave s njima. Treniram, dajem svoje na treninzima, a na treneru je hoće li me staviti u igru ili ne. To što nisam odigrao zadnja četiri tjedna, to je ono što me ne zadovoljava.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Serie B - prava stvar

Igrali ste prije toga u Serie B, pa potom u Serie A, sigurno biste voljeli da imate više nastupa? Potreban vam je kontinuitet, a nikako da se ustalite...

- Serie B je za mene bila prava stvar, Empoli je dobra ekipa u pravoj ligi. Imao sam 15 utakmica u kojima sam postigao tri gola te sam uvršten u najbolju momčad polusezone, tako da je to bilo super razdoblje za mene. Nakon toga je došla ponuda za odlazak u SPAL koju sam prihvatio jer normalno je da je bolje igrati Serie A nego Serie B. Prošle sezone sam u SPAL-u od 12 utakmica odigrao šest, dvije-tri nisam mogao igrati zbog nekih sitnih ozljeda i sve u svemu je to bilo OK. I sad bi bilo u redu da se nisam ozlijedio. Problem je kada se tako mlad ozlijediš u tako jakoj ligi, dogode se neke stvari neočekivano.

Uglavnom, sada ste spremni i na proljeće očekujete veću minutažu?

- Naravno, osjećam se dobro, ozljeda je iza mene i zaista se nadam da će biti tako.

SPAL je u donjem dijelu tablice, ali, istina, izvan opasne zone. Hoćete li se spasiti, odnosno lišiti borbe za opstanak?

- Nadamo se da hoćemo. Imamo dobru ekipu, samo se trebamo malo posložiti i to je to. Što se tiče ispadanja, mi nismo u opasnoj zoni, tu su Udinese, Bologna,Empoli, Frosinone,Chievo. To su sve momčadi koje su dosta lošije od nas, tako da mislim da ćemo mi to lagano izbjeći.

Teška liga

Kako vam se općenito sviđa Italija? Liga je jako zahtjevna...

- Za mladoga igrača, pogotovo stopera, talijanska je liga jako teška. Moraš biti strpljiv, psihički jak u glavi. Ne samo da moraš jačati fizički, nego je veliko pitanje glava i koliko ćeš izdržati. Inzistira se puno na taktici. Ako tamo prođeš kao stoper, možeš igrati gdje god hoćeš.

Mlada reprezentacija izborila je nastup na Europskom prvenstvu koje je na rasporedu ovoga ljeta.Spadate u skupinu igrača kojima je potrebna minutaža da biste bili što spremniji za europsku smotru?

- Meni je, kao i Andriji, najveći problem bila ozljeda. Zbog toga nismo ni bili na posljednjim okupljanjima. Potrebna mi je minutaža i vidjet ćemo što će se dogoditi.

Izbornik Nenad Gračan vas dosta cijeni.

- Znam to, s njim sam razgovarao i imamo jako dobar odnos. Tu nema nikakvih problema. Cijenim ja njega i on mene.

Skupina na “Minieuru” dosta je jaka, tu su Engleska, Francuska i Rumunjska, a samo dvije idu dalje.

- Istina, grupa je jako teška. Ovdje sa mnom ima dosta kolega iz Srbije, oni su također jaki, pa sam htio da se susretnemo s njima. Oni kažu da su odlični, a mi smo najbolji. Ja sam uvjeren da je ova reprezentacija koju imamo najbolja u povijesti U-21 selekcija u Hrvatskoj. Možemo doći do velikih stvari, samo se trebamo držati zajedno i trebamo slušati izbornika.

Higuaina je bilo najteže čuvati

Sigurno ste se u talijanskoj ligi susretali s poznatim i moćnim napadačima… Koji su Vam bili najteži suparnici na terenu?

- Definitivno mi je najteži za čuvanje bio Higuain, zatim Cutrone koji se provlači poput zmijice. Higuaina ima komad čovjeka. Ali moram istaknuti jednoga igrača koji me oduševio, ali nisam imao priliku igrati protiv njega jer sam bio na klupi, a to je – Insigne. Kada njega gledate uživo, to je nešto nevjerojatno. Vodi loptu i opali iz trka, uopće se na namješta na šut. Ali kad govorimo o Serie A, onda treba reći da je to taktički najbolja liga na svijetu, o čemu mi pričamo. Juventus dođe na naš stadion, a mi smo ostali 0:0 s njima kada sam igrao zadnjih deset minuta.. Nitko ne može biti siguran u pobjedu protiv manjih klubova, da će lako do bodove.

Svi pričaju, a to pokazuje i tablica te niz osvojenih titula, da je Juventus neprikosnoven? Oni su svijet za sebe…

- Tako je, Juve je kao Barcelona i Real Madrid u Španjolskoj. U Juventus svi gledaju kao u Boga, to je jednostavno tako. Oni su stvarno svijet za sebe, Inter i ovi ostali se jednostavno ne mogu usporediti s njima.

Linker
26. travanj 2024 17:41