Alen Peternac (u sredini) snimljen u društvu Silvija Marića i Branka Strupara
 Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
IGRAO U ŠPANJOLSKOJ

BIVŠI HRVATSKI NAOPADAČ O PONAŠANJU PIQUEA 'Ovo što je napravio nije u redu. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali otišao je ipak predaleko'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2017. 00:37

Kriza u španjolskoj reprezentaciji nastala nakon referenduma u Kataloniji zaintrigirala je čitav nogometni svijet. Kako će se sve skupa rasplesti, hoće li jedna od najmoćnijih nogometnih reprezentacija ovog stoljeća doživjeti raspad ili će ipak doživjeti neki novi uzlet.

Istup Gerarda Piquea donio je potrese u Španjolsku, navijači Furije mu zvižde i tjeraju ga iz reprezentacije, svi se dijele na za i protiv. Kako će izgledati skora španjolska reprezentativna budućnost?

Nova priča

- Iskreno, ne znam. Dok sam ja igrao u Španjolskoj više je problema bilo s Baskima nego s Kataloncima. Ali i tada je španjolska reprezentacija živjela normalno, političke razmirice i privatna mišljenja nikad nisu bila dio nogometa. Ovo je sada nešto drukčije - priča nam Alen Peternac, čovjek koji je “pola života” proveo u Španjolskoj, imao uspješnu karijeru (Valladolid pet godina, Zaragoza tri godine, Murica jedna godina), a i nakon nje duboko prati španjolski nogomet.

Dakle, hoće li sve ovo što se događa posljednjih dana na kraju presuditi ambicijama moćne Furije?

- Ovo što je napravio Gerard Pique, njegov istup, to nikako nije u redu. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali otišao je ipak predaleko. Čak i ako ne misli više igrati za Španjolsku onda je mogao napraviti taj još jedan dodatni korak pa se ostaviti reprezentacije. Ovako je ostao nedorečen, a potpuno je pokvario atmosferu u reprezentaciji. Morate znati da Pique nije bilo tko, on je jedna od najvećih katalonskih zvijezda, i ako on nešto kaže to ljudi slušaju i povode se za njim. Ili je trebao šutjeti, ne miješati politiku u nogomet, ili je trebao napustiti španjolsku reprezentaciju. Ovako samo je uzburkao strasti i doista nitko ne zna kako će sve to zapravo završiti.

Španjolska ima još dvije utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, protiv Albanije doma i Izraela u gostima, gledat ćemo je po svemu sudeći i na Mundialu sljedeće godine, hoće li možda po završetku ovoh kvalifikacija netko tamo rasčistiti stvari u reprezentaciji?

Bask kao glas razuma

- Sada je za Španjolce najbitnije plasirati se na Svjetsko prvenstvo, stoga tajming za sve ovo što se događa nije idealan. Što će biti na kraju, odlučit će politika, koliko će se ova tema rasplamsati i koliko će utjecati na nogomet. Definitivno, Pique je svojim istupimastavio fokus i na reprezentaciju, a ovisno u kojem će se smjeru razvijati priča oko nezavisnosti Katalonije u tome će smjeru možda krenuti i reprezentacija.

Istaknuo je Peternac i jednu zanimljivost oko aktualne situacije unuzat španjolske reprezentacije.

- Izbornik Lopetegui je Bask, a on je u ovom trenutku glas razuma u cijeloj gunguli. Vjerujem da će uspjeti održati reprezentaciju i da će ona ipak nastaviti igrati.

Linker
17. travanj 2024 01:47