/ Damir Krajac / CROPIX
IZABRAO I NAJBOLJIH 11

BIVŠI VATRENI ANALIZIRA DINAMO I CIJELI HNL TE OCJENJUJE IZGLEDE HRVATSKE NA SP-U Dinamu trebaju četiri pojačanja, a momci u Rusiji mogu sve naplatiti

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. prosinac 2017. 22:21

Nakon 17 godina profesionalnog igranja nogometa, naš bivši reprezentativac Ognjen Vukojević 31. svibnja ove godine prekinuo je karijeru. U srijedu će proslaviti 34. rođendan, mnogi kažu da je mogao odraditi još koju sezonu u nekim egzotičnim ligama, no organizam je rekao svoje...

- Posljednju godinu u bečkoj Austriji više sam bio na terapijama nego na travnjaku i shvatio sam da je vrijeme za prestanak igranja. Dosta je bilo, tijelo se pobunilo i nisam želio, nakon odlične karijere, više ništa riskirati - rekao nam je Vukojević, koji ovaj tjedan provodi u Medulinu, gdje pohađa trenersku Akademiju HNS-a za dobivanje UEFA PRO licencije.

- U džepu već imam A licenciju i nastavio sam školovanje. S nama rade ravnatelj Akademije Vatroslav Mihačić, te profesori Boris Kubla i Zdravko Marić, ovo je deveta generacija od osnutka Akademije i očekujem da ću diplomirati na ljeto 2019. godine. Ta je licencija najveće moguće obrazovanje u nogometu i s tim “papirom” mogu biti trener ili sportski direktor u svim svjetskim klubovima. A razmišljam i o upisivanju Više škole za sportski menadžment u Švicarskoj - govori Ogi, koji se, zajedno s vjenčanim kumom Eduardom da Silvom, od hrvatske reprezentacije oprostio prije tri i pol godine, nakon SP-a u Brazilu.

Visoki dometi

Nije tada krio ogorčenje tretmanom kod tadašnjeg izbornika Nike Kovača, no to je sad prošlost i upitali smo ga kako ocjenjuje izglede Hrvatske na SP-u u Rusiji?

- Najprije, velika je stvar što smo izborili nastup na još jednom velikom natjecanju. I to treba uvijek naglašavati. Odlično smo krenuli u kvalifikacijama, skupina nije bila nimalo laka, sve su to bili za gledatelje neatraktivni suparnici, ali uvijek ti mogu podmetnuti nogu! Nažalost, pri kraju kvalifikacija dogodio se evidentni kvalitativni pad u igri, samo je Luka Modrić bio na vrhunskoj razini i dobro je da se momčad ipak na vrijeme stabilizirala i u dodatnim kvalifikacijama pokazala svoje pravo lice - kaže Vukojević i nastavlja:

Zagreb, 050909.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacijska nogometna utakmica skupine 6 za Svjetsko prvenstvo u Juznoj Africi 2010.
Hrvatska - Bjelorusija
Na fotografiji slijeva: Eduardo, Ivan Rakitic, Darijo Srna, Ivica Krizanac i Ognjen Vukojevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Međutim, ne smijemo se sad utapati u samozadovoljstvu, mora se učiniti sve kako bi reprezentacija posve spremna dočekala start u Rusiji. Vjerujem da će izbornik Zlatko Dalić još bolje upoznati igrače i stvoriti pravo ozračje, neophodno za dobar rezultat. Skupina je teška, ključan će biti startni dvoboj s Nigerijom, pozitivan rezultat iz te utakmice dat će nam dodatni zamah za daljnje dvoboje. Vjerujem u prolaz skupine, većina je igrača zrela i za visoke domete, nekima je to možda i zadnja prilika da nešto naprave na velikom natjecanju. Okosnica ove momčad dobro je igrala na posljednja tri EP-a u Austriji, Poljskoj i Francuskoj, ali nedostajalo je sreće da bi se ostvario rezultat za pamćenje. No, dečki su iskusni, sigurno imaju potencijal za velike stvari i možda se baš u Rusiji sve naplati - nada se Vukojević.

Kramarić se profilira

Pogled na papir doista budi optimizam kod hrvatskih navijača, velik broj nogometaša igra u velikim klubovima. Međutim, kad se malo zagrebe ispod površine, javljaju se i neki upitnici. Primjerice, vratar Subašić u posljednje vrijeme nije ni blizu željene forme...

- Ne znam što se s njim događa, bio je i ozlijeđen, teško mi je iz ove pozicije to analizirati. Ali, vjerujem da na SP-u nećemo imati problem s vratarima, uz Subašića su tu još Kalinić i Livaković, koji su također odlični vratari - smatra Vukojević.

Pogledajmo zadnji obrambeni red - na desnom boku Vrsaljko oscilira od izvrsnoga do blijedoga, lijevi je bok kronični problem, a u sredini obrane su Lovren, koji je sklon kiksovima, pa ispada da je naš prvi srednji branič Domagoj Vida. Ne zna se što će biti sa Ćorlukom, koji se još oporavlja od ozljede...

- Nadam se da će Čarli biti spreman za SP, bit će to iznimno važno. Vida je u životnoj formi, trebalo bi razmisliti i o Benkoviću, a do utakmice s Nigerijom moraju biti definirani i ti bokovi. Vrsaljko ima problem s minutažom u Atleticu, a i mene zanima kako će Dalić riješiti problem lijevog boka - kaže Vukojević.

U veznom redu briljira Luka Modrić, no nastat će problem ukoliko Milan Badelj, jedini pravi zadnji vezni, ne bude zdrav. Nadalje, još uvijek se očekuje Kovačićev “boom”, Brozović oscilira, a Rakitić bolje igra za Barcelonu nego u nacionalnom dresu...

- Možda Badelja mogu zamijeniti Mišić ili Bradarić, treba to vidjeti. Iako, ni jedan ni drugi nemaju iskustvo igranja u nacionalnoj vrsti. Svi vjerujemo da će Kovačić napokon iskazati svu raskoš nadarenosti, a Rakitić je kod Dalića odigrao dobro u posljednjim utakmicama. Veseli me pogled na napadački, najjači dio naše momčadi - Mandžukić i Perišić pokazuju moć, Kramarić se profilira u ključnog strijelca, tu je i Kalinić, vraća se i Pjaca! Uglavnom, očekujem da će 14-15 igrača iznijeti teret prvenstva.

Problem financija

Tko su za vas favoriti SP?

- Njemačka i Brazil!

Ove ste jeseni pomno pratili Prvu HNL. Kako vam je to izgledalo, ima li pozitivnog pomaka?

- Ne bih rekao. Ali, za svaku je pohvalu inicijativa HNS-a da se naprave novi travnjaci, tako će se riješiti jedan od najvećih problema, pa bi se napokon i kod nas trebao igrati nogomet u regularnim uvjetima. Strašno je gledati onu igračku muku u Kranjčevićevoj, ili u Koprivnici... Financije su, nadalje, veliki problem, većina klubova doslovno preživljava i teško je u takvim uvjetima napraviti napredak.

Dinamo je jesenas dominirao, kako to komentirate?

- Plavi su iskoristili europske izazove Rijeke i Osijeka, koji ipak nisu imali potrebnu širinu igračkog kadra, a Hajduk već godinama stagnira. Dinamo je igrao samo u domaćem natjecanju i ova dominacija nije iznenađenje. Ali, ovakav Dinamo, jak i prejak za HNL, neće biti konkurentan u Europi! Potrebna su mu četvorica pravih igrača, iskusna i ozbiljna, istinska pojačanja, a ne prinove u svlačionici. I uspije li dovesti takve igrače, uz ovu nadarenu mladost (Moro, Sosa, Olmo..) onda se može optimistično razmišljati o ljetnim europskim iskušenjima. Dinamov je vezni red dobro popunjen, ali svakako treba ojačati obranu i napad. Posebno desni obrambeni bok, te lijevu krilnu napadačku poziciju - smatra Vukojević.

Vukojevićevih najboljih 11 Prve HNL

Vukojević je dobro prostudirao naše prvoligaške momčadi, pa nam je ponudio i svoj izbor najboljih 11 Prve HNL:

- Odlučio sam se za ovu postavu, u 4-2-3-1 sustavu: Livaković - Vešović, Sigali, Benković, Barišić - Ademi, Mišić - Soudani, Majer, Olmo - Gavranović. U najužem su mi izboru bili još i Sosa, Bradarić, Barać, Gorgon, Moro i Doumbia - kaže Vukojević.

Linker
24. travanj 2024 02:31