Slaven Bilić i Nikola Jurčević
 Christian Hofer/Getty Images
OPREZ KOD PREKIDA I KONTRI

BIVŠI VATRENI ITEKAKO POZNAJE HAJDUKOVOG PROTIVNIKA U EUROPI I NUDI SAVJETE ZA PROLAZ BIJELIH Postoji velika šansa, Evertonu je prioritet Premiership!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. kolovoz 2017. 10:00

West Ham u nedjelju kreće u novu sezonu Premier lige na Old Traffordu. Slaven Bilić i Nikola Jurčević spremili su ekipu s nekoliko ciljanih pojačanja da izbori gornji dio tablice; Manchester United bit će prvi pokazatelj kakav su posao odradili tijekom ljeta.

- Težak nam je start, počinjemo s tri gostovanja, prvo je u Manchesteru. Naravno da je suparnik favorit, ali mislimo da možemo napraviti iznenađenje. Dobili smo dobre igrača za pojačanja, Zabaleta, Arnautović, Chicharito, Hart... To je pozitivno. Problem je što je nekoliko bitnih igrača ozlijeđeno, kao što su Kouyate, Lanzini, Antonio i Carroll. No ovo je lijep start prvenstva, za nas i velik izazov, nadam se da ćemo s pozitivnim rezultatom ući u tu utrku, koja će biti duga. Da će nam to biti poticaj za dalje - rekao nam je Nikola Jurčević.

Zadovoljni akvizicijama

Kako su se pokazali novaci?

- Svi su pokazali da su dobri i kao igrači i kao ljudi, a kakvi će biti tijekom sezone, taj ćemo odgovor dobiti kad počnu utakmice. Vjerujem da će nam pomoći, trenutno smo njima jako zadovoljni.

Manchester United smo vidjeli protiv Reala.

- U zadnjih su pola sata mogli doći do izjednačenja. Otprilike su na razini kao i prošle godine. Doveli su Lukakua, igrača za 25-30 golova po sezoni, ali izgubili Ibrahimovića. Ne treba trošiti riječi na to što znači Manchester United u Engleskoj.

U dobrom dijelu susreta bili su slabiji od Madriđana, može li ih Mourinho podignuti do borbe za titulu ili će to biti kao u prethodnoj sezoni, peto-šesto mjesto?

- Jedino što njih zanima jest naslov prvaka. Prošle su sezone osvojili dvije utješne nagrade, iako bi za neki drugi klub bio ogroman uspjeh uzeti Europsku ligu i preko nje ući u Ligu prvaka te osvojiti domaći Liga kup. Međutim, šesto mjesto u Primeri smatra se ondje velikom neuspjehom, navijači priznaju samo borbu za vrh. Sve su momčadi jake i pitanje je kako će završiti, no oni na to pretendiraju.

Još nas više u ovom trenutku zanima smije li se Hajduk nadati prolazu ili protiv Evertona može samo ostaviti dobar dojam.

- Everton je veliki favorit, međutim u Europskoj ligi svake godine ima iznenađenja. Eto našeg primjera, ispali smo lani od rumunjske Astre, koja je puno lošija od nas, pa su sad Domžale eliminirale Freiburg, što je nevjerojatna senzacija... Kao i dosta engleskih ekipa, Everton se tek uhodava u sezonu, prioritet im je Premier liga, što ne znači da s Hajdukom neće igrati vrlo ozbiljno; nisu dugo bili u Europi i to im je dodatan motiv. Everton je željan Europe i to nije najbolja vijest za Hajduk. Splićani unatoč tome nisu bez šanse, ako se sve poklopi. Slabiji dan Evertona, pogotovo na Poljudu, kad se onda slože još i fanatična atmosfera, i borbenost, i kvaliteta igrača... U takvoj situaciji Hajduk može iznenaditi. Klub iz Liverpoola potrošio je stotinjak milijuna eura na pojačanja i normalno da ima veću kvalitetu. Opet, ostali su bez Romelua Lukakua, koji im je bio 30 posto momčadi. Najmanje. On je dao 25 golova u 37 nastupa u Premier ligi protekle sezone, nemaju u ovom trenutku pravu golgetersku zamjenu. Iako su doveli Ramireza iz Malage, Rooneyja, Klaassena iz Ajaxa...

Koliko će biti drugačiji? Hoće li više igrati na kombinatoriku?

- Bit će drugačiji. U protekloj su sezoni 50 posto golova zabili preko Lukakua; kad je bio pravi, odlučivao je. To je bila njihova vrlina, ali o njemu su i strahovito ovisili. Nakon što je stao - a u zadnjih je šest-sedam kola pao u formi - to se odmah vidjelo na rezultatima. Imali su vrlo dobru sezonu, bili iza prvih šest, ali sad će morati ponuditi sasvim drugu vrstu nogometa.

Pokretljivi u vatru

Što možete preporučiti Hajduku, kako zaigrati na Goodisonu u prvoj utakmici?

- Ne bih previše pametovao. Normalno je da će izabrati defenzivniju taktiku, igru na kontru. Naravno da moraju biti posebno oprezni kod prekida, tu Englezi imaju odlične skakače, pogotovo dvojicu stopera, ali i izvođače. Na stadionu je fantastična atmosfera, pravi domaći ambijent. To su snage Evertona.

Bijeli su slabiji za Futacsa, koji je bio prvi strijelac HNL-a. Mogu li to kompenzirati?

- Sjećam se Futacsa još iz Leicestera, vrlo je kvalitetan igrač, pokazao se u Hajduku kao veliko pojačanje. Evertonova je snaga u skok-igri, Hajduk će se sada vjerojatno opredijeliti za pokretljivije nogometaše, možda će to dobro izgledati. Ali jasno je da se radi o hendikepu, ipak je on bio jedan od glavnih.

Kako ste s West Hamom prolazili s njima?

- U protekloj sezoni doma 0:0, u gostima poraženi 2:0. Ranije smo dobili na Goodison Parku 3:2, a kod kuće je bilo 1:1. Izjednačeni smo s njima, oni su tipična engleska momčad koja ima igračku i fizičku moć. Stoperi su snažni dečki, dominiraju u duelu i skoku, a što je specifično za takve, nisu posebno brzi. Zato je šansa da ih se lovi na kontre.

Linker
23. travanj 2024 15:20