Foto: Damjan Tadic / CROPIX
UVIJEK JE ZNAO SMIRITI SITUACIJU

BIVŠI VATRENI U SAMOIZOLACIJI, A MORAO JE ZATVORITI I SVOJ KULTNI KAFIĆ Za SN progovara o potresu koji je iz kuće potjerao njega i ostale Zagrepčane

ZONIMIR SOLDO Nekadašnji igrač Vatrenih u dva tjedna stavio u mirovanje nogometni posao i kultni kafić Bulldog, a onda ga još zadesio i potres
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. ožujak 2020. 09:04

Prije nekoliko tjedana, točnije 25. veljače vratio se Zvonimir Soldo (52) nogometu, svojoj velikoj ljubavi. Prije punih deset godina kao glavni trener napustio je klupu bundesligaškog Kölna, a u međuvremenu bio je 2017. godine prvi pomoćnik Felixa Magatha na klupi kineskog Lunenga. Stoga su mnogi ostali iznenađeni kad je koncem veljače prihvatio poziv Admire, kluba koji se u Austriji grčevito bori za ostanak u prvoligaškom društvu.

- Nećemo o nogometu, mislim da ovo nisu vremena za nogometne razgovore. O tome možemo kad se stvari normaliziraju - kazao je nekadašnji igrač Vatrenih i dugogodišnji kapetan Stuttgarta.

Voljeli bismo mi i o nogometu, jer sa Soldom je uvijek zanimljivo pričati o nogometu. Drugačiji je od većine naših igrača, uvijek čvrste vizije i isključivo svoj. Zbog toga godinama i nije bio na klupi, zbog toga je u konačnici napustio i Dinamo nakon što je kao mladi trenerski debitant osvojio dvostruku krunu. Prvi koji se bez pardona zahvalio Zdravku Mamiću...

Nažalost, Soldo je u Admiri uspio odraditi samo dvije utakmice - u njima je upisao četiri boda - prije nego što je koronavisur zatvorio nogometne arene u Austriji, a onda i u gotovo cijelom svijetu. Vratio se u svoj Zagreb odmah produživši u kućnu samoizolaciju, jer je stigao iz inozemstva. To ga je međutim dočekao još jedan težak udarac koji mu je zadao koronavirus. Tek što se vratio morao je zatvoriti kultni Bulldog, kafić u centru Zagreba u kojem je vlasnik već nekoliko godina.

- Kako meni, tako i drugima. Nema potrebe da se javno žalim, jer tako je svim ugostiteljima u državi, a tako je i u mnogim drugim gospodarskim djelatnostima. No, preživjeli smo svi mi zajedno mnoga teška razdoblja, pa ćemo preživjeti i ovo te se vratiti još jači. Optimizam sigurno nećemo izgubiti.

Nakon 'crvenog' za nogomet i Bulldog, Soldu je u rano nedjeljno jutro žestoko stresao i jaki potres. Kuća mu je u sjevernom dijelu Zagreba poprilično blizu epicentra.

- Bilo je to gadno buđenje, supruga, ja i naša tri sina izletjeli smo u vrt i nije nam bilo svejedno. Na našu sreću, na kraju je sve dobro završilo. Razbile su se neke vaze, čaše, okviri od slika, ali to je sve mizerno i lako popravljivo. Kako sam u samoizolaciji mogu tek na televiziji vidjeti kakvo je stanje u gradu, a i nisam mogao otići do Bulldoga da vidim eventualnu štetu - smireno je telefonski razgovor završio Zvonimir Soldo.

Deset godina ga nije bilo na velikoj sceni, tako da je bolje od mnogih naučio biti strpljiv. Bit će i sada, jer i ne zna drugačije. Strpljivo i po svome...

I tri sina nogometaša ‘miruju’ kod kuće

Kompletna obitelj Zvinomira Solde duboko je u sportu, jer sva tri sina - Matija, Filip i Nikola - igraju nogomet. Najpoznatiji među njima je najmlađi Nikola (19), koji je ove sezone imao zapaženu minutažu u zaprešićkom Interu. Mladi stoper slovi za pravog nasljednika slavnog oca.

Matija (24) i Filip (23) studiraju i paralelno igraju drugoligaški nogomet za slovenske Brežice. Matija igra na poziciji beka i stopera, Filip je krilo.

Koronoavirus sve ih je zajedno potjerao doma, tako da posljednji dana mogu razgovarati o nogometu koliko god žele.

- Dečki su se organizirali i imaju stalne kućne treninge, a ja zabavu tražim u vrtu - prepričava otac Zvonimir.

O djeci kao nogometašima nikada nije želio pričati: “Imaju svoj put i neka ga sami kroče, tako je najbolje za sve”.

Linker
16. travanj 2024 05:33