Arhiva
 Screenshot Gazzetta dello Sport
POVRATAK U MILANO

BOBAN JE ODBACIO KOMOCIJU, VELIČINU I UŽITAK U FIFA-i DA BI IZABRAO - IZAZOV! Samo ga formalnosti dijele od nove uloge, oglasio se i Infantino

BOBAN SE VRATIO U MILANO Proslavljeni hrvatski nogometaš preuzima funkciju direktora za sva nogometna pitanja u klubu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. lipanj 2019. 15:51

U svjetskom nogometu - piše u broju od četvrtka La Gazzetta dello Sport - malo je njih koji imaju ono što ima Zvonimir Boban. Bio je veliki nogometaš, kapetan reprezentacije koja je igrala u polufinalu Svjetskog prvenstva ‘98 i dio kluba koji je godinama bio nedodirljiv u svijetu. Magistrirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, iskazao upravljačke vrline vodeći nekoliko tvrtki, govorničke radeći kao možda i najcjenjeniji komentator na Sky Italia.

Bio je i autor sjajnih novinskih kolumni u Gazzetti i Sportskim novostima. Upravljačko-političke vrline pokazao je sjajno radeći u FIFA-i. Rođeni direktor u odijelu i kravati, jednako umješan kao i dok je nosio igrački dres. Malo je takvih...

BARI, ITALY - SEPTEMBER 02:  FIFA deputy secretary general Zvonmir Boban attends FIFA First
Claudio Villa/Getty Images

Zrači respekt

Gdje je god došao, gdje je god radio, bio je svoj i vrlo uspješan, a sve zahvaljujući koktelu sportske discipline, pobjedničkog karaktera, intelektualne vrijednosti i umjetničkih manira. Kolumne piše na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a tečno govori španjolski premda je u Vigu igrao samo tri mjeseca. Međutim, motiv svega što je radio u životu bio je nogomet, kao njegova istinska ljubav, kao nešto čemu cijeli život pristupa s velikim poštovanjem. Infantino ga je brzo prepoznao i posjeo ga odmah uz sebe, a Boban mu je to vratio sa sjajnim projektima od kojih VAR zauzima posebno mjesto. Uz redizajn klupskog svjetskog prvenstva, širenje Mundiala na 48 sudionika, te uz povratak Zlatne lopte pod okrilje FIFA-e. Boban je FIFA-i dao sve što je mogao dati i sada ide dalje. Vraća se tamo gdje se proslavio kao igrač, vraća se klubu koji ga je uvijek privlačio kao magnet. Vraća se svome Milanu...

Prve je tri stranice jučerašnjeg broja La Gazzetta posvetila Zvonimiru Bobanu. Na njima je napisano još puno toga što vam nismo prenijeli, a iz svake rečenice zrači respekt, golemi respekt koji tako jasno oslikava vrijednost koju Boban ima u Italiji.

Otišao ponosan

U Milanu ga čeka krvavi rad i misija u koju mnogi nogometni stručnjaci ne vjeruju. Ne zato što ne vjeruju Bobanu i njegovim nogometnim vizijama, nego zato što je Milan - koliko god vlasnici izvukli novca na stol - financijski miljama daleko od najvećih. Najprije doma od Juventusa, a onda i u Europi od Barcelone, Reala, a poglavito PSG-a, Manchester Cityja i ostalih Engleza koji silovito nadiru. I baš taj detalj Talijani posebno provlače. S nogopolitičkog vrha na kojem je uživao u FIFA-i spušta se na nogometni teren kako bi u blatu do koljena pokušao osoviti posrnulog giganta na noge. Odbacio je komociju, veličinu i užitak u FIFA-i, da bi izabrao - izazov! Jer Milan mu ništa drugo nije mogao ponuditi. Na sreću, Paolo Mladini i ostali ljudi iz Milana jako su dobro znali na koju kartu trebaju odigrati...

Boban jučer još nije službeno zasjeo u fotelju glavnog Milanova čovjek za nogomet, ali u pitanju su samo još neke formalnosti koje ga od toga dijele. FIFA-u je napustio ponosan na svoje tri godine u kojima se definitivno nametnuo kao vrhunski nogometni autoritet u svakom segmentu. Reformirano Klupsko svjetsko prvenstvo morat će se odraditi bez njega, ali svi će dobro znati čiji je to projekt.

Zvonimir Boban se nakon 18 godina vratio u Milan. Da bi ga vratio tamo gdje ga je kao igrač zatekao. Boljeg čovjeka za to - slažu se Talijani - nisu mogli pronaći.

Oglasio se i predsjednik FIFA-e

Gianni Infantino komentirao je priču o novom poslu proslavljenog hrvatskog nogometaša. Prema njemu, takva opcija ne dolazi u obzir i on će se svim snagama boriti za Bobana.

"Boban se vraća u Italiju? Ma privezat ću ga za Eiffelov toranj da ne ode iz FIFA-e", prenosi Sky Sports Italia Infantinovu izjavu.

ROME, ITALY - FEBRUARY 27:  President of FIFA Gianni Infantino speaks during the FIFA executive football summit press conference on February 27, 2019 in Rome, Italy.  (Photo by Marco Rosi/Getty Images)
Marco Rosi/Getty Images

Linker
26. travanj 2024 15:56