AFP
SKUPINA E

Briljantni Shaqiri odveo Švicarsku u osminu finala, Valencia 'pokopao' Ekvador!

Francuska će u osmini finala 30. lipnja u Brasiliji igrati protiv Nigerije, dok će dan kasnije Švicarska u Sao Paulu igrati protiv Argentine.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2014. 23:52

EKVADOR - FRANCUSKA 0-0

Francuska i Ekvador odigrali su čvrstu i borbenu utakmicu koja nije obilovala uzbuđenjima, pogotovo ne u prvom poluvremenu. Nastavak je ponudio malo drugačiju sliku i više zanimljivih situacija, ali publika na Maracani nije dočekala pogodak, završilo je 0:0. Francuzi su potvrdili prvu poziciju u skupini E i u osmini finala idu na Nigeriju, dok se Ekvador oprostio od Mundiala.

Francuski izbornik Didier Deschamps uveo je čak šestoricu novih igrača u odnosu na ogled sa Švicarskom. U zadnjoj liniji zaigrali su Sagna, Koscielny i Digne, u veznom redu je umjesto suspendiranog Cabayea zaigrao mladi Schneiderlin, dok su priliku na krilnim pozicijama dobili Sissoko i Griezmann. Reinaldo Rueda izostavio je napadača Caiceda umjesto kojeg je ušao veznjak Arroyo, a najistureniji je bio Enner Valencia.

Za vrijeme prvog kornera Ekvadora Sakho je laktom opalio suparničkog igrača koji je pao i ostao ležati, ali je francuski stoper dobro prošao jer sudac nije vidio incident. Kako je Švicarska u Manausu rano povela protiv Hondurasa, bilo je jasno da Ekvadorcima treba pobjeda za prolaz u osminu finala. No, od početka su pritisnuli Tricolori, a prvi konkretniji pokušaj bio je udarac Sissoka kojeg je u 15. minuti obranio Dominguez.

Francuska je kontrolirala zbivanja na terenu i strpljivo gradila napade te je takvom igrom suparnika prisilila da prije svega razmišlja o obrani svojih vratiju. Često su Ekvadorci pritom morali prekršajima zaustavljati francuske igrače, ali sve je ostalo u granicama korektnosti. Međutim, s promijenjenom postavom Deschampsova momčad u početku nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti ekvadorskom vrataru, osjetio se izostanak nekolicine standardnih i u prvom poluvremenu nije to bila ona ubojita Francuska iz prva dva nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Dvije situacije koje se mogu nazvati prilika stigle su tek potkraj prve dionice. U 38. minuti udarac Pogbe glavom dobrom je reakcijom u korner izbio ekvadorski vratar Dominguez, dok je u 41. minuti Arroyo s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, visoko je kraj Dignea skočio E. Valencia, no Lloris je bio siguran.

Odličnu priliku imali su Francuzi u 47. minuti, Griezmann je tukao iz lbizine nakon ubačaja Sagne, ali je Dominguez uz pomoć vratnice spasio mrežu.

Jedna nepromišljenost skupo je stajala ekvadorskoga kapetana. Digne mu je klizećim startom odnio loptu kraj aut-crte, a Antonio Valencia neoprezno ga je potom nagazio džonom. Sudac iz Obale Bjelokosti tek naknadno mu je pokazao crveni karton, a to kao da je mobiliziralo Ekvadorce koji su zaigrali još borbenije i požrtvovnije. Ekvadorska kontra sijevnula je u 53. minuti, E. Valencia je uposlio Nobou koji je iz dobre pozicije promašio okvir vratiju.

Veliku priliku za vodstvo imao je u 62. minuti Matuidi, ali je Dominguez još jednom dobro reagirao. Sakho se požalio na ozljedu pa je u igru morao Varane, a Deschamps je odmorio i Matuidija te pojačao napad Giroudom. Nakon ubačaja Sissoka glavom je u 73. minuti opet pokušao Pogba, ali je ovaj put poslao loptu pokraj vratiju.

U 82. minuti dobro je tukao Ibarra, još bolje obranio Lloris. Na drugoj strani obranom udarca Benzeme uzvraća Dominguez.

PAROVI OSMINE FINALA:

Brazil - Čile (28. lipnja - Belo Horizonte)

Kolumbija - Urugvaj (28. lipnja, Rio de Janeiro)

Nizozemska - Meksiko (29. lipnja - Fortaleza)

Kostarika - Grčka (29. lipnja, Recife)

Francuska - Nigerija (30. lipnja, Brasilia)

Argentina - Švicarska (1. srpnja, Sao Paulo)

Kraj utakmice!

87. minuta - Igra se bez obrana. Remy je pucao s 15a-k metara iskosa, Dominguez vadi loptu iz samog kuta.

84. minuta - Ibarra je vjerojatno propustio posljednju prigodu da vrati Ekvador u igru! Odlično je poveo kontru, topovski pucao sa 15 metara, ali Lloris je danas nesavladiv.

Švicarska je zabila treći gol, što u prijevodu znači da sada Ekvadorci trebaju dobiti s dva gola razlike.

54. minuta - E. Valencia je prošao dva igrača i sjajno proigrao Noboa. Mo, ovaj je loptu krivo primio i loše opalio iz vrlo dobre situacije.

50. minuta - Crveni karton za Antonija Valenciju. Igrač Manchester Uniteda je nagazio Schneiderlina, a sudac nije imao milosti. U svakom slučaju, dvojbena situacija.

47. minuta - Velika prilika Francuske! Sagna je krasno ubacio s desne strane, Griezmann je skrenuo loptu, a Dominguez je refleksno odbio loptu u gredu!

Kraj prvog dijela!

41. minuta - Prva opasna situacija ispred francuskog gola! Arroyo je ubacio 'svijeću' pred gol, Valencia je bio najviši u skoku, ali Lloris je zatvorio svoj prvi kut.

38. minuta - Griezmann je ubacio iz kornera, Pogba pucao glavom, a Dominguez je izvadio loptu ispod same grede.

27. minuta - Sissoko je ubacio s desne strane, a vratar je skinuo loptu s glave Benzeme.

15. minuta - Ekvadorcima će, izgleda, igrati samo pobjeda, ali čini se da neće to tako lako ići. Francuzi su se visoko postavili i Južniamerikanci su potpuno bezopasni.

Utakmica je počela!

Ekvador: Dominguez; Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi, A. Valencia, Minda, Noboa, Montero, Arroyo, E. Valencia

Francuska: Lloris, Sagna, Koscielny, Sakho, Digne, Matuidi, Pogba, Schneiderlin, Sissoko, Benzema, Griezmann

HONDURAS - ŠVICARSKA 0-3 (Shaqiri 6, 31, 71)

Švicarska će u utorak, 1. srpnja u Sao Paulu protiv Argentinaca potražiti put proboja u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Večeras, u posljednjem susretu svoje skupine, Švicarski su doista rutinski, u susretu s vrlo jasno vidljivom ‘rukom’ iskusnog stratega, vrsnog taktičara Ottmara Hitzfielda, s lakoćom svladali Honduras. U prvom planu je dakako trostruki strijelac, Kosovar iz Bayerna Xherdan Shaqiri. On je na terenu bio krajnji egzekutor, idejnog kreatora, onog na klupi. No, i uz veliku, možda čak i presudnu pomoć Hrvata Josipa Drmića.



Xherdan Shaqiri Goal amazing | Switzerland 1-0... by Sportsnews11

Otvaranje idealno za Švicarce. Već u 6. minuti trenutak čarolije dečka iz Gnjilana. ‘Zaljuljao’ je trojicu Švicaraca, te ispred njih opalio ljevicom s 20-ak metara u gornji desni kut Vallaradersovog gola. Istog trenutka, Švicarci se samo prividno povlače. Svjesno prepuštaju sredinu terena i inicijativu suparniku. Maksimalno su približili dvije linije, vezni i zadnji red. Skrativši po dubini prostor za igru, sa zgusnutim redovima i usklađenim kretnjama, pokrivanjem terena, u biti su Hondurašane učinili bezopasnim. Nihovi su se napadi razbijali na 20-ak metara od Benagliovog gola. Istodobno, bilo je i više no jasno da Švicarci igraju na protunapade, a tu su vrlo uigrani, ubitačno brzi i opasni.



Shaqiri 31' Goal - Honduras 0 - 2 Switzerland by LapsiOfficial

U 31. minuti je sijevnuo jedan takav i Hondurašanima nije bilo spasa. U početku je to bila kontra 2 na 3, ali naš Drmić i Shaqiri su toliko hitri i spretni, da su nakon 20-ak metara već kontru pretvorili u 2 na 1 u svoju korist. Josip Drmić je jurnuo po lijevoj strani, na sebe navukao jednog pratitelja, Shaqiri se ubacio točno po sredini, njega je Drmić uposlio tako da je Shaqiri preostalo praktički plasirati loptu pokraj istrčalog vratara Valladaresa. Nakon pola sata igre, dva gola viška i potpun nadzor igre. Priča gotova. U nastavku samo još jednom potvrđena.

Gol za 3:0 Švicaraca kopija je drugog. Asistent isti (Drmić), baš kao i strijelac (Shaqiri).



Honduras 0 - 3 Switzerland X. Shaqiri by f100000575791389

Kraj utakmice!

71. minuta - Hat-trick Shaqirija! Opet je asistent Drmić, a veznjak Bayerna zabija iz blizine i dovodi Švicarce na korak od osmine finala!

Kraj prvog dijela!

31. minuta - Victor Bernarndez je izgubio loptu na sredini, Drmić je pokrenuo kontru, sjajno proigrao Shaqirija, koji iz situacije 'jedan na jedan' ne griješi.

6. minuta - Majstorija Shaqirija! Veznjak Bayerna okrenuo je svog čuvara i sa 20 metara zakucao loptu pod gredu!

Utakmica je počela!

Honduras: Valladares, Figueroa, Bernardez, J. Garcia, Palacios, Bengtson, Costly, Boniek Garcia, Espinoza, Claros, Beckeles

Švicarska: Benaglio, Lichtsteiner, Inler, Xhaka, Behrami, Rodriguez, Mehmedi, Drmić, Djourou, Schär, Shaqir

Linker
27. travanj 2024 04:56