Hanza Media

SKANDAL NA HRT-u

'ĆOSIĆEVE ULAZNICE' NA CRNOM RUSKOM TRŽIŠTU PRODAVALE SE ZA 18.500 EURA! PALA I PRVA OSTAVKA Doznali smo kome je dao dvije karte bez znanja nadređenih

AUTOR:
  • Klara Rožman,
  • Jutarnji list

 • OBJAVLJENO:
 • 07.09.2018. u 10:45

 • - Ovo što se zbiva velika je sramota za našu televiziju. Ne možemo povjerovati da su naši kolege na crno preprodavali karte za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji koje su tražili i dobili u ime HRT-a, a da nikoga na HRT-u nisu obavijestili o tome da su na ime naše kuće dobili četrdeset skupih ulaznica.

  Cijela ova priča napravila je neviđenu štetu ugledu naše televizije koja se ni kriva ni dužna našla u međunarodnom skandalu - kažu nam djelatnici HRT-a dan nakon što je Jutarnji list ekskluzivno donio vijest da su ugledni televizijski komentator Drago Ćosić i međunarodni koordinator Saša Dedić navodno pokušali preprodavati ulaznice (koje je Svjetska nogometna organizacija Fifa dodijelila Europskoj uniji javnih televizija EBU za HRT, bez znanja čelnika HRT-a) za utakmice Svjetskoga nogometnog prvenstva na crnom tržištu.

  Interna istraga

  Cijela drama počela se razotkrivati zahvaljujući Fifi, 15. srpnja, na dan velikoga nogometnog finala. Tog dana Fifa je u sjedište EBU odaslala informaciju da su na ruskom internetu detektirali kako se prodaju četiri VIP karte za finalnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Francuske. Kako doznajemo, karte su se prodavale po 18.500 eura svaka. U informaciji koju je odaslala Fifa stajalo je i to da su karte blokirane i da oni koji su ih uzeli neće moći ući na moskovski stadion Lužnjiki. Članovi Fife EBU su obavijestili da sporne karte pripadaju njihovoj članici i zatražili da EBU istraži kako su se karte uopće našle na crnom tržištu.

  Nedugo potom iz EBU su telefonski kontaktirali Upravu HRT-a i obavijestili ih o informaciji što su je dobili od Fife. Tada su šefovi naše javne radiotelevizije prvi put saznali da HRT uopće posjeduje ulaznice za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. S obzirom na teške optužbe i sumnje, zatražili su od EBU dokaze: presliku ulaznica s ruskog interneta, korespondenciju s Fifom i sve ostalo kako bi se mogli očitovati o slučaju.

  Kako su dani odmicali, nastavila se prepiska između EBU i HRT-a, a tijekom kolovoza na Prisavlju napokon zaprimaju kompletnu dokumentaciju iz EBU. EBU je, inače, istodobno o cijelom slučaju radio samostalnu istragu tražeći očitovanje kontakt osobe s HRT-a.

  Ćosićev iskaz

  Iz tog kontakta je EBU samostalno i neposredno saznao da je sve karte u ime HRT-a preuzeo međunarodni koordinator Saša Dedić te ih je uručio Dragi Ćosiću. Radilo se o VIP ulaznicama: po četiri ulaznice za polufinale i finale i po šest karata za sve utakmice koje su se prije toga odigrale. Ukupno četrdeset ulaznica!

  Nakon prikupljene dokumentacije provedena je interna istraga na HRT-u iz koje se saznalo kako nitko na HRT-u nije znao da Saša Dedić naručuje karte u ime HRT-a za Ćosića. Doznalo se i da je šef produkcije Sportskog programa Grgo Juroš dobio dvije karte od Drage Ćosića. Pritom nije obavijestio nadređene o tim ulaznicama. Juroš je, neslužbeno doznajemo s HRT-a, prošlog tjedna na vlastiti zahtjev razriješen s mjesta producenta Sportskog programa HRT-a.

  Drago Ćosić je u svom očitovanju HRT-u, neslužbeno saznajemo, rekao da je karte dijelio prijateljima, ali da ih nije prodavao. HRT je, inače, u posjedu popisa svih ljudi kojima je Ćosić dao karte, ali s time ne žele izlaziti u javnost, nego su sve proslijedili nadležnim tijelima koja su preuzela istragu o cijelom slučaju.

  Zanimljivo je i da je Ćosić u svom očitovanju, kako neslužbeno saznajemo, ustvrdio da je dugogodišnja praksa bila da se traže i dobivaju ulaznice od Fife ili Uefe na ovakvim velikim sportskim natjecanjima.

  Radničko vijeće

  Zbog cijelog skandala Ravnateljstvo HRT-a pokrenulo je postupak za raskid radnog ugovora sa Sašom Dedićem i Dragom Ćosićem, a naša javnost za ovu priču doznala je nakon što je ravnateljev zahtjev po proceduri odaslan Radničkom vijeću HRT-a koje mora raspraviti zahtjeve za otkaz svojih kolega. Od članova Radničkog vijeća HRT-a doznajemo da će to učiniti ovih dana.

  Dedić i Ćosić jučer se nisu javljali na naše pozive. Podsjetimo, Drago Ćosić u srijedu navečer kratko je razgovarao s novinarima Jutarnjeg lista.

  - Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu niti kazati niti komentirati - rekao nam je tada Ćosić.

  HRT: Cijeli slučaj smo predali DORH-u

  O cijelom međunarodnom skandalu jučer se oglasio i HRT. “HRT je pokrenula postupak utvrđivanja povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano za zloupotrebu ulaznica za SP u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila hrvatska nogometna reprezentacija.

  Nakon što su se četiri ulaznice za finale SP-a pojavile u prodaji, Fifa je zatražila od EBU, čiji je HRT član, objašnjenje o okolnostima pojavljivanja spornih karata u prodaji. Odmah nakon zaprimljene službene informacije od EBU, HRT je poduzeo sve potrebne mjere i radnje te o tome obavijestio nadležna državna tijela radi provođenja daljnjih izvida”, stoji u priopćenju koje smo dobili s HRT-a.

  Kako doznajemo, DORH od objave teksta u Jutarnjem nije znao za slučaj Ćosić, odnosno nije formirao spis i počeo istragu.

   

  Iz drugih medija