Screenshot
KLUB OBILJEŽILI I HR TRENERI

ČUDESNA PRIČA MATIČNOG KLUBA MATEA KOVAČIĆA Bankrotirali i ispali u treću ligu, a nakon brojnih problema i skandala sada su pred vratima Lige prvaka

Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 20. kolovoz 2019. 19:37

Austrijski doprvak LASK iz Linza, koji se zadnja dva desetljeća borio s bankrotom, rezultatskim neuspjesima i nezadovoljnim navijačima, sada je na korak od ulaska u Ligu prvaka. LASK večeras igra prvu utakmicu play-offa Lige prvaka protiv belgijskog doprvaka Cluba Bruggea. Do Europe i vrha austrijskog nogometa vratili su se nakon godina muke kroz drugu, čak i treću austrijsku ligu.

LASK je inače prvi austrijski klub koji nije iz Beča da je osvojio domaću prvu ligu, a u istoj godini, 1965., osvojili su i svoj prvi kup. Uspjeh koji ovaj klub od tada nije ponovio. U osamdesetima pojavljivali su se i u Europi (Kup UEFA), a mogu se pohvaliti i domaćom pobjedom nad Interom 1985.

Problemi su stigli u devedesetima, kad je klub upao u velike financijske probleme. LASK je 1995. dugovao čak 25 milijuna tadašnjih austrijskih šilinga, pa je proglašen bankrot. Kao rješenje LASK se 1997. ujedinio s gradskim rivalom FC Linzom, no zadržali su ime, boje, grb, i članove kluba. FC Linz, inače tradicionalni radnički klub, je ovim spajanjem praktički nestao iz svijeta nogometa.

Drastične promjene klubu ipak nisu pomogle. Tadašnji vlasnik bankrotirao je samo godinu dana nakon ujedinjenja s FC Linzom, pa je zbog toga ispaštao i LASK. Duga potraga za novim vlasnikom na kraju je ostavila trag na LASK-u, koji je 2001. ispao iz austrijske Bundeslige i proveo sljedećih 6 sezona u drugoj ligi. LASK se ipak vratio na noge i u nekoliko sezona postao najbolja momčad druge lige, a 2007. vratili su se i u Bundesligu.

Problemi i skandali

Nada koju su navijači LASK-a imali nakon nekoliko obećavajućih sezona pokazala se tada ipak neutemeljenom, pošto je LASK po ulasku u Bundesligu ponovno postao klub problema i skandala. U sljedeće su četiri sezone promijenili su čak osam trenera, no najbolji rezultat im je bio tek šesto mjesto. Klub je 2011. opet ispao Bundeslige, a da bi izbjegli bankrot godinu poslije spušteni su u treću, regionalnu ligu.

LASK se u prvoj sezoni u regionalnoj ligi nije uspio probiti u drugu ligu, što je rezultiralo velikim prosvjedima navijača. Sljedeće godine, 2014., ipak postaju prvaci regionalne lige i ulaze u drugu austrijsku ligu nakon doigravanja. U drugoj su se ligi zadržali do proljeća 2017. kad su osigurali ulazak u Bundesligu.

U Bundesligu su se vratili sa stilom, osvojili su četvrto mjesto već u prvoj sezoni i osigurali kvalifikacije za Europsku ligu. Prošlu je sezonu LASK završio još bolje, na drugom mjestu, što im je najbolji plasman još od naslova prvaka 1965. godine.

LASK od svibnja ove godine vodi Valerien Ismael, bivši stoper Bayerna i Werdera. Ovaj 43-godišnji Francuz je u klub stigao nakon trenerskih iskustava u Njemačkoj, gdje je vodio druge momčadi Hannovera, te Wolfsburga, u kojem je pet mjeseci vodio i glavnu momčad.

Zanimljivo da je nogometnu karijeru u LASK-u započeo i hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je i rođen u Linzu 6. svibnja 1994. Kovačić je u LASK-u, gdje je kao dijete počeo trenirati nogomet, proveo sedam godina. Već tada su se za njega zanimali klubovi poput Ajaxa i Juventusa, no završio je u zagrebačkom Dinamu.

Hrvatski dvojac

Za LASK trenutačno nastupaju dvojica nogometaša hrvatskog podrijetla - 21-godišnji veznjak Fabian Benko, bivši mladi hrvatski reprezentativac s dvojnim državljanstvom (Njemačka), koji je proizašao iz Bayernove akademije, a tu je i Austrijanac hrvatskih korijena, 21-godišnji napadač Marko Raguž.

Barić, Koljanin i Panadić bili na klupi

Nekoliko je hrvatskih trenera do sada sjedilo na klupi ovog austrijskog kluba. Otto Barić je tako dvaput vodio LASK, prvi put od 1972. do 1974. godine, a drugi put u sezoni 1998/1999.

31.05.2004 Otto Baric , snimio_Ronald Gorsic
Cropix/Ronald Gorsic

Također je LASK-ov trener bio i Marinko Koljanin, koji je tu funkciju obavljao u sezoni 1999/2000., a (barem zasad) posljednji Hrvat koji je vodio LASK bio je Andrej Panadić kraće vrijeme 2008. godine.

Do play-offa stigli s dvije pobjede nad Baselom

LASK u večerašnju prvu utakmicu play-offa Lige prvaka protiv Cluba Bruggea ulazi kao neporažen u novoj sezoni, s pet pobjeda i dva remija u sedam utakmica. U prošlom su kolu kvalifikacija s dvije pobjede izbacili švicarskog doprvaka Basela (2:1, 3:1), koji je bio favorit za prolazak nakon što je bio bolji od nizozemskog PSV-a kolo prije.

- Fokus je na našoj vlastitoj igri, što se nije promijenilo od utakmica s Baselom. Jedina razlika je što sad znamo da možemo pobijediti bilo koga kad damo sve od sebe – rekao je trener austrijske momčadi Valerien Ismael.

Club Brugge je s druge strane također neporažen ove sezone, s četiri pobjede i dva remija. Belgijci su u prošlom kolu kvalifikacija prošli Dynamo Kijev nakon iznimno teške uzvratne utakmice u Kijevu, gdje su pred preko 40 tisuća gledatelja izvukli dovoljnih 3:3 i osigurali prolazak nakon 1:0 pobjede doma. Utakmicu je sudio Ivan Bebek. Novo pojačanje, Južnoafrikanac Percy Tau na posudbi iz Brightona, dobio je crveni karton na toj utakmici, pa večeras neće igrati.

- Liga prvaka je san svakog nogometaša. Cilj nam je zabiti u Linzu, idemo na sve ili ništa, punim gasom – rekao je veznjak Club Bruggea Ruud Vormer. (ikn)

Linker
19. travanj 2024 03:38