Rijeka, 191215.Nogometni klub Rijeka odrzao svecanost Bijela noc u hotelu Royal.Na fotografiji: Damir Miskovic.Foto: Vedran Karuza / Novi List / CROPIX
 Vedran Karuza / Novi List / CROP / VEDRAN KARUZA
OTVORENO

DAMIR MIŠKOVIĆ SE NALJUTIO NA KOMENTAR JEDNOG GLEDATELJA 'Da, kriv sam! Kriv sam jer sam u bankrotiranu Rijeku uložio 25 milijuna eura'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 21. ožujak 2018. 11:38

Opatijska inicijativa koji predlaže novi sustav financiranja sporta, odnosno prema kojoj bi se sportovi financirali ubiranjem dijela poreza na klađenje i turističkih pristojbi, ali bi sportski klubovi morali ukinuti članarinu za djecu pa bi se rasteretili roditelji, pokrenulo je čitav niz komentara i rasprava.

Nudi li Opatijska inicijativa spas za sportove s loptom ili je to još jedan način izvlačenja novca iz džepova građana bila je tema i emisije Otvoreno u kojoj su gostovali predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković vaterpolski trener Ratko Rudić, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, član HDZ-ova Odbora za šport Perica Bukić, sportski novinar Robert Šola te odvjetnik i bivši nogometni disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić, prenosi HRT.

Mišković je kao problem istaknuo kronični nedostatak novca za 'manje' klubove.

- Sport je jedna stvar koja je dobra za Hrvatsku i za sve građane. Sva djeca i građani sportom se moraju baviti -, kazao je. Je li Opatijska inicijativa dobra, ne zna - ali se radi o pokušaju da se stvari poprave, a koji je vrlo sličan onome što se radi u drugim državama.

Da je situacija 'dogorjela' vezano za klupske sportove i da nema vremena za čekanje smatra Tomislav Grahovac. Kazao je kako se klubovi gase 'na mjesečnoj bazi'. Rukomet je, dodao je popularan, ali nema novaca.

'Roditelji voze seniore na natjecanja', a sportom se mogu baviti 'samo ona djeca čiji roditelji imaju novaca za opremu i za članarinu'. Time se smanjuje baza budućih reprezentativaca, a sport bi se vratio u male sredine.

Ratko Rudić je kazao kako se vaterpolo uspjeva održati isključivo radi kvalitete Juga iza kojega stoji čitavi Grad. Ostali se klubovi raspadaju i ne mogu prihvatiti toliki broj djece, iako je Hrvatska je u vaterpolu superirorna i ima ogromni potencijal. Hrvatski sport treba novi sustav, ili Nacionalni program u koji bi se mogla ugraditi i ova inicijativa, smatra Rudić. Bavljenje sportom, prema Rudiću - trebalo bi biti besplatno, a da bi klubovi trebali organizirati sportske aktivnosti i u školama.

Perica Bukić se složio sa svojim kolegama. Zahvalio je premijeru što je dao potporu sportu osnivanjem Ureda za sport kojega vodi Janica Kostelić. Nacionalni program za sport već ima neke elemente Optijske inicijative i oko toga treba postići konsenzuz i osmisliti 'održivi model funkcioniranja sporta'. Posebno je osim klubova naglasio i trenere, koji imaju vrlo loš status u klubovima.

- Otkad je Hrvatske države nije bilo sustava sporta i financiranja sporta. Svi impresivni rezultati dolaze iz čiste improvizacije i talenta - kazao je Robert Šola.

- Jadransko more i sport su dva najpoznatija brenda Hrvatske, a ona o sportu ne skrbi - dodao je. Naglasio je kako je 99 posto klubova u Hratskoj - u rasulu, da će djeca biti osuđena na mobitele, a nacija na zdravstvene probleme.

"Opatijska inicijativa, iako kasni desetak godina - nije loša", kazao je Saša Pavličić Bekić. Međutim, oko strategije se nisu potrudili niti klubovi. Bekić kaže kako država ne može brinuti o sportu na na način na koji je gospodin Mišković to zamislio.

- Ona mora skrbiti da se plaćaju porezi. Treba dozvoliti porezne olakšice na investicije u sport. Mađarske tvrtke na kraju godine 70 posto svoje dobiti mogu uplatiti u sport, a 30 posto u porezni sustav - a novac se strogo kontrolira - kazao je.

Mišković je objasnio kako bi funkcionirao novi sustav financiranja sporta prema onome što predlaže Opatijska inicijativa.

- Ne ulazim u to je li naš plan dobar ili loš. Ima vremena za analize, ali našli smo jedan put koji je sličan onom u drugim državama u Europi. Nismo smislili ništa novo, samo smo malo korigirali i prilagodili Hrvatskoj - kazao je i dodao kako novac s kojim bi se sport financirao nije novac naših građana nego novac turista koji dolaze u Hrvatsku.

Miškovića je zasmetao komentar jednog gledatelja da je Rijeku kupio kao svoju igračku te da bi za nju sad novac uzimao od države.

- Damir Mišković nije kupio klub koji je egzistirao i bio prvak Europe. Damir Mišković je želio pomoći Rijeci, klubu koji je bankrotirao i koji smo željeli oživjeti. Ako sam ja kriv što sam u Rijeku investirao 25 milijuna eura, onda ću to odmah potpisati. Ako smatramo da je to moja igračka, onda sam mogao kupiti 50 hotela u Opatiji i nitko me ništa ne bi pitao. Kad sam došao u Rijeku, u klubu je bilo 98 djece, a sad ih je 500 i treniraju u uvjetima kakve ima malo koji klub u Europi - rekao je.

Mišković ističe kako ovom inicijativom ne diraju u stečena prava HOO-a, a dobili su široku političku podršku.

- Da bi se provela treba provesti niz promjena propisa iz 6 ili 7 resora i to treba iskoordinirati - zaključio je, prenosi HRT.

Linker
19. travanj 2024 19:24