afp
EPSKI PORAZ

DAN KAD JE CIJELI BRAZIL PLAKAO Prošla je godina od 'najveće sramote u povijesti'

Tog je dana moćna Njemačka sa nevjerojatnih 7-1 uništila snove jedne generacije te u drugi plan gurnula i nikad prežaljenu 'tišinu Maracane' iz 1950. godine
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 08. srpanj 2015. 14:05

Osmog srpnja 2014. godine, dakle prije točno godinu dana, na Estádio Mineirãou u Belo Horizontez, nogometna reprezentacija Brazila doživjela je svoj nesumnjivo najteži poraz u povijesti.

Tog je dana moćna Njemačka sa nevjerojatnih 7-1 uništila snove jedne generacije te u drugi plan gurnula i nikad prežaljenu 'tišinu Maracane' iz 1950. godine, kad su Brazilci izgubil u finalu svjetskog prvenstva od Urugvaja rezultatom 2-1. Katastrofalni rezultat za Brazilce porušio je mnoge rekorde - bila je to najveća razlika u povijesti polufinalnih i finalnih utakmica SP-a, a čak za duplo je 'popravljen' najgori poraz u povijesti nekog domaćina svjetskog prvenstva u nogometu.

Najgore je Brazilcima bilo između 23. i 29 minute utakmice kad su u samo 360 sekundi primili nevjerojatnih četiri gola što je također bio, pogađate, rekord SP-a. Prvo poluvrijeme završilo je s 5-0, dok je atmosfera na stadionu bila toliko tumorna i puna suza da su Nijemci u drugom dijelu stali na kočnicu kako ne bi maltene ne bi izazvali tragediju domaćina. Njemački reprezentativac Matts Hummels je poslije utakmice rekao kako je u poluvremenu pao dogovor da "ostanu fokusirani i ne ponize Brazil." To se vidjelo i na ponašanju 'Der Manschafta' čiji igrači nisu skakali od oduševljenja prilikom golova u drugom dijelu, već bi samo uz osmijeh digli ruke.

Brazilski mediji sljedeći dan izašli su sa naslovnicama o "najvećoj sramoti u povijesti" (Lance!) i "povijesnom poniženju" (Folha de S. Paolo) dok je i ostatak svijeta pisao o "ultimativnoj sramoti" (Sky Sports).

Taj je poraz potpuno pokopao moral 'Seleçaoa' te su nekoliko dana kasnije izgubili utakmicu za treće mjesto od Nizozemske rezultatom 3-0. Nijemci su pak postali svjetski prvaci nakon dramatične pobjede u produžetku (i sjajnog gola Göetzea) protiv Argentine. Logično, izbornik Scolari dobio je otkaz nakon epske blamaže, a na klupu Brazila sjeo je nekadašnji kapetan Dunga.