Boris Kovacev / CROPIX
SVE JE POČELO PRIJE SP-a

DETALJI O GRADNJI STADIONA ZA KOJU SU ZAINTERESIRANI KINEZI! JEDNO IH JE ŠOKIRALO 'Nisu znali na koji bi nam način izrazili oduševljenje, a onda...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. listopad 2018. 14:17

Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, o razgovoru s Kinezima i šansama za izgradnju Međunarodne Akademije i stadiona, kaže:

- Još prije Svjetskog prvenstva stupili smo u kontakt s Kineskim nogometnim savezom koji je pokazao interes za suradnju s HNS-om oko različitih aspekata, posebice vezano za edukaciju. Nakon senzacionalnog uspjeha u Rusiji, odmah su se oglasili i došli na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju. Upravo ovih dana predsjednik HNS-a Davor Šuker nalazi se u Kini, u službenom posjetu, na poziv tamošnjeg saveza. Obavit će čitav niz razgovora. Međutim, paralelno s tim, i nevezano uz to, pojavila se investicijska grupa, koja nije izravno vezana za Kineski nogometni savez, a spremna je uložiti značajna sredstava u Hrvatsku kao potencijalnog partnera u ovom dijelu svijetu. Unutar toga izrazili su želju da kod nas naprave Međunarodnu akademiju i nacionalni stadion. Mi smo, naravno, zainteresirani, no za to su potrebna još dva partnera - država i grad. S kojima o toj konkretnoj incijativi UNIDO-a, organizacije pod okriljem Ujedinjenih naroda, nismo razgovarali. Slijede kontakti i razgovoru na tu temu, no ovog časa ne mogu govoriti o konkretnim projektima, bilo bi prerano. Stvari će se nastaviti dalje u tom smjeru. To je zasad na razini ideje i prijedloga.

Cooperation flags.
Getty Images

HNS ima Akademiju nogometa na kojoj “podiže“ trenere, u kakvom bi odnosu bile te dvije akademije?

- To bi bila Međunarodna akademija, nema veze s našom Akademijom. Ova bi bila posebno organizirana struktura vezana za međunarodnu suradnju, iako bi se naslonila na našu. Naravno, vodili bismo ih zajednički.

Kinezi žele doći kod nas jer misle da HNS ima tajnu uspjeha i kane je otkriti.

- Tako je, istina. Oni su šokirani. Naprosto nisu znali na koji bi nam način izrazili oduševljenje, a onda su postavili pitanje - kako je moguće da zemlja s tako malo stanovnika pokori svijet? Iz toga se može razviti dobra priča, ali jako sam oprezan.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Njemački kapital

Kako Šuker gleda na to?

- Rekao je da je sve to zanimljivo. No, nama je prvenstveni cilj suradnja između dviju nogometnih organizacija. Ovaj fond nije primarno kineski, nego od Ujedinjenih naroda, samo što su Kinezi na čelu. Nema tu senzacionalizma, ali postoji potencijal da se napravi dobar posao. Već ranije pojavila se ozbiljna njemačka investicijska kuća, bila je kod gradonačelnika Milana Bandića i razgovaralo se o lokacijama, također su spremni izgraditi stadion. Radi se o njemačkom kapitalu koji želi ulagati isključivo u infrastrukturu. Oni traže ponovni susret s gradonačelnikom, dakle postoji i druga opcija.

Screenshot: HNTV

Eto, bili to Kinezi ili Nijemci, samo da ga jednog dana ugledamo. Sve opstrukcije koje postoje nisu dobronamjerne prema nogometu. Uloga je HNS-a ta što predstavlja nogomet u Hrvatskoj.

- Mi smo strateški partner je HNS će koristiti stadion, mi se bavimo nogometom. Zato ni UNIDO ni Nijemci nisu prvo išli pregovarati s gradom Zagrebom, nego s nama - konstatirao je Vrbanović.

Linker
20. travanj 2024 04:36