PORUKA NEYMARU

Diktator Dunga: 'Nema bojenja kose, plakanja... Mi smo mačo-tipovi'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. srpanj 2014. 12:44

Novi brazilski nogometni izbornik Dunga prije nego objavi s kojim će igračima poraditi na popravku nogometnog ugleda svoje države, javno je objelodanio svojevrsna pravila ponašanja koja će ubuduće vrijediti u Selecau.

- Nema više bojenja kose, pramenova, nošenja bejzbolskih kapa i javnog naricanja za ozlijeđenim igračem - rekao je Dunga i pojasnio:

- Prvo, kosu ili pramenove igrač može bojati prije ili poslije turnira. To me nije briga, ali tijekom natjecanja mora misliti samo o svojoj igri, a ne se zabavljati mijenjanjem frizure.

Ovo je u dobroj mjeri išlo Neymara i Danija Alvesa, koji su takvo što činili tijekom SP u Brazilu. Ima i još nešto, što je inaugurirao Neymar, ali više neće ići.

- Neće više biti nošenja bejzbolskih ili inih kapa sa svakojakim, pretežito dizajnerskim natpisima. Ako igrate za Brazil, možete ili nositi kapu brazilske reprezentacije ili ne nositi nikakvu kapu.

Još jedna zanimljivost. Nema više ni općeg tugovanja i izražavanja žalosti unutar momčadi. Ni javnog ispoljavanja podrške zbog ozljede nekog igrača tipa poruka “Forca Neymar” kada je ovaj bio ozlijeđen ili istrčavanje na teren protiv Njemačke u polufinalu s držanjem Neymarove majice za intoniranja himne.

- To je slanje poruke koja glasi “izgubili smo vojnika”. No, kada idete u rat, ne možete plakati zbog gubitka svakog vojnika. Morate dati snagu onomu koji ga mijenja.

Ima toga još. Nema više ni plakanja.

- Scene s plakanjem poput one nakon utakmice protiv Čilea negativne su u svijetu nogometa. Mi smo seksisti, mačo-tipovi i živimo s idejom da muškarci ne plaču.

Neki se možda neće složiti, ali ove Dungine mjere nam se čine izvanrednima, maksimalno pogođenima. Štoviše, kada bi se nas pitalo, malo bismo i proširili ovaj popis. Primjerice, zabranili bismo javno produciranje igrača s kopačkama koje su u sve ekstravagantnijim bojama te je mnogima postalo važnije biti upečatljiv po boji kopačke, a ne po onome što s kopačkom možete napraviti.

Linker
26. travanj 2024 05:47