REUTERS
POSEBAN TALENT

DINAMO DANAS MOŽE DOBITI JOŠ JEDNOG SVJETSKOG PRVAKA! ZA MNOGE U HRVATSKOJ ON JE POTPUNA ENIGMA Želim se vratiti kao svjetski prvak i ostati u Dinamu!

DINAMO Kim Hyun Woo, mladi Dinamov Korejac, danas igra u finalu Svjetskog prvenstva U-20 reprezentacija protiv Ukrajine
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. lipanj 2019. 17:30

Samo su dvojica igrača u povijesti Dinama postala svjetski prvaci dok su bili nogometaši zagrebačkog kluba. To su Zvonimir Boban i pokojni Dubravko Pavličić. Oni su osvojili naslov prvaka s Jugoslavijom na prvenstvu do 20 godina u Čileu 1987. godine. Robert Prosinečki otišao je iz plavog doma nekoliko mjeseci prije.

Danas Dinamo može dobiti još jednog svjetskog prvaka! Reprezentacija Južne Koreje u finalu Svjetskog prvenstva U-20 koje se održava u Poljskoj igra protiv Ukrajine (18.00, HTV2). U korejskoj nacionalnoj vrsti u udarnoj postavi igra Kim Hyun Woo, stoper druge momčadi Dinama! Preko njegova menadžera Branka Hucike jučer smo uspjeli doprijeti do mladog Korejca.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX
Kim Hyunwoo (desno)

Ugovor o posudbi

- Ovo je finale najveći uspjeh korejskog nogometa od osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 2002. godine. Dakle, drugi najveći doseg u povijesti našeg nogometa i svi smo vrlo ponosni što smo dio ove reprezentacije. Ne mogu vam ni opisati koliki je ponos u mom srcu, a ovo je finale nagrada za kompletnu momčad - kazao nam je Woo.

Woo je s kolegom Kim Gyu Hyongom potpisao ugovor o posudbi s Modrima u siječnju prošle godine, obojica su stigla iz Ulsan Hyundaija. Kad smo mladog Korejca pitali koliko je Dinamo zaslužan što igra u prvih 11 finalista Svjetskog prvenstva, kazao nam je:

- Naravno da je Dinamo iznimno zaslužan za moj uspjeh, jer tu sam rastao kao igrač, bivao sve bolji, tu sam napredovao. Pred današnje finale želim zahvaliti svim svojim bivšim trenerima koji su me naučili da budem ovo što sam sad.

Kad smo mu kazali da može postati treći čovjek u povijesti koji je svjetski prvak koji igra u Dinamu, te da će biti prvi koji bi to bio otkako je Hrvatske, Woo je - zašutio. Nije mogao vjerovati.

Zagreb, 130817.
Igraliste Hitrec Kacijan.
Dodjela pehara i medalja pobjednicima turnira Memorijal Mladena Ramljaka.
Na fotografiji: najbolji igrac, Hyunwoo Kim.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

- Ja tek treći u povijesti? Prvi u Hrvatskoj? U društvu takvog velikog nogometaša kakav je Zvonimir Boban? Nemojte... Zbilja? To nisam znao, nitko mi to nikad nije rekao.

Kako bi mu netko i rekao? Vjerojatno je bilo malo njih koji su vjerovali da Južna Koreja može u finale. A možda se mnogi nisu nadali da će momak koji je igrao za drugu momčad Modrih biti u udarnoj postavi finalista Svjetskog prvenstva. Inače, ima još jedna zanimljiva priča. Obojici Korejaca ugovor o posudbi istječe za šest mjeseci i Dinamo se mora odlučiti hoće li ih otkupiti. Ne treba obojicu, može i jednog, u ovom slučaju Wooa, momka koji se bori za svjetski tron. Pitamo ga bi li želio ostati u Dinamu, potpisati ugovor.

Drukčija kultura

- Imam dvije velike, najveće želje. Želim se kao svjetski prvak vratiti u Dinamo te ostati u tom velikom klubu! Sa svojim kolegama iz reprezentacije sve ću napraviti da mi se te dvije želje ostvare. Biti svjetski prvak i ubuduće biti dio Dinama nešto je o čemu sanjam.

O tome će uskoro koju riječ morati kazati i sportski direktor Zoran Mamić, a vjerojatno i trener Nenad Bjelica. Jer uspješni Dinamov trener voli priključivati mlade igrače, pa će ga finalist - a možda i svjetski prvak - zaintrigirati.

Kaže nam da mu je prekrasno u Zagrebu, u Hrvatskoj...

- Kultura je ponešto drukčija nego kod nas u Koreji, ali to je sasvim logično. Ali svakim danom koji sam provodio u Zagrebu sve sam više uživao i zaista sam sretan ovdje. Prije nego što sam došao u Dinamo, igrao sam na turniru Mladen Ramljak, no još prije toga slušao sam samo lijepe priče o Hrvatskoj i hrvatskom nogometu. Kad sam došao u Dinamo, sve se to potvrdilo; ne samo to, bilo je i ljepše.

Kad je već toliko hvalio Dinamo, pitali smo ga tko mu je omiljeni igrač plave momčadi.

- Mislav Oršić! Gledao sam ga dok je igrao u Koreji i impresionirao me. Bio je sjajan, a vidim da je isto tako nastavio i u Dinamu. Stalno ga pratim, ako sam dobro zbrojio, Oršić je u svim natjecanjima postigao 13 pogodaka i ukupno je najbolji strijelac Dinama. Pravi je igrač, uživam kad ga gledam.

Poželjeli smo mu, naravno, sreću u finalu.

Vječno zapisani

- Hvala na lijepim željama, vjerujte, svi ćemo dati sve od sebe, ako postanemo svjetski prvaci, ulazimo u povijest korejskog nogometa, naša će imena vječno biti upisana u sve nogometne knjige naše zemlje - zaključio je Woo.

Doduše, Woo je već sad ušao u povijest korejskog nogometa jer je ovo nakon Mundijala 2002. najveći doseg tamošnjeg loptanja. No ako postane svjetski prvak, ulazi i u Dinamovu povijest. Zgodna priča, zar ne? Koliko je velikih nogometaša prošlo kroz zagrebački klub, a među trojicom koja su bila u njemu istodobno dok su osvajala naslov bio je jedan - mladi Korejac. Koji, usput, igra za - drugu momčad!?

Linker
20. travanj 2024 09:23