Foto: Boris Kovacev / CROPIX
REAGIRAO I ŠUKER

DINAMO MU OTKAZAO SURADNJU, ALI SVETINA I DALJE OSTAJE NA VISOKOJ FUNKCIJI U HNS-U Iz Kuće nogometa se oglasili o još jednoj bolnoj temi

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2018. 14:27

Tomislav Svetina, kojem je Dinamo otkazao suradnju, i dalje ostaje jedan od dopredsjednika HNS-a. I to se u dogledno vrijeme neće promijeniti. Svetinu je na tu funkciju predložio ZNS, a izabrala Skupština HNS-a. Kad bi postojala intencija da ga se razriješi, to bi morala učiniti Skupština Saveza. Ona će imati redovnu izvještajnu sjednicu sredinom prosinca, no ne treba očekivati da će biti govora o Svetini. Osim ako sam ne nađe razlog da podnese ostavku. Druga je stvar što će se događati tijekom 2019. godine...

Svetina se spominjao kao kandidat za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza, ali kao predstavnik Dinama. Koliko su šanse da to postane bez maksimirskog kluba? Nitko se zasad ne izjašnjava, ali to nam ne djeluje izgledno.

Zagreb, 240314.
Stadion Maksimir.
Tomislav Svetina direktor GNK Dinamo i Zdravko Mamic odrzali konferenciju za medije na temu organizacije utakmice Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Tomislav Svetina, Zdravko Mamic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

HNS se u srijedu oglasio priopćenjem o sasvim drugoj temi. Radi se statusu izvršnog direktora Damira Vrbanovića koji je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. On je nastavio nesmetano raditi kao izvršni direktor, a tako će biti i dalje. Nacional je objavio priču iz serije Football Leaks dokumenata kako je Etičko povjerenstvo FIFA-e počelo istrage protiv Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića te da će u slučaju pravomoćnosti presude biti doživotno izbačeni iz nogometa. Navode i da su postupci predsjednika FIFA-e Giannija Infantina išli njima u prilog. No, za to nije ni potrebna FIFA-a, dođe li do pravomoćnih osuda i Statut HNS-a zabranjuje im rad u nogometu. U članku 85. Statuta HNS-a, stavka 1, stoji:

“Osoba pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda, ne može sudjelovati u nogometnim natjecanjima, organizirati i voditi nogometna natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu Skupštine ili tijela upravljanja Saveza i Skupštine ili tijela upravljanja svih drugih udruga i sportskih trgovačkih društava koje obavljaju nogometne djelatnosti, niti može biti ovlaštena za zastupanje tih pravnih osoba.”

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Davor Šuker je u ime HNS-a o tome među inim kazao:

- Kao što smo već nekoliko puta naglašavali, HNS poštuje jedno od temeljnih ustavnih načela, a to je presumpcija nevinosti. Nadalje, sasvim je razumljivo i legitimno da FIFA ili UEFA provode određene istražne radnje prema zaprimljenim prijavama. Savez će dati podršku tom procesu dijeleći potrebne povratne informacije istražiteljima.

Linker
19. travanj 2024 22:21