CROPIX
POSEBNA SEZONA

DINAMO NAKON VIŠE OD STO GODINA DOBIVA POSEBAN DETALJ NA DRESU! NEKI NAVIJAČI SE VEĆ POČELI ŠALITI 'Još malo pa će biti zastava Europske unije'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. travanj 2019. 14:52

Večeras u Koprivnici ili u tjednima koji dolaze, sad i nije presudno. Ali jasno je da će Dinamo uskoro i matematički postati novi prvak Hrvatske, da će Modri u svojoj povijesti uzeti službeni i jubilarni, 30. naslov prvaka. Dakako, računaju se svi naslovi koje su maksimirski klub osvojio od 1911. do danas, Dinamo je službeni sljednik Građanskog i tu dvojbi nema. No, dvojbu je izazvao podatak s Wikipedije da Dinamo već ima 31 naslov prvaka i da bi mu ovo bio 32.

A to bi donijelo upitnike glede onih zvjezdica koje “pozdravljaju protivnike” iznad klupskog grba na dresu. Svaka označava 10 naslova prvaka, a ako je Dinamo već bio prvak 31 put, zašto su u Maksimiru zaboravili staviti još jednu zvjezdicu? Ali, Dinamova službena stranica donosi pravu, službenu brojku, Modri su dosad bili 29 puta prvaci raznih država. Gdje su nestala ona dva?

GNK dinamo

Naime, neke internetske stranice pripisuju Dinamu naslove prvaka Banovine Hrvatske iz 1940. te NDH iz 1941. A Dinamo ih ne vodi tako. Iako, ima klubova koji bi i ta dva naslova objeručke prihvatili, kako su službeno prihvatili i neke još manje prihvatljivije. Znači, po ovoj većoj brojci, ispada da je Dinamo 1940. osvojio i prvenstvo Banovine Hrvatske i prvenstvo Kraljevine Jugoslavije, ali natjecanje u Banovini Hrvatskoj (zajedno sa Slovenijom) bilo je zapravo, tako je odlučeno kad je već trajalo, bilo izlučno natjecanje za prvenstvo Kraljevine Jugoslavije.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo. 
Dinamo je pobijedio Hajduk rezultatom 1:0.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Dakle, nije bilo državno prvenstvo, iako su Modri bili najbolji u svojem natjecanju, ali ipak dva prvenstva u jednoj sezoni ne može nitko osvojiti. Izlučno je to natjecanje za prvenstvo Kraljevine Jugoslavije bilo i iduće sezone...

Zatim, naslov prvaka NDH-a kojeg također neki vode, zapravo je bilo stanje na ljestvici nakon što je to prvenstvo 1941. prekinuto i nikad nije nastavljeno, ali nije ni proglašen prvak. Pa ga, eto, u Maksimiru također ne broje. Kao što ne broje i onaj čuveni naslov iz 1979. Poznati “slučaj Tomić”, kad je Rijeka pobijedila Dinamo s igračem Tomićem u sastavu koji zbog kartona iz prijašnje sezone nije imao pravo nastupa. Komisija za propise FSJ-a rekla je Tomić nije smio igrati, FSJ je prvi put u povijesti odbacio mišljenje te vlastite komisije, a dok je trajala pravna borba, Hajduk je proglašen prvakom. Dinamo je kasnije dobio konačnu presudu Suda udruženog rada da je naslov njegov, ali nikad ta odluka nije aktivirana kod nogometnih tijela, za što je kriv i Dinamo. Prošle su godine, sad već njih 40 i Dinamo službeno nije prvak iz 1979.

I otuda tih 29, sad i 30. Pa sudeći po tome, od iduće bismo sezone na Dinamovu dresu trebali gledati još jednu zvjezdicu. Ili kako je u šali nedavno rekao jedan Dinamov navijač, “još malo pa zastava Europske unije”.

Linker
22. ožujak 2024 22:09