SERGEI SUPINSKY AFP
PLAVI DIM IZ MAKSIMIRA

DINAMO ODABRAO NOVOG TRENERA! Nenada Bjelicu na klupi će naslijediti čovjek koji je prije nekoliko dana doživio veliku obiteljsku tragediju

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. travanj 2020. 20:44

Igor Jovićević (46) preuzet će Dinamovu klupu nakon odlaska Nenada Bjelice! Ta informacija za vrijeme Uskrsa probila se iz dobro obaviještenih izvora bliskih maksimirskom klubu. Jasno, zagrebački klub tu vijest još ne može službeno objaviti, jer je Bjelica još uvijek trener. No sasvim je jasno da je daljnja suradnja Dinama i Bjelice završena priča, još se čekaju samo modaliteti raskida ugovora.

TKO JE ČOVJEK KOJEG SE POSTAVLJA NA MODRU KLUPU? Kao igrač bio je predodređen za velike stvari, na trenerskoj klupi već je srušio niz velikana!

Naravno, dok klub službeno ne objavi da je Igor Jovićević njegov novi trener, uvijek postoji neka mogućnost da se to ne dogodi, jer Maksimir je oduvijek bio prepun iznenađenja i preokreta, no ovoga puta se definitivno čini da je to gotova stvar.

GNK Dinamo / GNK Dinamo
Na ovoj slici su ujedinjene tri modre generacije Jovičević: sin Filip, otac Igor, djed Čedo, sin Marcos i nećak Adrian

Jovićević se odmah nakon što su Bjelica i igrači odbili smanjenje plaća, te nakon što je Bjeličin stožer dobio otkaz, pojavio kao glavni favorit za trenersko prijestolje hrvatskoga prvaka, ali se nakon nekoliko dana u priči pojavilo i ime Romea Jozaka.

- Citirat ću Rafu Beniteza koji mi je bio trener u Realu: “Ako treba čekati 20 godina, vrijedit će!”

Tako je Igor Jovićević odgovorio na pitanje nada li se da će postati trener seniora Dinama. Bilo je to u ljeto 2017. godine kad je dobio priliku raditi u nogometnoj školi Dinama. Eto, nije trebao čekati 20 godina, bile su potrebne samo tri... Rafa Benitez ga je tri godine trenirao u rezervnoj momčadi Reala. Kada je Benitez otišao u Valladolid, za asistenta je uzeo tatu Jovićevića.

U Jerezu je Čedo Jovićević pokušao kao glavni trener, ali su ga ubrzo smijenili i doveli - Bernda Schustera. A s Igorom su u Realu B stasali Argentinac Esnaider, Urzaiz iz Pamplone, Guti, Raul, Fernando Sanz, Victor, Dani...

screenshot

Nažalost, ovaj Uskrs donio je veliku tugu u obitelj Jovićević. Umro je Čedo, Igorov otac. Oni koji dulje prate Dinamo znaju da je jedna od čuvenih modrih postava počinjala: Stinčić, Devčić, Jovićević... Što je igra sudbine, tata Jovićević nikad neće vidjeti svog sina na klupi seniora Dinama, a to mu je bila velika želja. Baš u trenucima kad su u Maksimiru odlučili da Igor postane trener Modrih, Čedo nas je napustio...

Igor je igračku karijeru završio u kineskom Zhuhaiju, nakon još jednog pucanja križnih ligamenata bilo je gotovo s nogometom. Nikad nije zaigrao za svoje najveće nogometne ljubavi, Dinamo i Real Madrid. Mladog Jovićevića s nepunih 18 godina Predrag Naletilić odveo je u Real u Madrid za milijun dolara.

Sportske novosti još su 28. ožujka najavile ovakav rasplet događaja:

U ugovoru je bila i zanimljiva klauzula: “Ako Igor odigra samo jednu minutu za prvu momčad, klub mu mora dati novi ugovor, vrijedan pet milijuna dolara.” Pretpostavljate da Igor nikada nije odigrao tu famoznu minutu. Bio je i blizu zaigrati za Dinamo, još tamo 1997. godine, ali se tada nije dogovorio se tadašnjim sportskim direktorom Ivanom Bedijem... Igrački san nije ostvario, ali trenerski - jest.

VIDEO: PRVI FAVORIT ZA TRENERA DINAMA IGRAČKI JE BIO PROGRAMIRAN ZA BOBANOVOG NASLJEDNIKA 'Benitez je 20 godina čekao da postane trener Reala!'

Nakon završetka igračke karijere otvorio je koktel-bar u Marbelli. Nekoliko godina zadovoljstvo mu je pružalo ugostiteljstvo, ali dok je vodio bar, marljivo je polagao ispite na trenerskoj akademiji. Moralo mu se otvoriti i to se dogodilo 2010. godine. Nazvao ga je predsjednik Karpata Petro Petrovič Diminskij i ponudio mu funkciju sportskog direktora, očito je ostavio dobar dojam kao igrač u tom klubu. Prihvatio je izazov.

Logičan izbor

Predsjednik mu je dao organizirati kompletnu struku u klubu! Na noge je prvo postavio momčad do 19 godina, potom je preuzeo sastav do 21 godine, a 2014. godine postao je trener prve momčadi. U Ukrajini je započeo školovanje za UEFA PRO-licencu. Završni ispit je polagao s jednim od najboljih svjetskih napadača i aktualnim ukrajinskim izbornikom Andrijem Ševčenkom! Nakon Ukrajine Igor Jovićević je u sezoni 2016./2017. vodio slovensko Celje, a onda je stigao toliko željeni poziv u Maksimir.

Zagreb, 13.07.1999. Prijateljska utakmica  Zagreb - Slovan     Igor Jovièeviæ u skoku
Arhiva SN
Igor Jovičević (u skoku) snimljen u dresu Zagreba

Jovićević je zapravo sasvim logičan izbor za trenera Dinama. U Maksimiru su ga pripremali za trenera seniorske momčadi. Vodio je dečke U-19, U-23, drugu momčad... U plavom klubu se školovao kako bi jednog dana preuzeo najbolju momčad. Prošle sezone Jovićević je s mladim dečkima dogurao do četvrtfinala Lige prvaka, bolji je bio Chelsea nakon jedanaesteraca, prije tog su nokautirani Lokomotiv, Liverpool...

Ove sezone nastavili su Jovićevićevi klinci u istom stilu. Prošli su zahtjevnu grupu s juniorima Cityja, Atalante i Šahtara pa na jedanaesterce izbacili u gostima kijevski Dinamo, te Bayern. Trebali su dočekati Benficu, ali ta utakmica zbog pandemije koronavirusa nije odigrana.

Nadalje, Jovićević ima uvid u sve, u potencijal i kapacitete mladića od kojih će neki vrlo brzo postati nasljednici današnjih Dinamovih zvijezda, trenirao je Điru, Gvardiola, Josipovića, Marina, Šutala, Krizmanića, Franjića, Baturinu, Šipoša, Julardžiju, Karricu, Korejce Kim Hyun Wooa i Kim Gyu Hyeonga, Argentinca Godoya, Bartona koji je stigao iz Arsenala...

Konačno, Jovićević je domaći, zagrebački dečko koji zaista nemjerljivo voli Dinamo. Njegov pokojni otac Čedo i pokojni Josip Kuže, najobožavaniji trener Modrih kad bi se pitalo navijače, bili su kumovi. Hoće li i Jovićević postati tako omiljen trener kao što je bio Kuže?

Linker
24. travanj 2024 01:35