Mathis Wienand/Getty Images
NAJSTARIJI TRENER LIGE PRVAKA

DJEDICA JUPP HEYNCKES JE 'STARA ŠKOLA', ALI NJEGOVE METODE ITEKAKO FUNKCIONIRAJU Evo što je sve zabranio i naredio velikim zvijezdama bavarskog diva!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. listopad 2017. 14:15

Bayern se vratio pobjedničkim navikama i u Ligi prvaka. Nakon bolnog poraza u Parizu smijenjen je Carlo Ancelotti, a na njegovu poziciju stigao je Jupp Heynckes, povratnik na klupu Bavaraca. Bayern je u srijedu ostvario očekivano sigurnu i uvjerljivu pobjedu protiv Celtica, na Allianz Areni slavio je sa 3:0, a Jupp Heynckes je na toj utakmici postao i najstariji trener u povijesti Lige prvaka.

Vodio je momčad sa 72 godine i 162 dana, i tako nadmašio doseg Raymonda Goethalsa koji je vodio Marseille u sezoni 1992/93. sa 71 godinom i 231 danom. Na ljestvici petorice najstarijih trenera u elitnom klupskom natjecanju još su Alex Ferguson (71 godina, 64 dana), Luis Aragones (70 godina, 135 dana) te Mircea Lucescu (70 godina, 132 dana).

Priča se ovih dana da je Heynckes vratio smiješak na lica svojih igrača, no činjenica je da se u njegovom radu sve temelji na disciplini, kako na terenu, tako i izvan njega. Kad je u pitanju momčad, ona je organizirana i defenzivno stabilna, s Javijem Martinezom kao korektorom veznog reda.

No, disciplinu je iskusni stručnjak uveo i u svlačionici, kako bi zbližio momčad i igrače usmjerio na njihove profesionalne obveze. Tako je zabranio korištenje mobitela tijekom obroka, masaža i ostalih aktivnosti. Treninzi počinju sat vremena ranije, u 10 sati, a zagrijavanje traje duže. Svlačionica mora biti čista i uredna, a obavezan je zajednički ručak nakon treninga. Pritom je Heynckes fleksibilniji od Ancelottija i ne određuje strogo jelovnik kao njegov prethodnik. I još jedna ‘sitnica’, svi igrači moraju pozdravljati sve klupske zaposlenike u trening-centru te se prema njima odnositi prijateljski, od predsjednika kluba pa do čistačica...

Heynckesova karijera

- 4 puta sjedio na klupi Bayerna

- 8 trofeja osvojio s Bayernom

- 2 puta je osvojio Ligu prvaka

- 2 trofeja osvojio s Real Madridom

- 9 klubova vodio kao trener

- 39 nastupa za Njemačku

- 14 pogodaka za Njemačku

- 12 godina nosio dres Borussije M.

- 4 naslova prvaka Njemačke kao igrač

- 2 puta najbolji strijelac Bundeslige

Linker
22. travanj 2024 23:33