Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
PRITŠĆU I SPONZORI

DOK TRAJE PAUZA OD REPREZENTACIJE, MNOGI SE PITAJU - HOĆE LI SE UOPĆE VRATITI? Leo Messi i Cristiano Ronaldo sunarodnjake drže u neizvjesnosti

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 16. listopad 2018. 10:23

Dominirali su svjetskim nogometom čitavo desetljeće, no jednog ljetnog popodneva obojica su napustila travnjak pognute glave. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, kapetani reprezentacija Argentine i Portugala, spremili su kovčege već nakon osmine finala Svjetskog prvenstva. Mnogi su očekivali u Rusiji njihov konačni obračun, no obojica su ostala u sjeni. Svjetla reflektora obasjala su neke druge igrače poput Luke Modrića i Kyliana Mbappea. Svaki s po pet FIFA-inih nagrada za najboljeg nogometaša svijeta Messi i Ronaldo nisu se odazvali dodjeli priznanja za 2018. godinu. Nisu se nakon SP-a odazvali niti pozivima u svoje reprezentacije, čiji su najbolji strijelci i ključni igrači.

Soccer Football - UEFA Player of the Year Awards - Monaco - August 24, 2017   Nominees for the UEFA Men's Player of the Year award, Barcelona's Lionel Messi, Juventus' Gianluigi Buffon and Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the UEFA Player of the Year Awards   REUTERS/Eric Gaillard     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1EAC49B310
REUTERS/Eric Gaillard

Spremni na sve

Messi, 31-godišnji napadač Barcelone, ostao je u Kataloniji dok je pomlađena Argentina igrala tri prijateljske utakmice. Bez njega su pobijedili Gvatemalu sa 3:0, remizirali s Kolumbijom 0:0 te slavili nad Irakom sa 4:0. “Desetka“ je uzela odmor, a novi privremeni izbornik Lionel Scaloni odlučio isprobati neke druge igrače i igru koja se ne bazira na samo jednom čovjeku kao dosad.

- Nadam se Messiju u budućnosti, jer je on najbolji igrač na svijetu, no ako ne bude tu mi moramo igrati kao momčad, to je ideja. Biti ekipa koju će se teško pobjeđivati - rekao je Scaloni nakon pobjede nad Irakom.

Lautaro Martinez je zabio prvi pogodak, a također su zabijali i Roberto Pereyra, German Pezzela i Franco Cervi. Dvoboj na stadionu Prince Faisal bin Fahd u Rijadu bio je pokus s obzirom da, osim Messija koji je zabio 65 golova u 128 utakmica, u napadu nije bilo niti Gonzala Higuaina te Sergija Agüera.

- Ja ću biti na izborničkom mjestu do studenoga, a onda odlazim. Nadam se da će ovi igrači nastaviti igrati bez obzira tko dođe na moje mjesto. Ideja je da mnogi ovi momci, a zašte ne i svi, nastave biti u reprezentaciji - dodao je Scaloni, koji je sjeo na klupu nakon otkaza Jorgeu Sampaoliju poslije ispadanja od Francuske na Svjetskom prvenstvu.

Soccer Football - World Cup - Group D - Nigeria vs Argentina - Saint Petersburg Stadium, Saint Petersburg, Russia - June 26, 2018   Argentina's Lionel Messi celebrates their second goal with coach Jorge Sampaoli    REUTERS/Toru Hanai
REUTERS/Toru Hanai

Na drugom kraju svijeta, pak, europski prvak Portugal slaže momčad za obranu naslova 2020. godine. Ronaldo, 33-godišnji napadač Juventusa, zatražio je ostanak u Torinu kako bi se bolje priviknuo na novi klub, a izbivanje iz reprezentacije s kojom je ispao od Urugvaja na Mundijalu produžilo se s prvotno dvije na tri utakmice. No, njegovi mladi suigrači ambiciozno su ušli u Ligu nacija, natjecanje koje žele osvojiti te pokazati izborniku Fernandu Santosu da može na njih računati. Nakon remija s Hrvatskom 1:1 u prijateljskom susretu, pobijedili su Italiju sa 1:0, a zatim i Poljsku sa 3:2 u gostima.

Dobra reakcija

- Niti jedna momčad ne može biti bolja bez najboljeg igrača na svijetu. Ovog puta nije bilo Ronalda, no momčad je dobro reagirala. To je važno - rekao je Santos nakon pobjede u Poljskoj.

- Potpuno vjerujem ovoj momčadi. Momci rade impresivne stvari, a da gotovo i nisu zajedno trenirali. No, Ronaldo je Ronaldo - dodao je.

Soccer Football - Serie A - Udinese Calcio v Juventus - Dacia Arena, Udine, Italy - October 6, 2018  Juventus' Paulo Dybala celebrates scoring their first goal with Cristiano Ronaldo and Rodrigo Bentancur  REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
Ronaldo

Cristiano Ronaldo zabio je 85 golova u 154 utakmice za Portugal tijekom posljednjih jedanaest godina. Napadač suočen sa skandalom navodnog silovanja jedne djevojke prije devet godina nije obznanio kada bi se mogao priključiti suigračima, koji su ga bili očekivali protiv Poljske. Portugal danas igra prijateljsku utakmicu u Škotskoj, a u studenome u Ligi nacija gostuje u Italiji, u čijem prvenstvu je napadač počeo zabijati golove.

S druge strane, Argentina će u utorak odmjeriti snage u prijateljskom ogledu s južnoameričkim rivalom Brazilom u Saudijskoj Arabiji. Niti u tom susretu neće biti Messija, koji je od 2005. godine igrao za reprezentaciju. Dok on šuti, nagađa se da bi prugasti plavo-bijeli dres mogao opet navući 2019. godine.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - France vs Argentina - Kazan Arena, Kazan, Russia - June 30, 2018  Argentina's Lionel Messi reacts during the match  REUTERS/John Sibley
REUTERS

Sponzori pritišću

No, publika nije jedina koja bi ga u akciji htjela vidjeti ranije. Njegov sponzor Adidas mogao bi ga pokušati nagovoriti da se vrati već idući mjesec, kada taj njemački proizvođač sportske opreme priprema dvije prijateljske utakmice između Argentine i Meksika. Adidas oblači obje reprezentacije, pa im je u sklopu toga dogovorio međusobne utakmice 17. i 20. studenoga. Prvi dvoboj trebao bi se održati na stadionu La Bombonera, domu Boca Juniorsa u Buenos Airesu, premda bi proizvođač volio da se utakmica igra na stadionu River Platea, čiju momčad oprema više od dvadeset godina. Drugu utakmicu Argentinski nogometni savez želi igrati u Rosariju, rodnom gradu Lionela Messija, kako bi ga privolio na brzi povratak.

Niti Lionel Messi, niti Cristiano Ronaldo nisu definitivno otpisali svoje reprezentacije. Argentinac je izgubio u tri finala velikih natjecanja te mu je ostao neispunjen san o podizanju trofeja s nacionalnom A momčadi. Portugalac je, pak, podigao pehar prvaka Europe, no to želi ponoviti za dvije godine kada će imati 35 godina.

Linker
19. travanj 2024 04:39