Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
PREBRODILI KRIZNO RAZDOBLJE

DOŠLI KAO VATROGASNA RJEŠENJA, I PREPORODILI POSRNULE DIVOVE Solariju i Solskjaeru nisu davali previše izgleda, a sad ih već nazivaju preporoditeljima

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. veljača 2019. 12:50

Dva velika kluba posegnula su tijekom sezone za promjenama na klupi. Nije dobro u sezonu krenuo Real Madrid, a slične je probleme imao i Manchester United. Iako su nakon otkaza koje su dobili Julen Lopetegui i Jose Mourinho u prvom planu kao kandidati za njihove nasljednike bili proslavljeni i skupi stručnjaci impresivnih biografija, na kraju su priliku dobili i iskoristili njihovi bivši igrači, koji su se prometnuli u prave preporoditelje posrnulih momčadi.

REUTERS/Juan Medina
REUTERS

Naravno, šansa nije došla slučajno. Santiago Solari bio je prvotimac Real Madrida pet godina, a svoju je kompletnu trenersku karijeru gradio u Kraljevskom klubu. Vodio je mlade momčadi, kao i Real Madrid Castillu, da bi nakon odlaska Lopeteguija dobio četiri utakmice kao privremeno rješenje. Ostvario je četiri pobjede i klupski predsjednik Florentino Perez nije previše razmišljao, dao mu je dugoročni ugovor, što se pokazalo mudrom odlukom, jer Real izgleda i igra sve bolje.

Slične priče

Slična je i priča s Old Trafforda. Ole Gunnar Solskjaer bio je legendarni napadač Manchester Uniteda. Nosio je nadimke ‘ubojica dječjeg lica’ i ‘super-zamjena’, u njegovim golovima uživali su 10 godina brojni navijači Crvenih vragova, koje je sad razveselio i u ulozi (još uvijek privremenog) menadžera. Solskjaer je prvo trenersko iskustvo stekao vodeći Unitedovu pričuvnu momčad, potom je odbio klupu Norveške i odabrao Molde. Vratio se na Otok kao menadžer Cardiffa, kojeg nije uspio spasiti od ispadanja iz Premier lige, pa je ubrzo opet preuzeo Molde, koji ga je sad ‘posudio’ Manchesteru do kraja sezone. Ostane li duže, norveškom će klubu pripasti i lijepa odšteta.

Soccer Football - FA Cup Third Round - Manchester United v Reading - Old Trafford, Manchester, Britain - January 5, 2019  Manchester United interim manager Ole Gunnar Solskjaer celebrates after the match   REUTERS/Phil Noble
REUTERS

Krizno razdoblje

Solari je, doduše, imao i malih problema otkako je dobio dugoročnije Perezovo povjerenje, ali je uspio prebroditi tu mini-krizu i izvesti momčad na pravi put. Definitivni dokaz bio je prošli tjedan, u kojem je madridski Real prvo odigrao neodlučeno na gostovanju kod Barcelone u prvoj utakmici polufinala Kupa, te potom također u gostima svladao Atletico u velikom madridskom derbiju.

- Bila je to momčadska pobjeda, ne postoji drugi način da se bilo što osvoji na tom stadionu protiv tako jakog suparnika. Bili smo jaki u svakom segmentu igre - kazao je argentinski stručnjak.

Nema dvojbe da se Blancosi dižu, a uz dobre nastupe u prvenstvu bliže se i važne utakmice s Ajaxom u osmini finala Ligi prvaka, gdje brane tri uzastopna naslova.

- Ključ je u igračima. Svi smo mi momčad, oni koji treniraju i oni koji daju svoje tijelo i srce, svi zaslužuju priznanje. Real Madrid će se do kraja boriti za sve. U ligi smo sada drugi, ali moramo ovako nastaviti, jer će se i Atletico nastaviti boriti. Čvrsto smo na zemlji i znamo da nas čeka još puno rada - poručio je Solari.

Solskjaer na raspolaganju ima iste igrače kao što ih je imao i njegov prethodnik Mourinho. Portugalac je ustvrdio da će biti pravo čudo ako United uđe među prva četiri u Premier ligi ove sezone, a to se čudo i dogodilo. Vidjet ćemo hoće li tamo i ostati, ali ovo što dosad pružaju je izvanredno.

Veliki zaostatak

Kada je Ole Gunnar Solskjaer u prosincu preuzeo momčad, ona je bila na šestoj poziciji, sa 11 bodova zaostatka za četvrtoplasiranim. U devet prvenstvenih utakmica osvojila je čak 25 bodova, uz osam pobjeda i samo jedan remi. Postigla je 28 pogodaka, a primila samo sedam. Pobjeda protiv Fulhama u subotu bila je šesta gostujuća Unitedova pobjeda u svim natjecanjima po prvi put nakon svibnja 2009. godine.

Preporod u Unitedu se možda najbolje očituje u preobrazbi Paula Pogbe, s kojim je Mourinho bio u sukobu. Francuski veznjak procvao je pod Solskjaerovim vodstvom, zabio je osam golova i pet puta asistirao u 10 nastupa.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 11:43