Action Images/John Clifton
VELIKI INTERVJU ZA SN

EKSKLUZIVNO: SLAVEN BILIĆ I DALJE NE ZNA ZA PORAZ, A ZA SN ANALIZIRA GORUĆE HRVATSKE TEME Hajduk može ostati prvi, Dinamo može iznenaditi City...

'Kao što mi govorimo da Dinamo može iznenaditi City, tako i Mađari mogu iznenaditi Hrvatsku, upozorava Slaven Bilić
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. rujan 2019. 16:11

Nema dvojbe da mu je šesta trenerska klupska avantura krenula vrlo dobro. Nakon osam kola jednoga gotovo čudnog i (pre)dugog natjecanja kakav je Championship, West Bromwich Albion je na četvrtom mjestu. Ima isti broj bodova (16) kao trećeplasirani Preston i bod manje od vodećih Leeds Uniteda i Swansea Cityja (17).

Ono što momčad Slavena Bilića razlikuje od drugih konkurenata za vrh drugog razreda engleskog nogometa i aspiranata za povratak u Premiership jest neporaženost. Četiri pobjede i četiri remija, najefikasniji napad (15), ali i prilično ranjiva obrana (10) koja prima gol u svakoj utakmici. Može biti naznaka ofenzivnijeg pristupa, ali i određenih teškoća u defenzivi. Kako god, nazvali smo 51-godišnjeg Biića za prve analize sezone. Zatekli smo ga pozivom u trenerskoj kabini…

- Upravo sam završio trening i uređujem neke bilješke i zapažanja. Pripremam plan za dalje. Posla ima uvijek.

Lagana euforija

Dakle, tri mjeseca ili točno 90 dana šef ste struke u WBA-u, kakvi su prvi dojmovi “iznutra”?

- Sve je u svom redu, odnosno sve ono što sam mislio da da ću zateći i prepoznati unutar kluba ali i lige, sve se potvrđuje. West Bromwich Albion odličan je i organiziran klub, uvjeti su izvrsni, navijači nas prate vrhunski, mediji također. O Championshipu sam znao i prije koliko je kvalitetna i napose zahtjevna liga, sada mi se to i potvrdilo. Sliku u ružičastoj boji jednostavnije je steći kada je rezultat dobar. Štoviše, kako se dade zaključiti iz medija, društvenih mreža, oko ovoga WBA je nastala lagana euforija.

Čisti maraton

Očekivalo se više problema na početku sezonu s obzirom na brojne promjene u momčadi, ali okruženje kluba je uvjereno da je vaš dolazak potaknuo nove i kvalitetne procese napretka WBA?

- Prije svega moram reći da sam zadovoljan kako smo krenuli i kako stvari uopće funkcioniraju u ovih tri mjeseca. No, odmah moram dodati kako je ovo natjecanje čisti maraton. Odigrali smo tek osam kola, a do kraja sezone preostaje još 38 utakmica, bez eventualnog play-offa. Nagovještaji su da smo na dobrom putu, ali predugo je još dionica do kraja da bismo mogli biti euforični.

Soccer Football - Championship - Fulham v West Bromwich Albion - Craven Cottage, London, Britain - September 14, 2019  West Bromwich Albion manager Slaven Bilic   Action Images/Adam Holt  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Adam Holt

Osjećate li navijačko bilo u gradu, na tribinama, zadovoljstvo vašim dosadašnjim radom?

- Publika je u Engleskoj uvijek strasna i pozitivna. Mi imamo oko 23 tisuće ljudi na domaćim utakmicama, ali nas mnoštvo njih prati i na gostovanja. To je uvijek senzacionalan osjećaj, koji daje posebnu čar otočkom nogometu. Naši su navijači odlični, a sada teško je meni govoriti koliko jesu ili nisu zadovoljni mojim učinkom. Nemam profile na društvenim medijima, tako da iz klupskih “press clippinga” saznajem kakvo je raspoloženje javnosti. Mogu kazati da sam na početku sezone osjećao određenu i logičnu skepsu. Otišla su nam dva igrača koji su postigli 45 golova (Gayle i Rodriguez, nap. a.), otišlo je zapravo puno igrača i to je značilo da se mora stvarati nova momčad. No, u prijelaznom roku napravili smo s klubom dobar posao. Čak smo i u financijskom plusu. Doveli smo osam igrača s kojima sam vrlo zadovoljan, i prilično smo se brzo homogenizirali i uigrali.

Engleski mediji ističu kako je vaša igra atraktivna, da to nije klasična trka gore-dolje, duge lopte...?

- Dojmovi o igri su uvijek relativni. Evo, ako me nešto iznenadilo sada kada sam dio lige koju sam prije pratio “sa strane”, to je onda veliki napredak upravo u taktičkom i tehničkom smislu. Ovo nije više liga za koju se kaže da je temeljno fizičko nadjačavanje i gdje je lopta uglavnom u zraku. Igra se više kombinatorikom… Mi smo se u tom kontekstu i ekipirali. Doveli smo tri plemenita vezna igrača, znalce u napadu i to se osjeti u našem pristupu.

Getty Images

Najefikasniji ste napad, ali zato u svakoj utakmici primate barem gol?

- Radimo na tome da budemo čvršći otraga. Iako, moram se prisjetiti Wengerovih riječi, kad mi je kazao da se jednostavno kao trener moram opredijeliti hoću li imati ofenzivnu vokaciju ili ću se više braniti. Postoji ona mantra da ako preferiraš više ofenzive, onda nešto gubiš u defenzivi. Teško je očekivati da ćeš sačuvati mrežu na nuli ako preuzimaš više ofenzivnog rizika.

Slatke brige

Liga je maratonska borba?

- Definitivno. Ovdje je svaka momčad snažna i opasna. Više od pola lige su tradicijom poznati klubovi s važnim rezultatskim dosezima. Analizirajući odnose vidiš da se te momčadi sastavljaju po tri ključa. Jedna trećina su Britanci, druga trećina stranci, a treća, možda i najvažnija za iskorak, mladi su igrači na posudbi iz Premier lige. To su momci od 19 do 21 godine, kojima je zatvoren prostor u elitnoj ligi zbog brojnih stranaca i onda dolaze u Championship da se razvijaju kroz kontinuitet igre. Redom su to odlični mladi igrači, koji uz kvalitetu donose veliki polet, snažnu energiju ambicije da se dokažu i svojom glađu za afirmaciju dodatno potiču sve oko sebe.

Soccer Football - Championship - Nottingham Forest v West Bromwich Albion - The City Ground, Nottingham, Britain - August 3, 2019   West Bromwich Albion Manager Slaven Bilic reacts   Action Images/Jason Cairnduff    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Jason Cairnduff

Jedan od novaka je i naš Filip Krovinović. Kako ste njime zadovoljni ? Vidimo da i Portugalac Pereira, s posudbe iz Sportinga, ima u sličnim pozicijama vaše povjerenje?

- Krovinović je potvrdio ono što smo i očekivali od njega. Živahan je igrač, odlično igra nogomet. Voli loptu i razigravati druge, nudi se i stalno radi za momčad. Po tim nekim stvarima me podsjeća na Luku (Modrić, nap. a.). Potvrdio je i moje uvjerenje da mu ritam nije problem, da je jak u duelu i bez straha. Veliki je profesionalac i kontinuiran je.

Jeste li zadovoljni kadrom, odnosno jesu li to igrači za borbu za viši rang? To je ambicija?

- Kad smo dogovarali suradnju, okvirni plan je bio da pomladimo momčad, osvježimo grupu i onda unutar dvije sezone napadnemo poziciju za Premier ligu. No, kako je krenulo, logično je da se potiče ambicija da probamo već ove sezone napraviti taj iskorak. Mi smo dobri, nemam dvojbi, iako moramo biti još čvršći. No, to je proces kojeg smo praktično tek započeli. Ambicija je da se upustimo u borbu za prvih šest pozicija, dakle da probamo biti među prva dva koji direktno idu gore ili da izborimo play-off za isti cilj. Ponavljam, ovo je duga trka, mnoštvo je utakmica, biti će uspona i padova forme. Treba vidjeti kako će kadar reagirati tada ili, recimo, u studenome i prosincu kada budu teži tereni zbog lošijeg vremena. Kadar je dobar i za sada čak imam i one slatke brige koga ću uvrstiti u momčad, odnosno tko neće biti u prvom planu. Nadam se da će nam zdravstvena situacija biti i dalje saveznik. I da, sada nam slijede još zahtjevnije utakmice, s vodećim klubovima odnosno konkurencijom za prvih šest pozicija. Zbog svega toga stalno govorim da budemo prizemljeni i fokusiramo se od utakmice do utakmice. Iskušenja će biti napretek.

Football - West Ham United Training - Ta' Qali National Stadium, Malta - 22/7/15
West Ham manager Slaven Bilic and coach Julian Dicks (L) during training
Mandatory Credit: Action Images / Alan Walter
Livepic
EDITORIAL USE ONLY. - 13889538
Action Images / Alan Walter / Reuters

Pratite i druge nogometne problematike. Kako gledate na proglašenje Jürgena Kloppa za najboljeg trenera u svijetu za 2019. godinu?

- Apsolutno zaslužena nagrada! I ne samo zato što je Liverpool osvojio Ligu prvaka, nego i zato što igraju po meni najbolji i najspektakularniji nogomet u svijetu. Nedavno sam izjavio da ne vidim kako oni mogu izgubiti, pa eto, dogodio im se Napoli (0:2, nap. a.), no realno gledano, doima mi se to tek kao trenutak slabosti. Liverpool je stroj, eksplozija energije, samelju te. Njihova mi igra često djeluje kao rukometni stil, svi su gore i kolektivno napadaju, svi su dolje i kolektivno brane. Na svakoj poziciji imaju strašna rješenja, iako se ne može reći da imaju neku “top class” veličinu kao neki drugi elitni klubovi. Netko bi mogao reći da im nedostaje fantazista, pravi “deset”, ali oni jednostavno ne igraju tako. Svi su uključeni u kolektivni stroj i daju maksimum, na vrtoglavim brzinama igre. To što od igrača dobiju takav pristup, u kontinuitetu, fantastična je stvar i pokazatelj veličine Jürgena Kloppa.

Van Dijk je The Best

Naše je uvjerenje da bi Liverpool teško dosegnuo tron Europe da nije bilo Virgila van Dijka?

- Slažem se, aludirate da je on trebao biti The Best, je l’? Ostavimo li postrani tradiciju da obrambeni igrači teško dobivaju takva priznanja, po meni, ostaje činjenica da je rijetko neki igrač kao on tako drastično promijenio sliku jedne momčadi. Do njegova dolaska Liverpool je bio moćan prema naprijed, ali je uvijek djelovao ranjiv u obrani. Ono, daju West Hamu dva gola, ali ih i prime dva. S Van Dijkom je Klopp zabetonirao tu obranu, dao joj sigurnost i snagu da prati sjajan napadački dio momčadi. O. K., Leo Messi je planet nogometa za sebe, po meni tu nema zbora. No, Van Dijk mi je prošle sezone zaslužio najviša priznanja.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v West Ham United - Old Trafford, Manchester, Britain - April 13, 2019  Former West Ham player Slaven Bilic with former Manchester United player Paul Scholes before the match  Action Images via Reuters/Carl Recine  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/Carl Recine

Prvak Engleske ipak je (bio) Manchester City. Sada čekaju Dinamo na Etihadu?

- City je izvanredan, Guardiola je vjerojatno najkompletniji trener današnjice. I Klopp kaže da su čudo. No, moram reći da City nije momčad koja te melje kao Liverpool. Imaju drugačiji stil. Da se razumijemo, igraju sjajno, kadar je raznovrstan i širok za sve ambicije. Oni su sposobni pobijediti u svim natjecanjima. Točno je, međutim, da je u više tijesnih utakmica City imao dosta teškoća, nerijetko djeluju kao da im se može parirati.

Rješenje za svaki blok

Može li se Dinamo nadati nečem više od dobrog dojma u Manchesteru?

- U nogometu se uvijek možeš i moraš nadati pozitivnom. Realno gledano, City je viša razina i objektivno je teško očekivati da bi Modri rezultatski mogli napraviti iznenađenje. No, ako se stvari poklope, sve je moguće. Dinamo ima kvalitetnu organizaciju igre, znaju se kompaktno braniti i onda vrhunski izići u kontru i polukontru. Dinamo je s Nenadom Bjelicom vrlo ozbiljna momčad i njegovi zapaženi rezultati u Europi nisu nimalo slučajni. Dati četiri komada i onako nadigrati Atalantu, to je ipak znak kvalitete.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 04:  Slaven Bilic, Manager of West Ham United looks dejected during the Premier League match between West Ham United and Liverpool at London Stadium on November 4, 2017 in London, England.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images

Čega se posebno trebaju paziti Modri na Etihadu?

- Ha, ima toga za reći... Mislim da je važno istaknuti da City ima uvijek rješenja da otvori svaki blok. Sterling, De Bruyne, Mahrez, Silva, Agüero uvijek nađu dubinu i onda kada se suparnik zatvori unutar 20-ak metara. Oni imaju te neke uigrane akcije, automatizme kojima destabiliziraju prije ili poslije svaku zatvorenu formaciju. Ono što me fascinira kod njih, to je da igraju stalno na gasu do daske, odnosno da niz tih već duže afirmiranih igrača iskazuju i dalje glad za pobjedom, uspjehom. Guardiola je tu ključan lik, a jedan od faktora kojim uspijeva dobiti tu maksimalnu priču od svojih igrača je jaka konkurencija. Ne možeš se opustiti nikad jer uvijek ima netko spreman da te zamijeni - podvukao je Bilić.

Neka je Hajduka što duže na vrhu Hrvatske lige!

Vaš Hajduk je, nakon dugo vremena, na vrhu Prve HNL?

- Hvala Bogu da se dogodilo jer je to, osim za Hajduk i Split, velika stvar i za hrvatski nogomet odnosno HNL. Vidi se da nije svako zlo za zlo, jer je po ispadanju od Maltežana sve krenulo na bolje. Burić je dobar trener, to se vidjelo već i u prvom mandatu na Poljudu. Ozbiljan je, temeljit i čvrsto na zemlji. U redu, iskorištena je i manja dekoncentracija Dinama na HNL, jer ih je okupirala Europa odnosno Liga prvaka.

Koliko objektivno Hajduk može zadržati ovaj ritam?

- Neka ih je što duže tamo na vrhu! Ali nije stvar u derbijima s Dinamom. Hajduk mora pokazati snagu i pobjeđivati u srazu sa drugim suparnicima u ligi. Uspije li tu doći do kontinuiteta, Hajduk se do kraja sezone može boriti za prvaka. Trebaju ostati čvrsto na zemlji i ići utakmicu po utakmicu, ponizno u svaku borbu i dovesti prvenstvo do toga da u travnju, pred finiš sve bude otvoreno.

Na Poljudu će biti jako važno pokazati najbolje lice Hrvatske

Osim Hajduka, u Splitu je i jedna druga euforija. Rasprodan je stadion za utakmicu Hrvatska - Mađarska?

- Meni to nije iznenađenje, a niti je bila dvojba. Reprezentacija je naš ponos i ona uvijek treba jedan dio utakmica igrati u Splitu. Svatko tko zdravo gleda na stvari tako misli i zato je ovaj masovni polet koji se osjetio kroz brzu prodaju karata nešto sasvim logično. Svi su problemi uvijek rješivi. Uvjeren sam kako će biti sjajna i poticajna atmosfera Vatrenima, kao što je to bilo prije osam godina kada smo igrali s Gruzijom kvalifikacije za Euro.

Vatrenima je nakon Bakua napetija priča za EP?

- Nema puno utakmica i zato treba pobjeđivati. Nemojmo se zavaravati, nije samo Baku opomena, ali danas nije lako dobiti niti jednog suparnika. Pogotovo ne kad se nametnu imperativi. S Mađarima nas čeka delikatan ispit. Kao što mi govorimo da Dinamo može iznenaditi City, tako i Mađari mogu iznenaditi Hrvatsku, kao što su to, uostalom, učinili u Budimpešti. No, ako mi ponovimo sličnu priču kao sa Slovacima, onda nam Mađari ne mogu parirati. Isto tako, ako u igri posustanemo kao protiv Azerbajdžana, tada rastu akcije svakog suparnika.

Otežavajuća je okolnost što je Wales već tri dana kasnije?

- To će biti drugačija i po meni još kompliciranija utakmica. Velšani će biti napaljeni, ali i organizirani. Imaju odličnih pojedinaca, Bale i Ramsey bi bili važni i u HR selekciji. Imaju niz mladih i afirmacije gladnih igrača.

Oprezni ste u prognozi?

- Mora se biti oprezan. Pogledajte primjer kako je, recimo, Tottenham izgubio od četvrto ligaša u Kupu, West Ham je s 0:4 poražen od trećeligaša. Kad ljudima danas kažeš da su svi spremni i “igraju dobar nogomet”, onda se to tumači frazom samo za alibi. Kakvi alibi, to su stvarnosti. Neće nam pobjeda protiv Mađara doći tek tako, sama od sebe jer smo viceprvaci svijeta. Moramo ići hrabro i pronaći fokus kao protiv Slovačke, to je ključno. Ono što me hrabri, to je da je Hrvatska ipak bez većeg posrnuća izašla iz neizbježnog postruskog stresa i sada smo tu, blizu vize za EP. No, realno gledano, nemamo baš više prostora za kiksove i njihove popravke. Zato će na Poljudu biti jako važno pokazati najbolje lice Hrvatske. Kad je tako, teško nam odole i najjači suparnici…

Linker
26. travanj 2024 22:28