Regionalna sportska konferencija Simposar
REGIONALNA SPORTSKA KONFERENCIJA

ELITNI SKUP U SARAJEVU Izbornik Dalić susreo izbornika koji ga je prije 36 godina prvi pozvao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 04. studeni 2018. 00:24

"Ne igraju oni koji misle da su najbolji, a svatko misli da je najbolji, nego moraju igrati najbolji", postavka je Ivice Osima, jedna od brojnih izrečenih u nadahnutom, emotivnom filmu „Švabo iz Sarajeva“, autora i redatelja Sabahudina Topalbećirovića (i u produkciji Al Jazerre Balkan), poznatog sarajevskog novinara i TV-komentatora i organizatora regionalne sportske konferencije Simposar koja je po sedmi put održana u glavnom gradu BiH.

Premijera filma podignula je Sarajevo na noge, upriličena je pred tisuću uzvanika iz sportskog i javnog života grada čiji je danas vremešni Osim (77) istinski zaštitni znak.

Legendarni Štraus s Grbavice, matematičar i umjetnik driblinga, kasnije trener Željezničara, Partizana i posljednji izbornik bivše države koji je moralno i časno odstupio s funkcije kad je zapaljeno njegovo Sarajevo.

Preuzeo je kasnije Sturm iz Graza, vodio ga u Ligi prvaka i bio izbornik Japana. Trag koji je ostavio? U Grazu su ga proglasili najvećim trenerom u povijesti i u tijeku je inicijativa da se glavna ulica prema stadionu nazove Ulicom Ivice Osima još za njegova života, a u Japanu su izdali desetke knjiga o njemu i njegovoj nogometnoj filozofiji.

„Mogao sam otići iz Sarajeva bilo gdje na svijetu, ali nije moglo Sarajevo otići iz mene, jedino tu pripadam“, potvrdio je i u filmu skromni Osim, a pamti se kako je svojedobno odbacio kombinacije s Real Madridom.

„Pa što bih ja tamo, koga da tamo učim nogomet, a sve zvijezde, veća jedna od drugih, što ću im ja?“

U Sarajevu se okupila respektabilna sportska elita u svjetskim relacijama: Zlatko Dalić, viceprvak svijeta i trener među tri najbolja u svijetu, brončani Robert Prosinečki i Davor Šuker, Predrag Naletilić, čovjek koji je prvi igračima s ovih prostora otvorio vrata najvećih svjetskih klubova, dvostruki prvak Europe s Cibonom i Splitom Željko Pavličević, uz brojna nogometna i sportska imena iz BiH.

Regionalna sportska konferencija Simposar

HNS je ponovo proglašen najboljim sportskim savezom u zemljama bivše Jugoslavije, a predsjednik Davor Šuker doveo je najvišu delegaciju: Zorislava Srebrića, direktora Marijana Kustića, Antu Vučemilovića

Šuker je rekao kako HNS već ozbiljno radi na projektu SP-a 2022. i 2026. godine, što potvrđuju rezultati mladih selekcija i plasman U-21 reprezentacije na Euro, a nije mogao izbjeći pitanje nacionalnog stadiona i kampa, kakvim se može podičiti BiH savez u Zenici:

- Nakon Rusije svi su se složili, od premijera Plenkovića nadalje, da nam je to potrebno. HNS će učiniti sve što može, ulažemo puno u obnovu terena u cijeloj Hrvatskoj, no ne može HNS izdavati lokacijske i građevinske dozvole, ne možemo bez pomoći države.

Zlatko Dalić nedvosmisleno je odgovorio može li Hrvatska nakon svjetskog srebra osvojiti i europsko zlato za dvije godine.

- Možemo! Kvalitetu imamo, uz zajedništvo koje nas je krasilo u Rusiji, možemo biti i prvaci Europe. I da opet idemo ponizno, korak po korak, prvo da izborimo plasman na EP, pa onda ako možemo odemo do kraja. Moramo imati najviše ambicije i postavljati si najviše ciljeve ako ih želimo dosegnuti. Tako smo i postali inspiracija svim malim država svijeta da mogu postići najveće uspjehe.

Dalić je pritom dodao „To je i moj cilj, da napadnemo europski naslov“, što bi trebala biti jasna poruka svima koji ga svakodnevno zasipaju bogatim ponudama, pogotovo iz Azije.

Slično razmišlja i izbornik BiH Robert Prosinečki:

- Idemo po prvo mjesto u skupini Lige nacija, a prioritet je plasman na Euro. Potencijala imamo, uz iskusne Džeku i Pjanića, dolaze sjajni mladi igrači s kojima možemo složiti vrlo dobru reprezentaciju za Europsko prvenstvo.

Dalić, Prosinečki i Šuker imali su u Sarajevu i lijepi susret sa svojim trenerom iz mladih dana, Radom Matićem koji ih je sve vodio u mladim selekcijama bivše države.

Matić je bio prvi izbornik koji je u selekciju pozvao izbornika Dalića i 1982. godine ga kao 16-godišnjaka uveo u mladu reprezentaciju BiH za tadašnju olimpijadu mladih na Tjentištu i u Foči. Matić je vodio i „čileance“ Prosinečkog i Šukera, a Dalić nije mogao s njima samo zato jer je bio godinu dana stariji.

Linker
19. travanj 2024 17:38