Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
VELIKA GODINA

EURO, VAR, SUPER MARIO, ŠUKER, RAKETA I PRVI HRVAT SKUPLJI OD 50 MILIJUNA EURA Ovo je dvadeset najvećih izazova hrvatskog nogometa u 2020. godini

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. prosinac 2019. 22:34

Godina pred nama još jedna potencijalno velika godina hrvatskog nogometa. Puno toga očekujemo u 2020., puno toga sami od sebe očekuju i sami igrači, treneri, čelnici, klubovi... Po mnogo čemu bit će 2020. i posebna, izdvojili smo 20 slika, 20 najvećih izazova koji sve njih očekuju u idućim mjesecima. Pa, krenimo redom...

1. HRVATSKA NA EURU

Naravno, glavni i središnji događaj HR nogometa jest Euro. Start na Wembleyju protiv Engleske, s nadom da ćemo se na Wembley i vratiti, u finalu. Hrvatska je svjetski doprvak, ali s puno novih lica i svježe krvi u odnosu na Rusiju, s Lukom Modrićem i dalje na čelu Dalićeve 'vojske'. Prolazak skupine nameće se kao imperativ, a dalje je, što se kaže, sve moguće. Vjerujemo da će Hrvatska i ovoga ljeta živjeti u euforiji i pozitivnim emocijama koje će donijeti rezultati s Eura. Da će opet samo jedno u životu biti vrijedno...

2. STIŽE VAR

Znatiželjni smo, baš znatiželjni kako će to kod nas izgledati. Uvjeravaju nas iz HNS-a, ljudi koji su zaduženi za implementaciju video tehnologije da će u HNL-u VAR štimati puno bolje nego u nekim drugim zemljama, primjerice, Engleskoj, da situacija neće biti tako kaotična. Pobornika i protivnika VAR-a ima među igračima i trenerima kao i svuda, ima i skeptika koji misle da će polemika biti još i više nego dosad. U siječnju će suci organizirati i tečajeve, za igrače, trenere, medije... da još jednom objasne kad i kako VAR funkcionira. VAR će, zapravo, biti prvi pravi izazov u 2020., već s prvim danima veljače vidjet revoluciju na djelu.

3. STANIĆ MORA BITI SUPER MARIO

Split, 261219.
18. humanitarni malonogometni turnir 4 kafica, Meorijal Dino Petrinovic odrzava se u velikoj dvorani SC Gripe. Na turniru nastupaju momcadi kafica Camel, Tennis, Vanilla i Kauri za koje igraju  brojne nogometne zvijezde a sav prihod ide u korist Centra za rehabilitaciju Mir u Rudinama.
Na fotografiji: Mario Stanic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Još jedna ključna godina za Hajduk, s novim ljudima na vrhu piramide. Nova je to uloga i za Marija Stanića, zadnjeg iz plejade brončanih Vatrenih koji se aktivno uključio u nogometna zbivanja. Dočekan je u Splitu i hrvatskom nogometu raširenih ruku, kunu se svi u njegovu dobrotu, poštenje i pravičnost. No, za uspjeh u Hajduku potrebno je puno više od toga, vremena i strpljenja, kao i uvijek, nema previše. Stanić će morati biti Super Mario, reagirati brzo i bez pogreške da bi Hajduk krenuo onim putem kojemu se njegovi navijači nadaju. Drugo mjesto prvi je izazov, ali ne i jedini, paralelno se traže uspjesi na svim razinama.

4. ŠUKEROV SURVIVOR

Davor Šuker izbjegao je u 2019. određene frontalne i bočne napade u HNS-u, nije više tajna da u Hiltonu ne dišu svi unisono i da je jaka frakcija kojoj predsjednik nije baš najdraži lik. No, Šuker se drži, još uvijek je u sedlu, a sigurni smo da će ga u 2020. čekati novi “survivor”. Hoće li preživjeti, ovisit će o mnogim faktorima i odnosima snaga unutar kuće, vjerojatno i o rezultatu reprezentacije na Euru, ako se već dotad neke stvari ne promijene. Kako god, bitka za HNS mogla bi uistinu biti napeta.

5. HOĆEMO STADION(E)

Tu se samo puno priča, a ništa se ne radi! U toj bismo rečenici mogli sažeti bajke o novim stadionima, koje svako malo ulete u javni eter, ali još brže iz njega izlete. Kako su se svi razbacivali nakon Rusije Velikom Goricom, Blatom, Kantridom..., pa kako su Dinamovi uspjesi u Europi u nekoliko mjeseci opet “sagradili” Maksimir, tako je sad opet sve utihnulo. Srećom, tu je barem Osijek, koji doista gradi i koji bi prema planu u 2020. trebao imati novi stadion. No, Pampas će, kako sad stvari stoje, ostati opet tek iznimka. Osim ako Hrvatska ne napravi neko čudo na Euru pa opet krenu priče. Ili možda ipak to bude “ta” godina?

Na fotografiji: izgled novog stadiona NK Oisjeka. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX CROPIX

6. ULAGAČI KAO I STADIONI

Nije puno drugačija priča ni sa stranim ulagačima, oni su poput stadiona, pravi Godoti hrvatskog nogometa. Prvo će Kinezi uložiti tamo, pa onamo, dođu Indijci, spominju se Englezi, Turci... Sjajno smo nogometno podneblje, u koje ne treba uložiti mnogo, a puno se, barem na terenu može vratiti. Međutim, čast iznimkama, te se priče također često pokažu samo glasinama. Propala je zasad ideja o kineskom kapitalu u Interu, već otprije i s Turcima, nisu došli ni čarobni Indijci u Šibenik, niti Cibalia nije napravila važniji iskorak. Mišković već godinama traži ulagača u Rijeku, Baski su u Istri stalno u raskoraku, nadaju se milijunima izvana i Gorica i Varaždin. Ali, zasad - samo mašta.

7. DINAMOV NOVI ISKORAK

Može li nova godina biti za Dinamo još uspješnija nego prijašnja? I ona prije nje? Malo je nedostajalo da Modri prezime i u Ligi prvaka, nisu uspjeli, ali su najavili da će u 2020. krenuti ponovno po taj novi iskorak. No, jasno je da ova momčad treba osvježenje, da će Bjelica morati neke stvari slagati ispočetka. Hoće li u tome biti jednako uspješan kao i dosad, e baš je to pitanje koje sve intrigira. Ne kaže se uzalud da je lakše nešto napraviti prvi put, nego stalno ponavljati i poboljšavati, pred Bjelicom i Dinamom sad je upravo taj zadatak. Dakle, kratko i jasno, novi ulazak u Ligu prvaka i onda prolazak skupine, to je cilj koji su sami sebi zadali.

8. VELIKA BORBA ZA DRUGO MJESTO

Nije pošteno reći da je prvo mjesto Dinamo već osigurao, no realno, na proljeće ćemo u HNL-u gledati veliku borbu za drugo mjesto. Puno je pretendenata, Hajduk, Rijeka i Osijek su u tijesnoj bici, Gorica i Lokomotiva još se uvijek nadaju da ih mogu ugroziti iz drugog plana. Osijek se osjeća spremnim i dovoljno moćnim za taj skok, Hajduk, naravno, s novom energijom svjestan prilike, Rijeka vjeruje da još ima snage i rezervi za održavanje “svog” statusa najbolje momčadi iza Dinama. Svaka utakmica bit će derbi, svaki izgubljeni bod možda i odlučujući.

9. DVA KLUBA U SKUPINAMA U EUROPI?

Jer, da se nadovežemo, drugo mjesto u ljeto 2020., samo to ljeto, nosi Hrvatskoj dva kluba u pretkolima Lige prvaka. Dakle, ulog je velik, drugo mjesto značajnije nego ikad. I Hrvatska možda i nikad bliža dvama klubovima u europskim skupinama. Jer, ako taj drugoplasirani i ispadne iz Lige prvaka, još uvijek može do grupne faze Europske lige. Naravno, ako pretpostavimo da će Dinamo uspjeti doći barem do Europske lige, onda bi to bio fantastičan uspjeh i odlično iskorištena prilika koja se HNL-u ukazala.

10. SLAVEN BELUPO I LOKOMOTIVA U BORBI ZA PRVI TROFEJ?

Izvan pokera onih koji su u ovom društvu već osvajali trofeje, svojim se prvim peharima nadaju Slaven Belupo i Lokomotiva. Međusobno igraju u polufinalu Kupa, jedan od njih će, dakle, na u finale u Šibenik, a u tih je 90 minuta sve moguće. Igranje na jednu utakmicu skroz do finala te završnica na neutralnom terenu dali su Kupu dodatnu draž, vidjeli smo to već zadnjih godina. U svibnju bismo tako mogli dobiti novog osvajača, Lokomotiva i Slaven Belupo bez ustezanja pucaju na postolje.

11. OLMO, HOĆE LI, KAMO I ZA KOLIKO?

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Daniel Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Možda i već u prvim danima nove godine saznamo sudbinu Danija Olma. Mladi Španjolac, ne treba ni ponavljati, već je dugo na izlaznim vratima Dinama, očekuje se rekordan transfer, Olmo je obilježio jedno sjajno Dinamovo razdoblje, stigao do španjolske reprezentacije i srušio mnoge predrasude. Sad je pitanje samo hoće li, kamo i za koliko otići iz Dinama u 2020. Ugovor mu traje do ljeta 2021., novi ne želi potpisati i svi vjeruju kako neće doći u zadnju godinu ugovora, kad bi mu cijena drastično pala. Sapunica se zasad nastavlja, no možda upravo gledamo njezine zadnje epizode.

12. KAD VEĆ PRIČAMO O REKORDNIM TRANSFERIMA...

Mateo Kovačić odlaskom iz Reala u Chelsea za oko 45 milijuna eura srušio je sam svoj rekord, a možda netko uskoro sruši njega. Ovisit će možda i o reprezentaciji na Euru, iako rusko srebro po tom pitanju i nije donijelo neke drastične promjene. No, možda 2020. bude godina, recimo, Marcela Brozovića koji se često spominje u kontekstu odlaska iz Intera, a odštetna je klauzula 60 milijuna eura. Možda se u milijunske visine vinu i Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Andrej Kramarić... Vrijeme je da i netko od Hrvata prijeđe magičnu granicu od 50 milijuna eura.

13. RAKITIĆEVA GODINA ISTINE

Ivan Rakitić imao je tešku 2019. i u Barceloni i u reprezentaciji. Pao je u klubu u drugi plan, u jednom trenutku čak i u treći, onda se vratio, sad je opet u igri. Propustio je pritom i nekoliko utakmica za Hrvatsku, pravdajući izostanke i tom svojom “teškom situacijom”. Tijekom proljeća i ljeta saznat ćemo napokon kako će se rasplesti ta Rakitićeva ljubav s Barcelonom, hoće li definitivno ostati na Camp Nouu ili će ipak otići. I da, rekao je i sam da nakon Eura razmišlja o oproštaju od reprezentacije.

Dan Mullan/Getty Images
Dan Mullan Getty Images

14. BOBAN - PUKOVNIK ILI POKOJNIK

Iz udobnosti FIFA-ine fotelje Zvonimir Boban se preselio na vruću sofu San Sira. Milan želi natrag na vrh, ali mukotrpan je to posao, možda i teži no što je i sam Boban očekivao. Već se u nekoliko navrata pisalo i govorkalo da bi mogao otići iz Milana, no još je tu, zasukao je rukave i doveo Ibrahimovića. Je li to početak buđenja velikana ili tek bljesak, hoće li Boban iz čitave priče izaći kao pukovnik ili pokojnik? Treće opcije nema, Milan ne trpi prosječnost, ili će opet biti u društvu najboljih, ili će Boban, a s njim, naravno, i Maldini i ostali suradnici, biti označeni neuspješnima.

15. DALIĆ TRAŽI DVA VRATARA

Dojam je da nikad još, šest mjeseci uoči velikog natjecanja, nije bilo manje dvojbi oko izbornikova popisa. Ali zato je velika dvojba na vratarskim pozicijama. Dobro, “jedinica” se zna, to je Dominik Livaković, no tko su druga dvojica? Natječaj je otvoren, kandidata ima. Uz Slugu i Kalinića, koji moraju pronaći novi klub ili početi standardno braniti u aktualnima, tu su Grbić, Kahlina, Ljubić, Ivušić, Šemper... Ima ih u HNL-u, ponešto i u inozemstvu, odbrojavanje je počelo, svaka obrana može nekome od njih donijeti vizu za Euro.

16. VRATIT ĆE SE ŠIME...

Hrvatski bi nogomet u 2020. opet trebao biti bogatiji za Šimu Vrsaljka. Nedostajao je, dakako, krpao je Dalić poziciju desnog beka i prizivao Šimin što brži povratak. Trajalo jest, načekali smo se, ali vjerujemo da će idućih mjeseci uhvatiti minute, formu i mjesto na Euru. Tada bi se uistinu moglo reći da Hrvatska u boj za europsku medalju ide kompletna. Ne treba odmah očekivati onog “starog” Vrsaljka, ali bitno je da će opet biti na terenu.

17. A ŠTO ĆE BITI S MARKOM?

O Pjaci je riječ. I za njega slijedi vrlo važna godina. Novi povratak nakon teške ozljede, nove dvojbe oko kluba u kojem će nastaviti karijeru. Pjaca će nekamo na posudbu iz Juventusa, za njega bi Dinamo možda bio najbolja opcija, međutim, njemu je najdraže ostati u Italiji. Klubova koji ga žele ima dovoljno, ovoga puta nema pravo na krivi izbor, mora pronaći klub u kojem će igrati i pokušati se vratiti na staru razinu. Ili barem blizu nje.

FLORENCE, ITALY - SEPTEMBER 22: Marko Pjaca of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and SPAL at Stadio Artemio Franchi on September 22, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

18. BILIĆEV NOVI ENGLESKI SAN

Slaven Bilić jednom je već “osvajao” Englesku, na West Hamovoj klupi ispunio svoj davni san da se na Otok vrati kao menadžer. Sad se vratio drugi put, ovog puta u Championship i tamo zasad radi velike stvari. Njegov WBA u velikom je naletu, navijači u euforiji, povratak u Premiership vrlo ostvariv cilj. Ipak, ne zovu bezveze Championship najtežom ligom svijeta, puno je utakmica, puno izazova do kraja. No, Bilić živi svoj drugi engleski san, vjerujući da će naljeto opet broditi Premiershipom.

19. KOVAČ ČEKA NOVU ŠANSU

Dok Bilić trenutačno zadovoljno hodi Engleskom, Niko Kovač odmara se od stresa u Bayernu. Osvojio je u 2019. dvostruku krunu, ali nije bilo dovoljno da kraj godine dočeka na klupi bavarskog velikana. Bio je pod stalnim pritiskom, sapunali su mu dasku, na kraju je morao otići. I sad čeka novu šansu. Spominjao se u kontekstu Arsenala, pa Evertona, klupu Herthe odbio je sam, nije želio on biti taj koji će uzeti posao prijatelju Čoviću. Ali, vjerojatno će vrlo skoro Niko opet u vatru, ponovno povećati broj hrvatskih trenera na klupama važnih klubova.

20. I OPET, NEKO NOVO IME?

Gotovo da nema godine u hrvatskom nogometu koja nije iznjedrila neko novo ime, nekog manje važnog ili manje poznatog igrača gurnula u prvi plan. Obilježili su, po tom pitanju, 2019. godinu Dinamovci Oršić, Petković i Perić, reprezentaciju je dobro vukao i Vlašić, koji je također u Rusiji postao klasan igrač. Koje će novo ime zabljesnuti u 2020.? Možda Nikola Moro, ili Mario Pašalić, hoće li se na ozbiljnu scenu vratiti i Marko Rog? Ne znamo odgovor, ali već sad bismo se kladili da ćemo na kraju godine opet pisati o nekom novom, neočekivanom junaku.

Linker
16. travanj 2024 09:23