Getty Images
NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ODABIRA

EVO KAKO SU U IZBORU ZA NAJBOLJEG IGRAČA GLASALI LUKA MODRIĆ I ZLATKO DALIĆ Messi pronašao mjesta za svog najvećeg rivala, Ronaldo njega izostavio

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. rujan 2019. 10:40

Svečana ceremonija dodjele FIFA The Best nagrada održano je sinoć u milanskoj La Scali. Čuvena operna kuća ugostila je najbolje svjetske nogometaše, kao i one koji su to nekad bili, a sad uživaju u statusu legendi. Program su vodili Ruud Gullit i Buffonova partnerica Ilaria D’Amico, a glamurozna večer kulminirala je iznenađenjem kad je za najboljeg igrača godine proglašen Lionel Messi, iako je favorit bio Liverpoolov stoper Virgil Van Dijk.

Messi je s Barcelonom osvojio naslov prvaka Španjolske, a bio je i zlatna kopačka Europe sa 51 golom u 50 utakmica, te je naslijedio kapetana hrvatske reprezentacije Luku Modrića. Ovo je Messiju odlična preporuka i za Zlatnu loptu, koji su dosad uvijek osvajali dobitnici The Besta.

- Hvala svima koji su odlučili da bi ova nagrada trebala biti moja. Za mene su individualne nagrade sporedne, na prvom mjestu je kolektiv. Međutim, ovo je za mene poseban dan, moja žena i djeca su ovdje sa mnom po prvi put - rekao je Messi.

Popis svih glasova

Messi koji je odnio nagradu za najboljeg igrača u izboru FIFA-e svoje je glas dao Sadija Manea, potom Cristiana Ronalda, a treći mu je izbor bio Frenkie De Jong.

Ronaldo je u svom izboru izostavio Argentinca. On je na prvo mjesto stavio Matthijsa de Ligta, zatim Frenkieja de Jonga, a treći mu je bio Kylian Mbappé.

Istaknimo još da je Luka Modrić, koji se našao u najboljoj momčadi glasovao za Cristiana Ronalda, Edena Hazarda i Lionela Messija.

Za Zlatka Dalića najbolji su bili Mohamed Salah, Cristiano Ronaldo i Eden Hazard.

Lionel Messi je ukupno osvojio 379 bodova u izboru kapetana, 377 u izboru izbornika, 364 u izboru predstavnika medija te čak 139728 glasova navijača. Van Dijk koji je dobio 289 bodova u izboru kapetana, 337 u izboru izbornika, 462 u izboru predstavnika medija i 704235 glasova navijača, dok je Cristiano Ronaldo završio na trećem mjestu s 307 bodova u izboru kapetana, 330 u izboru izbornika, 264 u izboru predstavnika medija i 962919 glasova navijača.

Prvo je mjesto donosilo pet bodova, drugo tri, a treće jedan bod.

Sve glasove pogledajte OVDJE.

Uz Van Dijka, u konkurenciji je bio i Cristiano Ronaldo, koji se nije pojavio u Milanu iako je Torino udaljen tek 140 kilometara. Ništa novo od Portugalca, koji na ovakve svečanosti u zadnje vrijeme dolazi samo kad osvaja (glavne) nagrade. Trofej je Messiju dodijelio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je pozvao na zaustavljanje rasizma u nogometu.

Više od 23.000 profesionalnih nogometaša izabralo je FIFPro najbolju momčad sezone, koju čine: Alisson Becker (Liverpool), Matthijs De Ligt (Ajax/Juventus), Sergio Ramos (Real), Virgil Van Dijk (Liverpool), Marcelo (Real), Luka Modrić (Real), Frenkie De Jong (Ajax/Barcelona), Kylian Mbappe (PSG), Lionel Messi (Barcelona), Eden Hazard (Chelsea/Real) i Cristiano Ronaldo (Juventus). Modrić je među najbolje izabran peti put zaredom...

Najbolji vratar je Brazilac Alisson Becker ispred sunarodnjaka Edersona iz Manchester Cityja i Nijemca Ter Stegena iz Barcelone. Liverpool je jučer u Milanu ostvario hat-trick, njegov menadžer Jürgen Klopp naslijedio je francuskog izbornika Didiera Deschampsa kao najbolji trener u prošloj sezoni. Nominirani su bili i Mauricio Pochettino, te Josep Guardiola, koji se nije pojavio u Milanu.

- Hvala mom klubu koji mi je dao izvanrednu momčad. Kao trener su dobar koliko ti je dobra momčad. Imao sam sreću trenirati čudesne igrače. Ovo je individualna nagrada, ali ja predstavljam mnoge ljude - kazao je Klopp.

Puskas Award za najbolji pogodak dobio je mađarski igrač Daniel Zsori, koji je u sudačkoj nadoknadi na svom debiju za Debrecen zabio gol škaricama protiv Ferencvarosa. Nagradu za fair-play dobili su Marcelo Bielsa i momčad Leeds Uniteda, koji su pustili pogodak Aston Villi nakon što su zabili za vodstvo kad su suparnici mislili da je igra prekinuta.

Nagradu za navijače dobili su Silvia i Nickollas Greco, majka i njen slijepi sin s posebnim potrebama koji odlaze na svaku utakmicu brazilskog Palmeirasa.

Posebnu pozornost FIFA je ove godine posvetila ženama. Po prvi put izabrana je i ženska ekipa godine, a nagradu za najboljeg trenera u ženskom nogometu dobila je izbornica SAD-a Jill Ellis. Najbolja vratarka je Sari van Veenendaal, a najbolja igračica Megan Rapinoe, ujedno i najbolja na SP-u kojeg je osvojila s reprezentacijom SAD-a.

Linker
26. travanj 2024 11:45