Goran Sebelic / CROPIX
STRUKA SJAJNO RADI

EVO ZAŠTO JE MLADA HRVATSKA NAŠ PONOS I JAMAC SJAJNE BUDUĆNOSTI! U ovoj generaciji ima čak šest, sedam igrača koji će igrati važmnu ulogu u Vatrenima!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2018. 18:05

Nećemo skakati pred rudo, treba odigrati tu utakmicu sa San Marinom i pobijediti, ali mlada hrvatska vrsta je 99 posto na Europskom prvenstvu 2019. godine. Bit će to treći put u povijesti da se U-21 selekcija plasira na kontinentalno natjecanje.

Što Gračanovi dečki mogu napraviti na Euru? U dosadašnja dva nastupa, oba puta su mladi Vatreni ispadali u skupini. Nekako nam se čini da ovoga puta ne bi trebalo biti tako...

Jučer smo pričali s dva bivša izbornika U-21 selekcije, trenerima koji su vodili mlade vrste na europskim prvenstvima.

Gotovo svi igraju

Ivo Šušak bio je izbornik na Euru 2000. godine u Slovačkoj kad su naši dečki završili posljednji u skupini, osvojili su bod protiv Španjolske (0:0), izgubili od Nizozemske (1:2) i Češke (3:4).

- Bilo je to prvi put u povijesti da se Hrvatska plasirala na završnicu Europskog prvenstva. Sa zadovoljstvom sam bio izbornik te generacije, imao sam plejadu iznimno talentiranih igrača poput Stipe Pletikose, Anthonyja Šerića, Igora Bišćana, Igora Tudora, Jurice Vranješa, Ivana Leke, Mihaela Mikića, Tome Šokote, Boška Balabana, Darija Smoje... Oni su ozbiljno participirali u svojim hrvatskim klubovima, s tim da je Smoje već bio u Milanu. Tada smo si postavili cilj da se s tom generacijom plasiramo na Euro i u tome smo uspjeli. Žao mi je, ali bezbroj okolnosti nam nije išlo na ruku, tako da na tom EP-u nismo uspjeli, željeli smo na Olimpijske igre, no ostali smo posljednji u skupini - kaže nam Ivo Šušak.

Priča nam Šušak kako se mora poklopiti da momci iz generacije, bez obzira koliko bili talentirani, imaju ozbiljnu minutažu u svojim klubovima u seniorskom nogometu.

- U ovoj generaciji koji vodi Nenad Gračan gotovo svi igrači imaju adekvatnu minutažu u klubovima. Većina njih igra u inozemnim klubovima iznimnog ranga. Uz talent koji posjeduju, uvjeren sam da će ta generacija u toj posljednjoj utakmici sa San Marinom, da se tako izrazim, lijevom rukom izboriti plasman na Euro. A nakon što to ostvare, uvjeren sam da mogu napraviti iskorak u završnici te da će se boriti za medalju!

Veća motivacija

Kaže da ne bi svojom prognozom želio opterećivati izbornika Nenada Gračana...

- Ali, tim svojim promišljanjem o medalji ne bih želio opteretiti igrače! Mislim da oni imaju potencijal i kvalitetu staviti se u ulogu jednih od favorita Europskog prvenstva.

Šušak će kazati i ovo...

- Smjene generacija, kad se radi o velikom broju igrača, nisu dobre, ali sam siguran da će nakon Europskog prvenstva U-21 selekcija na ljeto sljedeće godine ozbiljan broj igrača iz Gračanove selekcije biti kandidati, a neki od njih i standardni igrači A selekcije! To pokazuje kako se kvalitetno radi u hrvatskim nogometnim klubovima, da se prepoznaju talenti te da nema straha za budućnost hrvatskog nogometa. Hrvatska struka sjajno radi.

Martin Novoselac je kao izbornik vodio U-21 selekciju na Euru u Njemačkoj 2004. godine. Ni tada momci nisu uspjeli proći skupinu, opet su bili posljednji, jedini bod osvojili su protiv Bjelorusije (1:1), poraženi su od Srbije i Crne Gore (2:3) i Italije (0:1). Bila je to generacija Eduarda, Darija Srne, Nike Kranjčara, Marka Babića, Danijela Pranjića, Marija Carevića, Gorana Ljubojevića, Marijana Buljata, Dine Drpića...

- Izbornik Nenad Gračan ima sjajnu generaciju i vrijeme je da napravimo nešto više na Euru. Dva puta smo bili, ali niti Ivo Šušak niti ja sa svojim generacijama nismo uspjeli proći skupinu. Velika prednost ove generacije jest činjenica da su praktički svi, osim Alena Halilovića standardni u svojim klubovima. Ali Halilović je bez obzira na to pokazao da je vrhunski igrač, veliki potencijal. A s obzirom na to da ne igra u klubu, još je više motiviran - kaže Novoselac.

Šunjić je moćan

Priča nam Martin da u ovoj generaciji ima igrača koji već sada mogu polako početi participirati u A selekciji

- Brekalo, Sosa, Vlašić... to su momci koje veće treba polako priključivati A vrsti, Duje Ćaleta-Car je već tu, Šunjić igra zrelo, dobro, moćno, sjajan je... Kazat ću čak ovako, u ovoj generaciji ima šest do sedam igrača koji će u budućnosti biti važni igrači u A selekciji! Iz ove generacije će biti više A reprezentativaca nego iz one koje sam imao priliku voditi na Europskom prvenstvu u Njemačkoj!

Za kraj, Novoselac je želio napomenuti još nešto.

- Moram pohvaliti izbornika Nenada Gračana koji je bio veliki igrač, a razvija se i u sjajnog trenera. Sazrio je, vjerujem u njega, kao i ovu generaciju, držim da će s Europskog prvenstva 2019. godine stizati samo lijepe vijesti.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 10:50