Sepp Blatter
Philipp Schmidli/Getty Images / Getty Images

PIŠE THE TIMES

FIFA NA RUBU NOVOG SKANDALA? NA OTOKU IZNIJELI ŠOKANTNE PODATKE Katar kupio domaćinstvo Svjetskog prvenstva za gotovo 900 milijuna dolara?

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 10.03.2019. u 16:31

 • Engleski The Times objavio je šokantne podatke nakon kojih se krovna kuća svjetskog nogometa našla na žestokom udaru i na rubu novog skandala. Naime, spomenuti list donosi vijest kako posjeduje informacije i dokaze da je Katar kupio domaćinstvo idućeg Svjetskog prvenstva 2022. godine koje bi se trebalo održati u Kataru.

  Navodno se radi o vrtoglavoj svoti od 880 milijuna dolara, a čitav je posao, tvrdi Times, odrađen preko televizijske kuće Al Jazeera koja je u vlasništvu bivšeg katarskog emira, šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija.

  Times tvrdi kako je spomenuta televizija gotovo mjeseca dana prije izbora za domaćinstvo kupila od FIFA-e tv-prava na utakmice za 400 milijuna dolara, a dodatnih 100 trebalo je sjesti na račun kada sve bude službeno što se u konačnici i dogodilo.

  Za platiti je navodno ostalo nešto manje od 400 milijuna dolara, a kada se sve zbroji cifra se penje na gotovo 900 milijuna dolara (u pitanju su samo TV prava).

  Kada je sami SP u pitanju Katar želi privući više sportskih kompanija i planira uložiti 20 milijardi dolara u sportski sektor prije svjetskog nogometnog prvenstva. Katarski financijski centar (QFC) planira do 2022. godine izdati dozvole za rad 150 inozemnih sportskih kompanija, izjavio je izvršni direktor QFC-a Jusuf Al-Džaida, ne navodeći njihova imena.

  Dosada su uglavnom izdavali dozvole kompanijama u financijskom sektoru, čime ih se izuzima od nadležnosti zakona o vlasništvu.

  Plan privlačenja sportskih multinacionalnih kompanija i komercijalizacije sportskih usluga sastavni je strategije razvoja u regionalno središte za sportska događanja uoči Svjetskog nogometnog prvenstva.

  Iz drugih medija