Valeriano Di Domenico Getty Images
JASNE SMJERNICE

FIFA SE OGLASILA O NAJVEĆIM PROBLEMIMA U DOBA KRIZE Evo što će biti s transferima, ali i rezanjem plaća koje je izazvalo turbulencije u Dinamu

FIFA SE OGLASILA O VRUĆIM NOGOMETNIM PITANJIMA U DOBA KRIZE Evo što će biti s transferima, ali i rezanjem plaća koje je izazvalo velike turbulencije u Dinamu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. travanj 2020. 21:32

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) na svojim je službenim stranicama objavila nove smjernice koje se tiču svih nogometnih subjekata. Jasno, radi se o svojevrsnoj borbi nogometne obitelji protiv pandemije koronavirusa koja posljednjih tjedana zaustavlja normalan život u svijetu. Po uzoru na europsku konfederaciju UEFA-u, kuća svjetskog nogometa oformila je radne skupine s kojima je nastojala iznaći dobra rješenja za globalne nogometne probleme.

Prva točka na kojoj je radila radna skupina koju je predvodio potpredsjednik FIFA-e, Vittorio Montagliani tiče se ugovora igrača koji ističu 30. lipnja ove godine. Predloženo je da se ugovori produže do onog dana kada sezona u pojedinoj zemlji i uistinu bude gotova. Također, za one igrače koji će ovog ljeta promijeniti sredinu, ugovori u novim klubovima neće početi teći 1. srpnja, već na dan kada nova sezona u zemlji u koju igrač dolazi i formalno krene.

Što se pak tiče rezanja plaća igračima i zaposlenicima u klubovima, odnosno otpuštanja istih, FIFA želi da klubovi, zaposlenici i eventualne treće strane nađu zajednički jezik, kompromis kako bi klubovi uštedjeli, a radna mjesta ostala netaknuta.

Na tragu preporuka FIFA-e je i HNS. Odnosno, FIFA se neće uplitati u rad nacionalnih saveza i vlada, već je preporučila da sve strane zajedno nađu mjere kojima će se maksimalno olakšati životi svih djelatnika u nogometu za vrijeme i malo nakon korona-krize. FIFA se može uplesti u neki pojedinačni slučaj na relaciji klub-igrač ili klub-zaposlenik ukoliko jedna od strana to zatraži pravnim putem.

Kad je riječ o prijelaznim rokovima, FIFA će biti fleksibilna i omogućiti svakom nacionalnom savezu vrijeme između stvarnog kraja tekuće i početka sljedeće sezone za transfer-period.

Cijeli FIFA-in dokument dostupan je ovdje.

Linker
19. travanj 2024 02:43