FAYEZ NURELDINE AFP
VELIKI MADRIDSKI FINALE

FOTO: ŠPANJOLSKA BRUJI O ŠOKANTNOM PORAZU BARCELONE I EPSKOM FINIŠU POLUFINALA SUPERKUPA Barci poništena dva gola, a onda je uslijedila brutalna kazna

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. siječanj 2020. 23:15

Atletico će se sučeliti Realu u finalu španjolskoj Superkupa kojI se igra u Saudijskoj Arabiji. Iako je Barcelona dominirala većim dijelom susreta, momčad Diega Simeonea okrenula je sve u zavšnici i dobila 3:2. Ivan Rakitić igrao je kratko, Ernestvo Valverde uveo ga je u 86. minuti umjesto Busquetsa.

Rezultat je u tom času bio 2:2, no uslijedila je kontra i mat Angela Corree. Madridski mediji pišu su o epskom finišu utakmice koji će Atletico pamtiti. Barci VAR nije priznao dva gola. Penal kojem se nadao Atletico zbog igranja rukom Piquea ipak nije suđen.

Barcelona je u prvom dijelu imala 75 posto posjeda lopte, napravila nekoliko šansi, pucala osam puta prema vratima, od toga u tri navrata u okvir. Atletico se branio, rijetko prijetio, no držao je rezultat. U 22. minuti Messi se prošetao kroz obranu suparnika, ali Oblak je odlično obranio. Zaustavio je i udarac Griezmanna, Slovenac je odradio sve što je trebalo, a Colchnerosi su tek jednom bili opasniji preko Herrere iz slobodnog udarca.

No, odmah kako je počelo drugo poluvrijeme Atletico je zabio. Koke je pogodio na dodvanje Corree. Probio se kroz sredinu u kazneni prostor Barce, u prvoj akciji. Za 17 sekundi krenuli su s centra i zatresli mrežu Neta.

Diego Simeone odigrao je previše utakmica protiv Barcelone da ne bi znao posao. Čak je previše ostavio prostora Messiju i društvu da kombiniraju, međutim oni to nisu dovoljno dobro koristili.

Ipak vrlo brzo, u 51. minuti Messi je poravnao. Suarez mu je uštopao loptu na crti kaznenog prostora po sredini, provukao ju je kroz dvojicu pa desnicom pogodio u golmanu desnu stranu.

To je dodano dalo energiju Barci. Messi je nastavio s udarcima, a Griezmann je opalio pod gredu, no Oblak je i tom prilikom izvrsno obranio. Igra se konkretizirala, boj za plasman u finale dobio je na zamahu. U 60. minuti Messi je zabio udarcem izvan kaznenog prostora, ali gol nije priznat. Nakon provjera koju je obavio VAR konstatirana je Messi igrao rukom. No, igrači Atletica nisu se dugo radovali. U 63. minuti Griezmann je zabio za 2:1. Radilo se o brzoj akciji, ubačaju Jordija Albe s lijevog krila, Suarez je pucai glavom, Oblak zaustavio, ali tamo se našao Francuz i glavom matirao Slovenca.

Kratko nakon toga i Suarez se našao u šansi, njemu je Oblak "spustio rampu". Potom niti Piqueov pogodak nije priznat, razlog je zaleđe. Opet je intervenirao VAR.

Nepisano nogometno pravilo o neiskorištenim prilikama snašlo je i Barcu. I to brutalno. U 81. minuti Neto je skrivio kazneni udarac, a Alvaro Morata zabio za 2:2. I konačna presuda dogodila se u 87. minuti. Angel Correa je pobjegao u kontru, Morata mu dao pravu loptu, Neto je dirao šut, ali nije ga zaustavio. Barcelona više nije imala odgovor.

Valverde je doživio još jedan težak udarac:

- Mi smo dominirali u igri, ali primili smo iznenadne golove. Činilo se da sve kontroliramo, a onda se dogodio preokret - kazao je Valverde iznijevši sumnju da je bilo zaleđe kod gola Piquea.

Simeone je konstatirao:

- Imali smo plan igre. Dugo se nismo mogli izvući iz pritiska, razgovarali smo o tome u poluvremenu. Najbolje ekipe su na višoj razini od nas, ali borimo se. Moramo biti strpljivi.

Finale se igra u nedjelju.

Linker
19. travanj 2024 09:45