REUTERS/Juan Medina
NA TRIBINAMA MESSI, GRIEZMANN...

FOTO, VIDEO: FENOMENALNA GOLČINA ODLUČILA DRAMATIČNI SUPERCLASICO NA SANTIAGO BERNABEUU River Plate slavi naslov u Copi Libertadores

Nogometaši River Platea pobjednici su Cope Libertadores po četvrti put. U uzvratnoj utakmici velikog finala koje se igralo u Madridu slavili su s 3:1 nakon produžetaka. Prva utakmica završila je 2:2.
Piše: HinaObjavljeno: 09. prosinac 2018. 20:51

Riveru je to četvrti naslov prvaka Južne Amerike, a prvi nakon 2015. dok je Boca upisala peti poraz u svom jedanaestom finalu.

Boca je povela u 44. minuti golom Daria Benedetta, izjednačio je Lucas Pratto u 68. minuti, River je stigao u vodstvo u 109. minuti golom Juana Fernanda Quintera, a pobjedu je potvrdio Gonzalo Martinez u posljednjim trenucima susreta. Boca je od 92. minute igrala s igračem manje nakon što je isključen Wilmar Barrios.

Prva utakmica na La Bomboneri 11. studenog je završila 2-2, a uzvratni ogled na Riverovu Monumentalu trebao se igrati 24. studenoga, ali je otkazan zbog kamenovanja autobusa s igračima Boce.

Izgred se dogodio na prilazu Riverova stadiona kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu. Najteže je prošao Pablo Perez kojem se dio stakla zabio u oko, te je završio u bolnici. Srećom, prošao je vez težih posljedica.

Premda klubovi nisu željeli igrati u Madridu, uzvratni susret je premješten iz Buenos Airesa preko "bare". Zanimljivo, Santiago Bernabeu je tako postao prvi nogometni stadion u povijesti koji je bio domaćin finala i Svjetskog prvenstva (1982), Europskog prvenstva (1964), i Lige prvaka (1957, 1969, 1980, 2010), i Copa Libertadoresa (2018).

Utakmica je odigrana uz velike mjere osiguranja. Španjolci su angažirali više od 2.500 policajaca, a bile su spremne su i dodatne snage. Angažirano je i više od 1.000 zaštitara i redara. Međutim, prije i za vrijeme utakmice nije bilo izgreda.

Radi sigurnosti na stadionu u prodaju nije pušteno svih 80.000 ulaznica koliko na Santiago Bernabeu ima mjesta, a dvije grupe vatrenih navijača dijelio je prazan prostor. Svaki klub je dobio po 5.000 ulaznica, 50.000 ulaznica je bilo namijenjeno Argentincima koji žive u Španjolskoj, 5.000 su dobili organizatori susreta, a 10.000 je pušteno u javnu prodaju.

U gradu su priređene i dvije različite zone za proslavu nakon utakmice. Proslava Riverovih navijača održat će se na trgu Puerta del Sol, dok bio navijači Boce, da je njihova momčad pobijedila, slavili na Plazi Colon.

Prvu priliku na utakmici imala je Boca u osmoj minuti. Nakon kornera lopta je stigla na drugu vratnicu za Pabla Pereza koji je pucao ravno u Franca Armanija. U 20. minuti priliku je imao River, ali je Ignacio Fernadnez pucao preko gola. U 30. minuti ponovo je zaprijetila Boca. Nakon slobodnog udarca lopta se od živog zida odbila do Pereza koji je pucao, ali je obrana Rivera uspjela blokirati šut. Ipak, u završnici prvog dijela Boca je povela nakon sjajne kontre koju je u pogodak pretvorio Benedetto. Nahitan Nandez je uputio fantastičnu okomitu loptu do Benedetta koji je 'polomio' Jonatana Maidana, izašao sam ispred Franca Armanija i zabio za 1-0.

U 53. minuti vidjeli smo prvu od dvije sporne situacije. Riverov napadač Pratto je izašao sam pred vratara, stigao prvi do lopte nakon čega je srušen. No, sudac je dosudio prekršaj nad Andradom. U 66. minuti glavom je pucao Lucas Pratto, ali je vratar Boce bio siguran. No, dvije minute kasnije Pratto je izjednačio na 1-1 iskoristivši povratnu loptu Ignacia Fernandeza nakon sjajne akcije.

U 79. minuti dogodila se i druga dvojbena situacija nakon što je urugvajski sudac Andres Cunha dosudio indirekt u Riverovom kaznenom prostoru premda se činilo kako je mogao pokazati i kazneni udarac za Bocu.

Do kraja susreta više nije bilo golova, a kako pravilo gola u gostima ne važi u finalu igrao se produžetak. Već u drugoj minuti produžetka Boca je ostala s igračem manje nakon što je Kolumbijac Wilmar Barrios dobio drugi žuti karton nakon žestokog starta nad Palaciosom. Boca je 'preživjela' do kraja prvog produžetka, no u 109. minuti je ipak popustila, Juan Fernando Quintero je sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora zabio za vodstvo River Plate. U 120. minuti Boca je mogla izjednačiti, no Jara je pogodio vratnicu, a u kontri je Martinez istrčao kontru i na prazan gol zabio za kraj.

River i Boca su dva najveća argentinska kluba. River drži rekord od 36 naslova argentinskog prvaka no Boca se približila nakon što je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova i sad ih ima 33. Boca je osvojila šest naslova Cope Libertadores dok ih River ima četiri.

Independiente rekorder

Nogometaši River Plate osvojili su četvrti naslov pobjednika Copa Libertadores, no na vrhu ljestvice je argentinski Independiente koji ima sedam naslova prvaka.

Zanimljivo, Independiente je igrao sedam finala južnoameričke 'Lige prvaka' i svih sedam je dobio, dok je River od šest finala dobio četiri.

Na drugom mjestu je Boca sa šest naslova i pet poraza u finalima, a na trećem mjestu je urugvajski Penarol s pet pobjeda, ali i pet poraza u finalima. Argentinski Estudiantes ima četiri krune, dok su brazilski Sao Paulo, Santos i Gremio, paragvajska Olimpia i urugvajski Nacional slavili po tri puta.

Argentinski klubovi su do sada slavili čak 25 puta, slijede Brazilci sa 18 pobjeda, dok su klubovi iz Urugvaja slavili osam puta.

KLUBOVI

7 - Independiente (Arg)

6 - Boca Juniors (Arg)

5 - Penarol (Uru)

4 - Estudiantes (Arg), River Plate (Arg)

3 - Olimpia (Par), Nacional (Uru), Sao Paulo (Bra), Gremio (Bra), Santos (Bra)

2 - Cruzeiro (Bra), Internacional (Bra), Atletico Nacional (Kol),

1 - Palmeiras (Bra), Colo-Colo (Čile), Racing (Arg), Flamengo (Bra), Argentinos Juniors (Arg), Velez Sarsfield (Arg), Vasco da Gama (Bra), Once Caldas (Kol), LDU Quito (Ekv), Corinthians (Bra), Atletico Mineiro (Bra), San Lorenzo (Arg).

ZEMLJE

25 - Argentina

18 - Brazil

8 - Urugvaj

3 - Kolumbija, Paragvaj

1 - Čile, Ekvador

RIVER PLATE - BOCA JUNIORS 3:1 (Pratto 68', Quintero 109', Martinez 120'+2' / Benedetto 44')

RIVER PLATE: Armani - Casco, Pinola, Nacho Fernandez, Maidana, Montiel - Martinez, Palacios, Ponzio, E. Perez - Pratto

BOCA JUNIORS: Andrada - Olaza, Magallan, Izquierdoz, Buffarini - P. Perez, Barrios, Nandez - Villa, Benedetto, Pavon

--------------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

120'+2' - GOOOL! Andrade je otišao u kazneni prostor Rivera i ostavio svoj gol prazan, igrači Boce izveli su korner, odbijala se lopta po šesnaestercu, a zatim je sijevnula kontra, Martinez se sjurio prema praznome golu kao brzi vlak, ušao je u protivnički šesnaesterac i pogodio nebranjenu mrežu za konačnih 3:1 u Madridu! Čudesna utakmica na stadionu Santiago Bernabeu...

120' - Kakva šansa Boce! Jara je opalio s desetak metara i pogodio vratnicu!!!

118' - Vratar Boce Andrada je nevjerojatan! Ide u napad, igra zadnjeg veznog, igra libera, ma igra sve! Gago se ozlijedio i izašao iz igre, Boca igra s devetoricom, a Andrada ordinira svojom obranom gotovo kao zadnji obrambeni igrač... luda završnica u Madridu!

116' - Kakav udarac! Gago je opalio bombu s tridesetak metara, a Armani uspio ukrotiti taj udarac! Kakva napeta završnica...

111' - Posljednja zamjena i kod Rivera. Izašao je Fernandez, a ulazi Bruno Zuculini.

111' - Ulazi Buffarini, a mijenja ga legendarni Carlos Tevez! Ima samo desetak minuta za izjednačenje!

109' - GOOOL! Ostao je potpuno sam Juan Quintero na vrhu šesnaesterca i opalio, udarac je bio savršen i lopta od grede ulazi u mrežu!

106' - Počeo je i drugi produžetak u Madridu!

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

103' - Kakva je ovo bila šansa za River! Martinez je ubacio s lijeve strane, Enzo Perez je ostao sam na desetak metara iskosa, no i njegov udarac leti iznad grede!

99' - Prilika za River! Quintero je opalio iz voleja s oko 25 metara, ali udarac je otišao visoko iznad grede.

98' - Treća zamjena i u momčadi Rivera. Izašao je Palacios, a ušao je Julian Alvarez.

96' - Treća zamjena kod Boce. S terena odlazi Sebastian Villa, a mijenja ga Leonardo Jara.

92' - CRVENI KARTON ZA BARRIOSA! Igrač Boce nagazio je Palaciosa, a urugvajski sudac pokazao mu je drugi žuti, odnosno crveni karton! Navijači Rivera već slave!

91' - Kreće prvi produžetak!

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Druga zamjena u momčadi Boce. Izlazi Pablo Perez, a u igri je bivši igrač Real Madrida Fernando Gago.

86' - Prilika za Bocu! Abila je pucao po golu, ali i taj udarac odlazi preko grede.

80' - Pucali su igrači Boce iz indirekta, ali samo u živi zid.

78' - INDIREKT ZA BOCU U ŠESNAESTERCU!

74' - Prva promjena u momčadi Rivera. Izašao je Montiel, a priliku dobiva Camilo Mayada.

68' - GOOOL! Kakva ludnica u Madridu! Fantastičnu akciju odigrali su igrači Rivera, duplim pasom izbacili su 'pola' obrane Boce, a na kraju je Pratto fenomenalno naciljao i pogodio za izjednačenje!

67' - Prilika za Bocu! Pavon je prošao kroz obranu Rivera i pucao po golu, no udarac odlazi preko grede.

62' - Mijenja odmah i trener Boce. Izlazi strijelac jedinog pogotka Dario Benedetto, a zamijenit će ga Ramon Abila.

59' - Prva zamjena na utakmici dogodit će se u momčadi Rivera. Izlazi Leonardo Ponzio, a ući će Kolumbijac Juan Quintero.

56' - DVOJBENA SITUACIJA! Dogodio se sudar između napadača Rivera Lucasa Pratta i vratara Boce Andrade. Čini se da je to mogao biti prekršaj na Prattu, i to za najstrožu kaznu. Andrada je ostao ležati na travnjaku jer je u sudaru dobio udarac koljenom u glavu, no čini se da će sve biti u redu s vratarom Boce.

55' - Prilika za Bocu. Olaza je izveo slobodan udarac s dvadesetak metara, no lopta je završila samo u živom zidu.

49' - Prilika za River! Nacho Fernandez je opalio s dvadesetak metara, a udarac je prohujao kraj lijeve vratnice!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na stadionu Santiago Bernabeu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Početak finala Cope Libertadores bio je ispresijecan brojnim prekršajima, igrači su vidljivo bili pod dojmom spektakularne atmosfere, a proigrali su tek sredinom prvoga dijela. Prilike su se počele redati na objema stranama, a Bocini igrači svoju su dobru igru okrunili pogotkom nakon majstorije Daríja Benedetta koji u 44. minuti pogađa za veliko vodstvo na stadionu Santigao Bernabeu.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - GOOOL! Kakva majstorija igrača Boce! Sjajno je Benedetto prihvatio Nandezovo dodavanje na dvadesetak metara od gola, driblingom se riješio svog čuvara i zatim se hladnokrvno sjurio prema golu Rivera te precizno pogotio desni donji kut za vodstvo kluba s Bombonere!

40' - Sjajne dvije šanse na obje strane! Igrači Boce zaprijetili su preko Ville s desne strane koji je ubacio za Benedetta, no Armani je atraktivnom paradom izbio loptu u zadnji trenutak ispred napadača Boce. Zatim je sijevnula kontra, igrači Rivera ispremiješali su obranu Boce, a na kraju je udarac Nacha Fernandeza prohujao iznad vratnice!

35' - Pogledajte koje su sve zvijezde došle pogledati ovaj spektakl u Madridu. Tu su Lionel Messi, Antoine Griezmann, Diego Godín, Paulo Dybala, El Cholo Simeone, Leo Bonucci, Giorgio Chiellini, Mauro Icardi, Javier Zanetti, Jan Oblak, James Rodríguez, Cambiasso, Perin, Giménez...

30' - Kakva je ovo bila prilika! Benedetto je izveo taj slobodan udarac, pokušaj je bio loš, no lopta se odbila do Pabla Pereza koji je ostao potpuno sam na pet metara iskosa, pucao je po golu, a Casco je u posljednji trenutak uklizao i spriječio gotovo siguran pogodak!

28' - Ponzio je dobio prvi žuti karton na utakmici, no čini se da je urugvajski sudac nasjeo na simuliranje Nandeza. Dosuđen je slobodan udarac na oko 17 metara od gola Rivera.

25' - Igra je ispresijecana brojnim prekršajima što utječe na tempo igre. Zasad bez pravih prilika, a posjed lopte je 60 % - 40 % u korist River Platea koji su večeras nominalno domaćini na ovome terenu.

20' - Sjajna prilika za River! Nakon kornera s lijeve strane Nacho je uputio oštar udarac, no lopta je išla preko grede.

16' - Igrač Boce Buffarini je napravio oštar prekršaj na sredini terena. Urugvajski sudac se mašio za džep, no zatim se predomislio i Buffarini je sada prošao samo s usmenom opomenom.

11' - Kakva prilika za Bocu! Nakon kornera i velike gužve u kaznenom prostoru, najbolje se snašao Pablo Perez koji je opalio iz voleja s desetak metara, a Armani je uspio ukrotiti taj udarac!

5' - Neki su navijači više usredotočeni na ponajboljeg nogometaša današnjice Lea Messija nego na zbivanja na travnjaku.

1' - Počela je utakmica u Madridu!

--------------------------------------------------------------------------------

20.25: Igrači obiju momčadi istrčale su na travnjak Santiago Bernabeua. Glavni sudac je Urugvajac Andrés Cunha. Sve je spremno za spektakl!

20.00: Pogledajte ludnicu u Madridu uoči Superclasica. Policija je angažirala i konjicu, svi su na maksimalnom oprezu. Atmosfera među navijačima je fenomenalna!

19.30: Potvrđeni su sastavi večerašnjeg Superclasica!

19.00: Na tribinama Bernabeua večeras će u počasnoj loži biti i Lionel Messi.

18.30: Fantastična atmosfera među navijačima River Platea:

12.00: Pogledajte kakva je ludnica vladala danas u Madridu u trenutku kad su nogometaši Boce Juniors dolazili na stadion. Navijače je morala obuzdavati španjolska policija. Očekuje se fantastična atmosfera večeras na velebnom stadionu Santiago Bernabeu!

Linker
18. travanj 2024 21:21