REUTERS/United Photos/Toussaint Kluiters
BUĐENJE IZ KOME

GODINU DANA OD TRAGEDIJE KOJA JE POTRESLA SVIJET Slavni klub priznao odgovornost: Kolabirao na utakmici i od tada je bio u vegetativnom stanju

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 25. kolovoz 2018. 00:25

Bilo je to početkom srpnja prošle godine, Ajax i Werder odigrali su prijateljsku utakmicu u sklopu priprema u Innsbrucku, a susret je obilježila velika tragedija. Tijekom dvoboja se srušio Abdelhak Nouri (21), ukazana mu je pomoć, a nedugo potom odvezen je helikopterom u bolnicu.

Kako su liječnici kasnije objasnili, Appie, kako mu bližnji ali i svi navijači tepaju, kolabirao je zbog srčane aritmije, a pretrpio je i ozbiljnu ozljedu mozga. Nouri je pao u komu, a uslijed nedostatka kisika mozak mu je nepovratno ozlijeđen i nikad se neće dokraja oporaviti. Tog kobnog dana u Ajaxu su kazali da su napravili sve što je u njihovoj moći da pomognu nesretnom Nouriju, ali sada su, čini se, promijenili ploču, pa su priznali da snose velik dio odgovornosti za to što je njihov igrač invalid.

“Imamo važne novosti o tragediji koja se dogodila Abdelhaku Nouriju prošle godine. Na temelju novih saznanja, koja su se, nažalost, mogla otkriti tek nedavno, došli smo do novih zaključaka. Reakcija liječničkog tima na terenu u Austriji u srpnju 2017. godine nije bila primjerena i adekvatna. Ovim putem priznajemo odgovornost za nastale posljedice”, napisao je izvršni direktor Ajaxa Edwin Van der Sar te dodao:

“Ispričavamo se Abdelhakovoj obitelji što je do promjene u našem stavu došlo ovako kasno.”

Appie sada komunicira

Appie je bio velik talent, mnogi su ga vidjeli kao stalnog prvotimca u Ajaxu, štoviše, očekivalo se da će kroz nekoliko godina biti i nositelj igre nizozemskog velikana.

Roditelji su nakon nesreće, razumljivo, bili izvan sebe, teško je uopće shvatiti kroz što prolaze zadnjih godinu, a Ajaxovi navijači svojedobno su im pokušali barem malo olakšati kalvariju kroz koju prolaze. Tisuće navijača skupilo se pred Appijevom kućom, palile su se baklje, a njegov otac pokušao je, dok se autom probijao kroz gomilu, održati govor, ali nije mogao, preplavile su ga emocije.

Sada, godinu dana kasnije, napokon bolje vijesti, Appie se probudio iz kome i navodno prepoznao svoje bližnje i komunicirao s njima. Njegov brat Abderrahim otkrio je kakvo je Appijevo stanje.

- Neurološko stanje bolje je nego prije nekoliko mjeseci, no fizički je i dalje jako teško. Fizički propada jer se ne miče, leži u krevetu većinu dana i ne može micati tijelo, samo glavu. Nekad ga dignemo iz kreveta da sjedi u kolicima. To je jako teško, iako je u početku bilo lagano - kazao je Appijev brat.

No činjenica jest da je stanje puno, puno bolje nego prije nekoliko mjeseci.

- U početku nismo mogli komunicirati s njim jer je bio u komi, no naposljetku je postao svjestan, ako ga pitate nešto i kažete mu da otvori usta ili pomakne obrvu, on to može napraviti - kazao je brat nesretnog nogometaša.

Appie je, treba kazati, oduvijek bio omiljen, posebice među suigračima, sadašnjima i bivšima, stoga je nekolicina odlučila u znak podrške nositi njegov broj dresa - 34. Jedan je od njih i Justin Kluivert, on i Appie veliki su prijatelji, pa je u Romi uzeo taj broj. Kad god ima vremena, Justin ode posjetiti svojeg prijatelja.

‘We love you, Nouri’

Isto vrijedi i za Amina Younesa, člana Napolija, koji također nosi 34 na leđima jer, kaže, tako ima osjećaj da je njegov prijatelj Appie uvijek uz njega.

U srijedu navečer Ajax je igrao utakmicu play-offa Lige prvaka protiv Dynama iz Kijeva, a navijači su se još jednom sjetili Nourija. Priredili su nevjerojatnu bakljadu ispred stadiona skandirajući “We love you, Nouri”, što se nastavilo kasnije i na tribinama.

Linker
13. travanj 2024 08:05