Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HRVATSKI 'SLOBODNJACI'

GROZNICA PRIJELAZNOG ROKA! LOV MOŽE POČETI Donosimo imena hrvatskih igrača u inozemstvu i HNL-u koji će uskoro postati 'slobodni'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. siječanj 2018. 16:23

Groznica prijelaznog roka je počela. Već prvih dana potrošeno je nekoliko stotina milijuna eura, ali posebno zanimljiva roba na nogometnoj tržnici su igrači u zadnjoj godini ugovora. Priču već znate, kada se klubovi ne uspijevaju dogovoriti s igračem oko produženja, u pravilu postoje tri scenarija: prodaja i izvlačenje bilo kakve odštete i smanjivanje štete, igranje do kraja sezone i potraga za novom sredinom, odnosno onaj najmanje popularan koji podrazumijeva - sjedenje na tribini do isteka ugovora.

Modus operandi

Nekim je klubovima potraga za takvim igračima svojevrsni modus operandi. Ako ćemo se držati HNL-a, Rijeka je najbolji primjer, igrači u zadnjoj godini ugovora su ciljana skupina zbog visine odštete ili angažmana za iduću sezonu. Tako su, primjerice, prije dvije godine dovedeni Gavranović i Bezjak.

U svakom slučaju, Hrvati su itekako cijenjena roba ovog siječnja, ali oni najbolji čvrsto su vezani ugovorima za svoje klubove i kada je riječ o promjeni sredine u obzir dolazi samo transfer.

Doduše, ne svima. I tu je nekoliko zanimljivih pojedinaca koje predvodi Milan Badelj. Veznjak Fiorentine ušao je u zadnjih šest mjeseci ugovora, u siječnju je slobodan potpisati za novi klub kojem bi se pridružio na ljeto.

POPIS NEKIH SLOBODNIH HRVATA U INOZEMSTVU OVOG LJETA

MILAN BADELJ

Veznjak Fiorentine i reprezentacije definitivno je najzanimljiviji među onima kojima na ljeto istječe ugovor. Za njegovim uslugama već postoji pozamašan interes, ali Badelj ne žuri i zbog Svjetskog prvenstva koje mu može otvoriti više mogućnosti.

ANTONIO MILIĆ

Nakon dvije godine u Oostendeu prilika je za igrački iskorak. Igra solidno iako Oostende nije momčad iz vrha. Ipak, zbog godina i igračkih karakteristika (lijeva noga) ovaj je polivalentni branič itekako zanimljiv.

FILIP OZOBIĆ

Po onoj daleko od oka, daleko od srca o Filipu Ozobiću nije se čulo mnogo osim kada ga je Ante Čačić prošle zime vodio na turnir u Kini. Ipak, u Gabali igra dobro, a sa 26 godina još uvijek se nada pravoj prilici na zapadu.

MATEJ DELAČ

Teško je naći 25-godišnjaka koji je igrao u osam različitih liga. Matej Delač je taj, a nakon isteka ugovora s Chelseajem tražit će priliku za novi početak. Tek ulazi u najbolje vratarske godine...

NIKO KRANJČAR

Odličan početak u Rangersima zasjenila je teška ozljeda križnih ligamenata. Povratak je bio težak, ali napokon je dočekao mjesto u početnoj postavi. Ako povratak bude uspješan, pred njime bi mogao biti još poneki zanimljivi igrački izazov.

Tu se vraćamo na početak priče i one tri opcije, Badelj je čelništvu Fiorentine poručio da nema namjeru produžavati svoju ugovornu obvezu i vodstvo Viola sada pokušava minimizirati štetu. Prodaja u siječnju, s financijske strane, čini se kao najbolja opcija za klub, interes Intera, Rome, Lazija, Milana, Tottenhama i Seville već je poznat, ali Badelju se ne žuri s promjenom sredine i ne bi imao ništa protiv da sezonu odradi do kraja kao igrač Viola.

Razlog? Svjetsko prvenstvo! Kao slobodnom igraču moglo bi mu se na ljeto otvoriti puno više opcija nego u siječnju, s 28 godina itekako je zanimljiv nogometnom tržištu, a zbog igračkih kvaliteta ne bi trebao imati puno poteškoća u namjeri da nađe klub s kojim će igrati Ligu prvaka. S druge strane, iz talijanskih medija može se iščitati da se i Fiorentina pomirila s takvom sudbinom i kako je treneru Stefanu Pioliju u interesu da Badelj ostane do ljeta jer u kratkom roku ne može naći zamjenu za njega. Tribina ovdje nikako nije opcija, pa stoga nema ni rizika da Badelj zbog nepotpisivanja ugovora neće igrati uoči SP-a.

FIFA tih šest mjeseci tumači kao razumno razdoblje za naći novi klub

Prema FIFA-inu pravilniku o statusu i transferima igrača profesionalac je slobodan zaključiti ugovor s drugim klubom samo ukoliko je njegov ugovor s postojećim klubom istekao ili će isteći u razdoblju od šest mjeseci. FIFA objašnjava da pravilo od šest mjeseci predstavlja razumno vremensko razdoblje kako bi igrač mogao stupiti u pregovore i potpisati za budući klub, a da pri tome postojeći klub ne trpi nikakvu nestabilnost posljedicom odlaska igrača uzrokovanog vanjskim faktorima. Isto tako navodi se da novi ugovor ne smije uključivati ništa što bi ometalo propisni završetak postojećeg ugovora.

Zanimljiva lovina u ovom trenutku je svakako i Antonio Milić, 23-godišnji Splićanin koji je igrač belgijskog Oostendea. Već se našao na širem reprezentativnom popisu, igrač je zanimljivih karakteristika i također je u dobroj pregovaračkoj poziciji kad je riječ o ljetu kada bi rado krenuo prema Italiji.

Zanimljiva lista

Popis Hrvata kojima na ljeto završava ugovor nudi još nekoliko zanimljivih imena, poput Mateja Delača, 25-godišnjeg vratara koji je kao 18-godišnjak iz Intera prešao u Chelsea, odakle je u sedam godina kao vratar Bluesa bio na posudbama u čak sedam liga, ali i itekako renomirana imena poput Darija Srne i Nike Kranjčara.

Prvi se posvetio raščišćavanju priče s dopingom, ali i najavio da to nikako nije kraj njegove karijere, drugi se ove sezone počeo vraćati nakon dugotrajnog izbivanja zbog ozljede. Hoće li mu ljeto otvoriti neku novu interesantnu priliku ostaje za vidjeti...

Kada je riječ o HNL-u, tu nema toliko zanimljivih imena. Oko tri najzvučnija priča se raspliće ovih dana. Doduše, sva trojica su stranci, ali imena koja su značajno figurirala u rosterima Rijeke i Hajduka.

POPIS NEKIH SLOBODNIH IGRAČA U HNL-U OVOG LJETA

FRANCK OHANDZA

Napadač Hajduka neosporna je klasa, a najveća kočnica većoj karijeri učestale ozljede. Ugovor mu završava na ljeto, a još prije godinu dana se otezalo s njegovim produžavanjem. Ipak, golovi će mu biti najbolja preporuka za novi ugovor ili novi angažman.

MARKO FUTACS

Da mu se u kolovozu nije dogodila ozljeda sigurno bi već realizirao transfer u inozemstvo ili obnovio ugovor s Hajdukom. Sada mu pregovaračku poziciju otežava duga stanka zbog težeg stradavanja.

MARKO PERVAN

Kada u momčadi koja se bori za ostanak kao ofenzivni veznjak postigneš šest golova, onda te brojke ne mogu proći nezapaženo. Uz to, Pervanu je 21 godina, ali i neosporan talent kojeg sigurno može još nadograditi.

KARLO LULIĆ

Kao mlad je otišao iz Osijeka u Sampdoriju gdje se nije uspio nametnuti. Ipak, jesen je u dresu Rudeša bila dobra, tri pogotka i tri asistencije u 16 nastupa zanimljiv su učinak ovog talentiranog veznjaka koji ima kvalitetu za nešto više od fenjeraša u HNL-u.

MIRKO IVANOVSKI

Iako mu je 28 godina, Ivanovski je zanimljiva roba na HR tržištu. Pokazao je to svojim golovima i zaslužio da u dogledno vrijeme iz Belupa napravi korak kakav su napravili Ejupi ili Heber.

Mario Gavranović i službeno je postao igrač Dinama, Marko Vešović odjenuo je dres varšavske Legije, a Marko Futacs iščekuje produženje ugovora s Hajdukom.

Prva dvojica nisu željela produžiti ugovor s Rijekom, dok je Futacs, nakon što je postao najbolji strijelac HNL-a, u kolovozu doživio tešku ozljedu koljena koja ga je spriječila u realizaciji inozemnog transfera...

Toliko o igračima iz gornjeg doma, ali zanimljivih pojedinaca ima i izvan vodeće četvorke. Pervan (Cibalia), Lulić, Kamenar (Rudeš) ili Ivanovski (Slaven Belupo) samo su neki od onih koji su pokazali da imaju kvalitetu za nešto više, sami moraju pokazati je li dovoljna za igrački iskorak.

Linker
18. travanj 2024 12:53