Ivo Ravlic / CROPIX
PRAVO IZDANJE

HEROJSKA PREDSTAVA HRVATSKOG PRVAKA Iako su se oprostili od vrha u skupini, uspjeli su iznenaditi najbolji klub najveće zemlje svijeta

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. studeni 2019. 17:48

Tjumen – Novo vrijeme Apfel 3:3

TJUMEN Centralnjij sportski kompleks. Gledatelja 1200. Suci: Zahovič (Slovenija) i Kolev (Bugarska). Treći sudac: Gallardo (Španjolska). Delegat: Nanni (San Marino).

STRIJELCI: 1:0 - Antoškin (8), 2:0 - Bruno Taffy (9), 2:1 - Osredkar (10), 2:2 - Fideršek (18), 3:2 - Antoškin (29), 3:3 - Fideršek (33)

TJUMEN: Loginov, Milovanov, Bruno Taffy, Antoškin, Sokolov - Gugiel, Čuhrij, Upalev, Krikun, Batirev, Lourenco, Gerejhanov, Lobkov, Emeljanov. TRENER: Igor Putilov.

NOVO VRIJEME APFEL: Bašković, Osredkar, Kazazić, Musinov - Herceg, Vuković, Pulinho, Lucas, Pašalić, Sokol, Horvath, Babić. TRENER: Tomislav Horvat.

ŽUTI KARTONI: Babić (6), Osredkar (12), Kazazić (12), Lucas (32).

CRVENI KARTON: Upalev (32).

Vatrenu podršku s tribina pune dvorane Centraljnijeg sportskog kompleksa imao je prvak Rusije u svom drugom nastupu u Elitnoj rundi futsal Lige prvaka u povijesti. Lovio je Tjumen drugu pobjedu u skupini, kako bi u nedjelju u izravnom obračunu sa Sportingom iz Lisabona odlučivali o pobjedniku skupine B i plasmanu na Final four. Novo vrijeme Apfel, prvak Hrvatske, imao je druge namjere.

Nakon 0:4 poraza od Portugalaca u 1. kolu, bili su odlučni pokazati da vrijede više i možda doći do svojih prvih bodova u petom nastupu u ovoj fazi natjecanja u svojoj povijesti. U tome je i uspio, u Tjumenovu domu Makarani su došli do boda u naelektriziranoj atmosferi sa šest golova, četiri žuta i jednim crvenim kartonom. Bila je to predstava na koju makarski navijači mogu biti ponosni. Iako se NVA od borbe za prvu poziciju u skupini oprostio već nakon prve runde, to ga nije sputalo da odigra veliku, poštenu utakmicu. Novo vrijeme Apfel definitivno nije samo beznačajna točka na malonogometnoj karti Europe. Odsad su toga svjesni i u Tjumenu, gradu koji ima najbolju futsal momčad najveće države na svijetu.

Promijenilo se vrijeme u petak na vratima Sibira. Nakon minus 20 u četvrtak, zatoplilo je za oko deset stupnjeva, ali zato je počelo snježiti. Dok su igrači Novog vremena Apfel uživali u zimskim radostima, njihovi sugrađani u Makarskoj mučili su se pod suncem na 30-ak stupnjeva Celzijusa više. Nisu se žalili momci trenera Tomislava Horvata na vrijeme, samo je glavnog napadača Vedrana Kazazića tradicionalno mučila ozljeda pete.

Krenuli su Makarani puno bolje u utakmicu nego protiv Sportinga, prevelikog respekta prema suparniku, kao i bilo kakvog straha, jučer nije bilo. Bio je otvoreni dvoboj od starta, a gosti su propustili prvu matnu situaciju u 4. minuti. Brazilac Lucas je na drugoj vratnici pronašao sunarodnjaka Pulinha, koji nije najbolje reagirao, nije pogodio ni okvir vrata čuvara mreže sibirskog kluba Sergeja Loginova.

Zato su Rusi svoje prilike iskoristili. U 8. minuti Bruno Taffy je izveo korner, a sjajni 25-godišnji ruski reprezentativac Artjom Antoškin krasnim volejom s deset metara iskosa pogodio kut vrata koja je čuvao Filip Bašković. Slično kao i dan ranije, Makarani su odmah pojurili naprijed pa primili novi pogodak. Asistent u kontranapadu bio je Andrej Sokolov, a strijelac 29-godišnji Brazilac Bruno Taffy. Znali su u makarskom stožeru da od Antoškina i Taffyja prijeti najveća opasnost, što se i potvrdilo. Nije takve majstore baš jednostavno zaustaviti.

Matej Fideršek i Lucas imali su potom dva opasna pokušaja, nije se Loginov dao, ali u 10. minuti bio je nemoćan. Pulinho je izveo korner, a Slovenac Igor Osredkar, duša i tijelo makarske momčadi, sa sedam metara pogodio za smanjenje zaostatka i treći pogodak u trećoj uzastopnoj minuti.

Preživio je nekako NVA 16. minutu kad je Tjumen imao nekoliko čistih situacija pred vratima Baškovića. Zaletjeli su se Rusi, mislli na silu slomiti otpor Hrvata pa su ubzro i kažnjeni. U 18. minuti novi korner Pulinha do Osredkara, koji je ovoga puta produžio do sunarodnjaka Fideršeka, strijelca za izjednačenje.

Osredkar je zaprijetio u 23. i 26., Loginov je obranio, Vilian Lourenco je u 29. izveo lijep dribling i pucao, no i Bašković je bio spreman. I onda su u toj istoj minuti Makarani primili gol na najgori mogući način - nakon svog kornera. U kontru je pobjegao div Antoškin i atraktivno zabio svoj drugi gol na utakmici nakon dodavanja Ivana Milovanova. Odmah potom izvrsna situacija za Kazazića i nevjerojatan leteći blok Aleksandra Upaleva. Taj nekontrolirani borac svoju je momčad zato oštetio u 32. minuti, kad je dobio izravni crveni karton nakon što je udario Lucasa. NVA je iskoristio 4 na 3 u polju, zaglušujuće zvižduke s tribina utišao je Fideršek u 33. minuti.

Shvatili su domaćini da ni tih 3:3 nije tako loša solucija, jer bi u slučaju poraza i pobjede Novog vremena protiv Ajata, i prije posljednje utakmice sa Sportingom praktički ostali bez prvog mjesta (trebala bi im pobjeda od pet golova razlike). Zato i nisu krenuli grlom u jagode, bilo je nekoliko šansi s obje strane, ne i golova.

Linker
19. travanj 2024 16:40