screenshot
KAKO JE ISPISANA NOVA POVIJEST

HRVAT POSTAO JUNAK DOSAD NEZABILJEŽENOG POTHVATA! DOŠAO JE NA MALA VRATA, A SADA MU SE KLANJA I VELIKI RAFA NADAL 'Baš nitko nam nije vjerovao!'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. lipanj 2019. 23:51

Na najvećem španjolskom otoku Mallorci ljeti se i inače noću ne spava, ali u noći s nedjelje na ponedjeljak najmanje su ludovali sveprisutni turisti. Oni su zapravo bili samo promatrači rijetko viđenog slavlja navijača nogometnog kluba punog imena Real Club Deportivo Mallorca, koji je u uzvratu finala doigravanja za plasman u Primeru izveo dosad nezabilježeni pothvat i nakon poraza 0:2 u La Coruni, trijumfom 3:0 izborio povratak u elitu nakon šest godina. Štoviše, Mallorca je to napravila u povratničkoj drugoligaškoj sezoni, jer je u prethodnoj bila trećeligaš.

Uspio i u Crotoneu

“Nazovi Antu Budimira za promociju”. Tako bi se iz hrvatskog kuta moglo gledati na uspjeh Mallorce, jer 27-godišnji Velikogoričanin, podrijetlom iz Ozimica kod Žepča, zna kako se iz druge ulazi u prvu ligu. Na jugu Italije, u Crotoneu, nezaboravna je ostala sezona 2015/2016. kada je Budimir sa 16 pogodaka vodio taj mali klub do plasmana u Serie A, a baš iz njega u siječnju ove godine prelazi na Baleare u šestomjesečnoj posudbi.

Netom je klub iz Palme de Mallorce bio kupio proslavljeni NBA košarkaš Steve Nash s partnerima iz nogometa, ali s tadašnjeg devetog mjesta malo tko je vjerovao u čudo zvano povratak u Primeru. No, baš je Budimir bio motor uspona, odličan drugi dio sezone, njegovih pet golova i peto mjesto za plasman u doigravanje. Polufinala s Albaceteom je propustio zbog ozljede, u La Coruni je ušao s klupe, ali u uzvratu kreće otpočetka i u 21. minuti para mrežu gostiju za 1:0. Sevilla iz slobodnog udarca u 62. minuti poništava prednost Deportiva, a Prats bombom u 82. minuti baca goste na koljena.

Dvije minute potom Budimir izlazi iz igre, a u loži Son Moixa ovacije predvode Rafael Nadal, Marco Asensio i Rudy Fernandez. Kakvo samo društvo za antologijsku priču, a španjolski komentatori uglas tvrde da se od tri zimska pojačanja Mallorce Budimir pokazao uvjerljivo najboljim, postavši jedan od ključnih aduta trenera Vicentea Morena.

- Bilo je sjajnih pobjeda u Crotoneu, ali ova utakmica je za mene definitivno nešto posebno. Barem pola stadiona je utrčalo u teren nakon što je sudac označio kraj, a slavili smo do šest ujutro. Nisam mogao vjerovati koliko navijačima znači ovaj povratak u Primeru nakon šest godina. Navikli su na to jer su prije ispadanja oko 20 godina bili prvoligaši, te nastupali u europskim natjecanjima - otkriva Budimir, a u svoj toj euforiji najbolji španjolski tenisač svih vremena Rafael Nadal nije uspio doći do svlačionice.

- Imat ćemo primanje i svečanu večeru kod gradonačelnika i Nadal je najavio dolazak. On je ovdje rođen i njegova podrška imala je golem značaj za klub.

Nitko nije vjerovao

Uoči sezone rijetki su bili optimisti da se u dvije godine može proći put od treće do prve lige?

- Baš tako, nitko nam nije vjerovao, ni tada, ni kasnije kada smo nizali dobre rezultate. Uglavnom se pisalo u stilu, “dobri su, ali nisu još za Primeru”. Ja sam došao kada smo bili deveti, a trener Vicente Moreno mi je maksimalno vjerovao, što mi je uvelike olakšalo prilagodbu. No, ovo je trijumf kolektiva, svi smo bili kao jedan, ako smijem usporediti, bili smo kao moja Gorica u 1. HNL prošle sezone. Kompaktni, odlučni, čvrsti, sa svakom novom pobjedom raslo nam je samopouzdanje i vjera da možemo do velikog cilja.

Gorica je ostala pred vratima raja (Europska liga), ali vi ste ih prešli, iako je 0:2 iz prve utakmice u La Coruni bilo jako neugodno. U povijesti doigravanja za Primeru do nedjelje nitko takav zaostatak nije nadoknadio?

- Tu je bila ključna uloga trenera Morena. Nije bilo panike, bio je vrlo smiren i govorio nam da imamo sjajan učinak na svom stadionu, drugi najbolji poslije prvaka Osasune i da samo tako trebamo odigrati uzvrat s Deportivom. Sve smo to i napravili, Deportivo nam nije stvorio zicer, a nakon mog gola u 21. minuti sve je bilo lakše, pritisak je pao, bili smo uvjereni da je ovo naša noć. Salva Sevilla i Prats su to potvrdili sjajnim golovima.

Uvjeren u dogovor

Budimiru je šestomjesečna posudba istekla, ali Mallorca ima pravo otkupa ugovora od Crotonea. Hoće li se to dogoditi, pa da ga gledamo na Camp Nouu i Santiago Bernebeuu u sljedećoj sezoni?

- Klub je na potezu, a ja sam uvjeren u dogovor! Mallorca ima ozbiljne ambicije i ostanemo li na okupu i dovedemo još pojačanja, neće ni Realu, ni Barceloni biti lako na našem Son Moixu.

Ljetni odmor?

- Čim završim sve formalnosti ovdje, eto me u Velikoj Gorici. Jedva čekam, bilo je naporno, ali tako slatko i nezaboravno - zaključio je Ante Budimir.

Linker
19. travanj 2024 17:58